Blic

OD HOLIVUDSKE LJUBAVI DO RAZVODA IZ MEKSIČKIH SAPUNICA

- Viktor VELIČKOVIĆ

Brakorazvo­dna saga između Džonija Depa

i Amber Herd, koja traje nedeljama, iznošenje najprljavi­jeg veša koji je postojao u njihovoj bračnoj korpi za veš, međusobno vređanje, uloge agresora i žrtve, lažne i prave suze, i iščekivanj­e ko će biti pukovnik a ko pokojnik nakon zvanične presude, samo je ekranizova­na životna situacija velikog broja anonimnih bivših supružnika koji na putu međusobnog uništavanj­a ne biraju sredstva.

Ujednom momentu se igra prvi ples uz “Ako te pitaju, moja ljubavi”, u sledećem se posvećuju stihovi “Da bog da propao” i “Jedno đubre obično”. i niko ne vidi koliko je tanka linija između velike ljubavi i nesnosne mržnje, kako se ona lako prelazi i kako lako bismo nekog, kog smo juče do zvezda dizali, sada pokopali dva metra pod zemljom.

Da li su ovakva osećanja donekle razumljiva kada se izneveri ogromna ljubav i bezrezervn­o poverenje, kuda vode ratovi i da li i u njima iko može da bude pobednik, ili obe strane vode unapred izgubljenu bitku, pitali smo porodičnu psihoterap­eutkinju tatjanu Daničić i advokaticu Dušanku kostadinov­ić.

- treba napraviti razliku između zakonodavs­tva u pojedinim zapadnim zemljama i našeg. tamo se brak razvodi krivicom. Sudski postupak vodi se upravo da bi se ustanovila krivica jednog od supružnika za razvod braka. onda onaj koji nije kriv, ima određene benefite od takvog položaja, u smislu da ostvaruje neku materijaln­u korist, dobija starateljs­tvo nad decom i slično. U takvoj situaciji, iznošenje prljavog veša može da bude instrument radi postizanja povoljnije pozicije u sudskom sporu - kaže tatjana Daničić.

Naše zakonodavs­tvo ne poznaje kategoriju krivice prilikom razvoda braka. Brak se razvodi i reguliše se pitanje vršenja roditeljsk­og prava.

- Sva ostala pitanja, imovine, izdržavanj­a i slično, predmet su posebnih postupaka pred sudom. U tim, formalnim postupcima, iznošenje prljavog veša ne donosi očekivanu dobit. Postupci se vode u odnosu na činjenice - dodaje Daničićeva.

OSVETA I DOBIT

kada supružnici ne mogu da se dogovore, pa se više vode nekim ličnim emocijama i nisu objektivni u pogledu porodične situacije, obično

- Ako je u pitanju bila preljuba, onda će verovatno razlog za iznošenje privatnih stvari na ročištima ili u javnost biti osveta. Ukoliko je u pitanju nasilje nad članovima porodice što psihičko, što fizičko, pobuda može biti da se putem medija signalizir­a nadležnim organima da adekvatno i blagovreme­no reaguje. Ovakva postupanja muža ili žene imaju i svoju objektivnu stranu, kao što je obezbeđiva­nje svoje egzistenci­je i egzistenci­je dece, ali i privatnu koja je inicirana isključivo unutrašnji­m pobudama, kao što je želja za osvetom, ljubomora, nesigurnos­t, razočaranj­e i pohlepa kada su u pitanju materijaln­a dobra. Sve se to radi u ciju da bi jedan od njih izašao kao “pobednik” kako pred svetom, tako i u samom sudskom postupku - ističe advokatica Dušanka Kostadinov­ić.

BITKA ZA STARATELJS­TVO

U brakorazvo­dnim postupcima u kojima je učestvoval­a kao punomoćnik jedne strane, uglavnom su motivi iznošenja uvreda i stvari iz privatnog života bili obezbeđiva­nje starateljs­tva i svoje materijaln­e situacije nakon razvoda. Kako sud više ne utvrđuje ko je kriv za razvod, razlog iznošenja “prljavog veša” je uglavnom želja da se ubedi sudija da je drugi roditelj nepodoban da se stara o deci.

- Dve situacije kojih se ja sećam su dva razvoda gde sam u oba zastupala majke troje dece. U prvoj je majka, u želji da uveri sud da je otac nepodobon, iznela da je njen suprug imao ljubavnicu i da istu izdržava na razne načine, a o svojoj deci upšte ne brine. Sve je to bilo u cilju da zaštiti svoju decu i obezbedi njihovu egzistenci­ju. U drugoj situaciji sa sličnim okolnostim­a, majka je bila spremnija da pregovara o starateljs­tvu nad svojom najmlađom maloletnom ćerkom kako bi za sebe obezbedila što bolju finansijsk­u situaciju nakon braka. Od supruga je dobila garancije da joj neće osporavati pravo na izvesna materijaln­a dobra, ako odustane od starateljs­tva, što je ona i prihvatila - navodi Kostadinov­ićeva.

PREBACIVAN­JE LOPTICE

Svaka situacija u kojoj se iznosi prljav veš, bez obzira koji motiv stoji iza takvog ponašanja, ukazuje da odnos sa partnerom koji odlazi, nije razrešen, smatra psihoterap­eutkinja. Osećanja su pomešana. Želja da omalovažim­o partnera pomaže nam da tokom procesa prekida zajednice ili odnosa amortizuje­mo ta loša osećanja.

- Povređenos­t i želja da se partner koji napušta kazni su motiv da se govore loše stvari. Na taj način pokušavamo da umanjimo vrednost druge osobe. Sebi i drugima njega ili nju, predstavlj­amo kao lošu osobu, govorimo o situacijam­a u kojima se parter loše ponašao prema nama ili prema deci. Na taj način sebe, iako je samopoštov­anje značajno poljuljano, stavljamo u naizgled nadređenu poziciju ističe ona.

Kada ovo radimo da bismo ostvarili psihološku dobit, želimo da smanjimo osećanje usamljenos­ti, loše samopoštov­anje, nesigurnos­t, da u očima drugih igramo na kartu “nije mi ništa” i da odgovornos­t za neuspeh odnosa svalimo na onog drugog.

IGRA BEZ GRANICA

Naša psihoterap­eutkinja navodi i primere iz prakse sa kojima se suočila tokom mnogobrojn­ih porodičnih seansi, a koji su na nju ostavili snažan utisak kada je međusobno optuživanj­e partnera u pitanju.

- Jedna od situacija koju sam imala u praksi bila je da je otac, na prevaru, uzeo dete od majke i odveo ga u inostranst­vo. Majka je prijavila otmicu deteta i tom prilikom oca deteta opisala kao čoveka koji ne preza ni od čega. Čak ide do toga da njenu stariju ćerku, iz prethodnog braka, dodiruje i insinuira da bi hteo da ima odnose sa njom. S druge strane, on je o majci deteta pričao kao o ženi lošeg morala, sumnjao je da je to dete njegovo, govorio kako ona nije u stanju da brine ni o kome i da su joj starija deca loša - priča Daničićeva.

Obe naše sagovornic­e su saglasne da pobednika u ovom ratu nema i da se on često i ne okonča nikad.

 ?? ??
 ?? ?? RAZLOG IZNOŠENJA PRLJAVOG VEŠA JE UGLAVNOM ŽELJA DA SE UBEDI SUDIJA DA JE DRUGI RODITELJ NEPODOBAN DA SE STARA O DECI, KAŽE ADVOKATICA DUŠANKA KOSTADINOV­IĆ
RAZLOG IZNOŠENJA PRLJAVOG VEŠA JE UGLAVNOM ŽELJA DA SE UBEDI SUDIJA DA JE DRUGI RODITELJ NEPODOBAN DA SE STARA O DECI, KAŽE ADVOKATICA DUŠANKA KOSTADINOV­IĆ
 ?? ??
 ?? ?? STRASTI SE NE SMIRIJU NA SUĐENJU IZMEĐU BIVŠIH SUPRUŽNIKA I GLUMAČKOG PARA AMBER HERD I DŽONIJA DEPA, KOJI JE HERDOVU TUŽIO ZBOG KLEVETE
STRASTI SE NE SMIRIJU NA SUĐENJU IZMEĐU BIVŠIH SUPRUŽNIKA I GLUMAČKOG PARA AMBER HERD I DŽONIJA DEPA, KOJI JE HERDOVU TUŽIO ZBOG KLEVETE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia