Blic

„Testo bacam dok ne bude tanko kao list papira“

-

Budućnost omiljenog srpskog doručka, masnog bureka, mogla bi u nekim narednim godinama da bude veoma upitna jer je sve manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i isprljaju ruke brašnom, uljem i mesom. Iako je plata dobra, u prestonici i oko 1.000 evra, sve je uzalud. Čast ovog specijalit­eta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom.

Čačanin Ljuboje Smolović vrhunski je majstor svog zanata, ispod njegove ruke do sada je izašlo na hiljade vrućih bureka i specijaliz­ovao se samo za njegovo pravljenje. Takvih kao on, danas je malo. - Prema mom mišljenju, sve drugo sem bureka je dosta teže praviti jer onaj koji pravi peciva, mora da radi čitavu noć. Za burek, ustaneš malo ranije - oko tri sata, treba da se zamesi testo, zatim odstoji u zavisnosti od temperatur­e da upije masnoću kako bi posle moglo da se baca i razvuče u tanke korice. Veliki giganti u našoj oblasti nekada su obučavali po 10 mladih pekara, od kojih je nekolicina ostajala u poslu i dobijala titulu majstora. Danas bar u našem gradu možeš na prste da ih nabrojiš - kaže za Rinu Ljuboje.

STOPAMA OCA

Ovim poslom bavi se godinama i kao svršeni srednjoško­lac krenuo je stopama svog oca zaposlivši se tada kao pripravnik u pravljenju testa. Odmah je znao da je to njegova budućnost, a pekarska uniforma postala je sastavni deo njegovog života sve do danas.

- Kao malo na kom mestu svidelo mi se u pekari tada samo iz jednog razloga što je bila redovna plata. Verovatno sam zbog toga ovaj posao i zavoleo, imao sam od koga da naučim. Nakon dugog niza godina koje sam proveo u proizvodnj­i, shvatio sam da je najbolja stvar u pekarstvu praviti burek i tako ostao da mesim preko 25 godina - rekao je ovaj majstor.

UMEĆE UMESTO SNAGE

Ljuboje kaže da procedura pravljenja bureka nije komplikova­na, ali da posao ipak mora da se voli kako bi se obavljao dugi niz godina.

- Mladi ljudi vrlo lako odustanu od toga da postanu buregdžije, jer pored radnog vremena koje traje nekada i po 12 sati, dok

ne steknu znanje da burek prave na taktiku i umeće umesto na snagu, oni su već vratili kecelju i krenuli na vrata - rekao je Ljuboje.

MALE TAJNE

Neka norma koja je prosečna jeste da se napravi devet tepsija za sat vremena, što znači da se u jednoj smeni koja traje deset sati napravi i do 90 tepsija.

- Ja kada sam bio u punoj snazi, ne gledajući na sat koliko radim, pravio sam i do 400 tepsija dnevno kada se burek izvozio za Nemačku i druge zemlje - priseća se ovaj Čačanin.

On otkirva male tajne velikih majstora u spremanju ovog specijalit­eta.

- Koru moraš da bacaš sve dok je toliko ne istanjiš da bude kao list papira. Svaki novopečeni majstor misli da je dovoljno dva puta da testo baciš i to postaje burek, ali ako hoćeš da napraviš dobar produkt moraš da se pomučiš. Burek ne sme da ima težinu, već tankoću zaključuje Ljuboje.

JOŠ KAO SREDNJOŠKO­LAC KRENUO JE STOPAMA SVOG OCA, A PEKARSKA UNIFORMA POSTALA JE SASTAVNI DEO NJEGOVOG ŽIVOTA SVE DO DANAS

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? RANIJE JE PRAVIO I DO 400 TEPSIJA DNEVNO KADA SE BUREK IZVOZIO ZA NEMAČKU I DRUGE ZEMLJE
RANIJE JE PRAVIO I DO 400 TEPSIJA DNEVNO KADA SE BUREK IZVOZIO ZA NEMAČKU I DRUGE ZEMLJE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia