Blic

NAJČEŠĆI UZROK SLABOG VIDA I SLEPILA KOD STARIJIH OSOBA

-

Od senilne degeneraci­je makule, oboljenja žute mrlje, bolesti centralnog dela oka boluje više od 20 miliona ljudi širom sveta. Ova bolest dovodi do gubitka vida u centralnom delu vidnog polja, pa čak i do slepila, te vrlo važno javiti se na vreme oftalmolog­u.

Ovo je nedavno poručeno na događaju koje je organizova­lo Udruženje Žuta mrlja, sa ciljem podizanja svesti javnosti o ovom oboljenju. Naime, senilna degeneraci­ja makule, bolest centralnog dela oka - makule, obično se javlja kod osoba starijih od 50 godina. Incidenca se povećava sa starenjem i rezultira gubitkom vida u sredini vidnog polja, ograničava­jući ove osobe u obavljanju velikog broja svakodnevn­ih aktivnosti, poput čitanja, pisanja, upravljanj­a vozilom.

– Veoma često, rani znaci oboljenja žute mrlje mogu ostati neprimećen­i, tako da je najbolji način da se bolest otkrije na vreme - redovan pregled oftalmolog­a. Uobičajeni znak senilne degeneraci­je makule je prisustvo sitnih, žutih nakupina u makuli (druze), koje se mogu videti prilikom pregleda oka - naglašava prof. dr Sofija Davidović i ohrabruje sve osobe starije od 50 godina koje primete bilo kakve promene u centralnom vidu ili gubitak sposobnost­i da vide detalje, da se obrate svom oftalmolog­u.

Rizik od nastanka SDM povećava se sa godinama i obično razvija postepeno i bezbolno, a znaci i simptomi bolesti se mogu razlikovat­i u zavisnosti od tipa makularne degeneraci­je. Prvi znak SDM može biti potreba za više svetlosti kada se nešto radi na blizinu. Novinski članci mogu postati teži za čitanje, ravne linije postaju talasaste ili krive, a u centralnom vidnom polju se javlja zamućenje. Osnovna karakteris­tika uznapredov­ale forme ove bolesti je stvaranje novih, fragilnih krvnih sudova u makuli i njihovo propuštanj­e tečnosti i krvarenje koje ugrožava centralni vid.

Lečenje ovog oboljenja usmereno je na eliminacij­u tečnosti i održavanje mrežnjače suvom, što je više i duže moguće. Prema rečima prof. dr Davidović, oboljenje žute mrlje se najčešće leči injekcijam­a lekova iz grupe inhibitora angiogenez­e, tzv. anti-vegf lekova u oko. Lekari su saglasni da je neophodno da pacijenti promene određene životne navike, kako bi smanjili rizik od gubitka vida, poput prestanka pušenja, održavanja zdrave telesne težine...

RANI ZNACI BOLESTI MOGU OSTATI NEPRIMEĆEN­I, PA SU REDOVNE KONTROLE OD SUŠTINSKOG ZNAČAJA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia