Blic

BOLIDI F1 MORAJU DA „SMRŠAJU“DO BARSELONE

-

Duel Ferarija i Red Bula se sa staze preselio na vagu, jer dva najbolja tima pokušavaju da “skinu” kilažu svojih bolida za predstojeć­u trku u Barseloni, 22. maja. Italijani su prvi objavili da su pripremili “paket” koji je lakši za dva kilograma nego što je to bio slučaj u Majamiju. Prema proračunim­a, to bi bilo dovoljno da Lekler i Sainc budu za tri desetinke brži po krugu. Otkriveno je i kako će da se uštedi 700 grama. Naime, Ferari će za trku u Španiji da koristi novu boju kako bi smanjila težinu F1-75 za 0,7 kilograma. To bi bila malo drugačija nijansa crvene. Razlika bi bila jedva vidljiva, osim pri određenim svetlosnim uslovima.

Na odgovor iz Red Bula se nije dugo čekalo - njihov bolid za stazu “Katalunja” biće lakši za 3-5 kilograma. Štaviše, da bi ostali u granicama budžeta, smanjiće na korišćenju rezervnih delova. Sve u svemu, ako ne bude nekih iznenađenj­a, odnos na stazi bi trebalo da bude kao i prošle nedelje na Floridi - Ferari će prednost da pravi u krivinama, a Red Bul na pravcima. Druga zanimljivo­st je da nas u sedam dana, vikend za vikend, očekuju dva potpuno različita gran prija - brza Barselona i spori Monte Karlo.

Što se težine bolida tiča, u prethodne dve decenije su se “ugojili” za 173 kilograma. Maksimalna težina (sa vozačem, bez goriva) je 798 kilograma. Poređenja radi, 2000. je iznosila 625 kilograma. Motor je sada težak 150 kilograma (+ 40 kilograma), gume i točkovi 74 (+28 kg), dok je razmak između točkova sa tri metra ove godine porastao na 3,6 metara.

Neke od ovih promena težine su neminovne, ali F1 mora biti oprezan jer kako se masa povećava, tako se povećavaju i bezbednosn­i zahtevi. Dakle, to je bukvalno trka ukrug. Svi dobro znamo koliko nam je ponekad teško da skinemo i pola kilograma, gladujemo nedeljam i... ništa. Za ljude iz Formule 1, “mršavenje” je noćna mora, jer moraju da pronađu način da nešto “skinu”, a da pri tome ne ugroze vozače.

 ?? ?? Ferari će uštedeti 700 grama tako što će bolid premazati „lakšom“bojom. Naredna trka šampionata Formule 1 vozi se 22. maja na stazi „Katalunja“u Barseloni, a italijansk­a ekipa želi da zadrži prednost u odnosu na Red Bul
Ferari će uštedeti 700 grama tako što će bolid premazati „lakšom“bojom. Naredna trka šampionata Formule 1 vozi se 22. maja na stazi „Katalunja“u Barseloni, a italijansk­a ekipa želi da zadrži prednost u odnosu na Red Bul

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia