Blic

Vozi traktor, sama obrađuje zemlju, bavi se fudbalom i radi u kafiću

-

Na mnogim ženama danas je

da budu dobre majke, domaćice, ali i da uspešno završavaju sve poslovne obaveze, a baš jedna takva superžena živi u selu Božurnja kod Topole, podno Oplenca. Aleksandra Živanović je mlada samohrana majka koja obrađuje četiri hektara zemlje, vozi traktor i obavlja sve one teške poslove koji se još uvek nazivaju muškim.

aleksandra je jedna od onih neverovatn­ih superžena koje stižu baš sve, a kako kaže, dobra organizaci­ja je ključ svakog uspeha, naročito kad imate mnogo obaveza.

- Nema vremena za izležavanj­e, već ste aktivni ponekad i po 20 sati dnevno. Dete je uvek prioritet, a zatim radim sve što moram. Na imanju imamo zasade šljive, višnje, breskve i trešnje. Od malih nogu sam uz oca naučila sve te poslove kojih ima preko čitave godine i ništa mi ne pada teško. Otac je imao teži oblik korona virusa, sada se još uvek oporavlja tako da sam sve obaveze oko poljoprivr­ede preuzela ja - kaže za Rinu Aleksandra.

NA FUDBALSKOM TERENU

Iako je čitavo domaćinstv­o sada na njenim ramenima, ova žena iz Topole uspešno prevazilaz­i sve prepreke. Kad završi obaveze u voćnjaku, oblači dres i posvećuje se još jednoj svojoj velikoj ljubavi - fudbalu. Već 25 godina prisutna je na terenu, doskora kao igrač, a sada deli pravdu jer je fudbalski sudija.

- Fudbal je moja druga ljubav, i od kada znam za sebe igram ga, i pratim. Povreda kolena me je sprečila da nastavim profesiona­lno da se bavim nogometom u Prvoj ligi, znajući da bih zbog ozbiljnost­i povrede morala otići na operaciju i nisam se usudila. Ali, ostala sam dosledna i položila ispite za sudiju i danas sam opet na terenu. Do sada sam sudila i Zvezdi i Partizanu, ne samo lokalnim klubovima - priča ova super žena iz Božurnje.

„ŽENA, MAJKA, KRALJICA“

Međutim, i kada završi poslove u polju, pa i na fudbalskom igralištu tu se njen radni dan ne završava. Aleksandra skida svoj dres i odlazi u kafić u kom radi kao konobarica.

- To je osoba koja može poslužiti kao primer ostalima. Svi joj se dive kako uspe sve da postigne, i često za nju možete čuti da je “žena, majka, kraljica”. Ko god je upozna odmah se vidi koliko je požrtvovan­a, prvenstven­o za svoju porodicu, a zatim i u poljoprivr­edi i na fudbalskom terenu. Kad god je vidimo ona je u nekom poslu, svaki njen minut je ispunjen - kaže Aleksandri­n komšija.

 ?? ??
 ?? ?? KADA ZAVRŠI POSLOVE U POLJU, pa i na fudbalskom igralištu, Aleksandra skida svoj dres i odlazi u kafić u kom radi kao konobarica
KADA ZAVRŠI POSLOVE U POLJU, pa i na fudbalskom igralištu, Aleksandra skida svoj dres i odlazi u kafić u kom radi kao konobarica
 ?? ?? ALEKSANDRA KAŽE DA NEMA VREMENA za izležavanj­e, jer je neretko aktivna i po 20 sati dnevno
ALEKSANDRA KAŽE DA NEMA VREMENA za izležavanj­e, jer je neretko aktivna i po 20 sati dnevno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia