Blic

El Grande Ljupko

O njemu ne treba trošiti reči, on ih je sam o sebi napisao. Čovek koji je uradio nešto što nikome ne bi palo na pamet i tako se popeo na krov Evrope i danas se, posle skoro 31 godine, bavi tim poslom, ali je i dalje poseban.

- STEFAN KOJIĆ

Svi Srpski treneri Sanjaju Samo jedno – da sednu na klupu Zvezde i Partizana, pa još ako tamo dočekaju i osvajanje titule mogu smatrati da su uspešni. Međutim, osvajanje titule Lige šampiona je misaona imenica. Za sve. Osim za njega. Ljupko Petrović je 1991. godine uradio nešto što niko nije na ovim prostorima. Niko nije uspeo da na klupi srpskog kluba, i to Crvene zvezde, osvoji „ušatog“.

Sa druge strane, on je poseban po još jednom parametru, a to je više vezano za volju, za ljubav prema fudbalu, nego za godine. Naime, on je drugi najstariji aktivni trener i to sa tačno 74 godine, 11 meseci i 29 dana na klupi Tan Hoa iz dalekog Vijetnama, što dovoljno govori o tome koliko je i dalje zaljubljen u fudbal. Međutim, ispred njega je i dalje nenadmašiv­i trofejni rumunski stručnjak Mirčea Lučesku koji sa 76 godina i devet meseci vodi Dinamo iz Kijeva, ali je na “prinudnom odmoru” zbog rata i pitanje je kada će moći da se vrati poslu.

Što se tiče Petroviča on je počeo u mladom timu Osijeka još davne 1982. godine. U dugoj karijeri Ljupko je radio na više kontinenat­a: u Evropi je pored

Osijeka, Rada, Vojvodine i Crvene zvezde vodio više bugarskih klubova, grčkih, kazahstans­kih, a čak i španski Espanjol. Radio je i u Urugvaju, gde je trenirao Penjarol, bio je u Africi kao šef struke APR-A iz Ruande, stigao je do Kine (Peking Guan, Šangaj Šenhua), Emirata (Al Ahli), a ovo mu je drugi mandat u vijetnamsk­om Tan Hoi.

Tri meseca mlađi od Ljupka Petrovića je čuveni engleski trener Roj Hodžson, koji sada sedi na klupi Votforda. Inače, do pre dvadesetak dana najstariji je bio poznati Francuz Rože Lemer, koji je sa navršenih više od 80 leta trenirao tuniški Etoal du Sahel, ali je tamo dobio otkaz i sada je nezaposlen.

Zanimljivo, Ljupko Petrović i danas rado govori o svom poslu i ne želi da prestane da crta igračima po tabli.

- Dok me noge nose, ostajem na terenu, da prkosim godinama. Šalim se, naravno, očekuje me poslednja sezona u ulozi trenera. Definitivn­o. A, kad se pozdravim sa divnim Vijetnamci­ma, imaću gde da opet odem, čeka me moj bugarski drugar Griša Gancev, gazda CSKA i Liteksa, najverovat­nije ću neko vreme da se zadržim u Liteksu. Možda u ulozi direktora sportskog – rekao je Petrović u nedavnom intervjuu za “Sportklub”.

PETROVIĆ JE PRVI SRPSKI TRENER KOJI SE POPEO NA KROV EVROPE

 ?? ?? samo je mirčea LUČESKU (76), strateg Dinama iz Kijeva, stariji trener od Ljupka Petrovića, koji aktivno radi u nekoj od profesinal­nih liga
samo je mirčea LUČESKU (76), strateg Dinama iz Kijeva, stariji trener od Ljupka Petrovića, koji aktivno radi u nekoj od profesinal­nih liga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia