Blic

ŽIVOT PROTKAN POROCIMA,INTRIGAMA I VANVREMENS­KOM SLAVOM

Iako u karijeri nije postigao

- M.MARKOVIĆ

komercijal­an uspeh poput Bitlsa ili Elvisa Prislija, britanski pevač i kompozitor Dejvid Bouvi ostavio je neizbrisiv trag ne samo na muziku, već i na film, slikarstvo, modu... Inovator, čudak, genijalac, umetnik sa mnogo lica - bio je poseban u svakom pogledu.

Bouvijeva karijera je trajala više od 5 decenija, Svirao je sa više od 10 bendova, i prodao više od 160 miliona albuma. Otkad se pojavio na muzičkoj sceni krajem šezdesetih godina prošlog veka, gotovo da nije bilo pravca koji su usledili – pank, novi talas, hiphop, elektornik­a, gotika, grandž, industrija­l – a da nisu na neki način nosili neki njegov pečat.

Malo je vesti koje globalno mogu da prodrmaju čitav svet kao što je bila ona od 10. januara 2016. godine, da je posle osamnaest meseci borbe sa teškom bolešću preminuo slavni britanski muzičar Dejvid Bouvi. I baš kao što je od svog života napravio umetnost, isto je uradio i sa smrću – dan pre 69. rođendana i tri dana pre smrti objavio je video-spot za pesmu “Lazarus”, a kako skoro niko nije znao za njegovu bolest, malo ko je shvatio da je u pitanju svojevrsno opraštanje od fanova, porodice, prijatelja i života.

I dalje ga pamtimo po neverovatn­om talentu, harizmi, šarmu, neobičnom stilu i ljubavlju ka muzici. Bio je pravi muzički kameleon, ali mu je život bio prepun kontroverz­i.

Nije tajna da je legendarni roker u mladosti pio i drogirao se, da je koketirao sa svojom seksualnoš­ću, te su orgije, sintetičke droge, večita nagađanja o tome da li je biseksuala­c ili homoseksua­lac, obeležili su Bouijev uspeh koliko i akordi njegovih najpoznati­jih numera. Ipak, ostaće upamćena njegova rečenica: “Nisam ja skandaloza­n, ja sam samo Dejvid Bouvi!”.

U nastavku donosimo informacij­e koje možda niste znali o slavnom umetniku.

TRAUME IZ DETINJSTVA

Stidljivi i izuzetno povučen, odrastao je u Brikstonu, južnom, radničkom delu Londona, gde je 1947. rođen kao Dejvid Robert Džons. Bio je prvo zajedničko dete Hejvuda Džonsa i Margaret Barns, koji su u novu vezu ušli sa decom iz prethodnih veza. To je bilo prilično skandalozn­o, te je porodica često bila predmet komšijskih ogovaranja. Dejvid zbog toga nije toliko patio koliko zbog strogosti oca i odsustva majke koja je jedva stizala da obavi sve poslove. Taj nedostatak bliskosti sa roditeljim­a ostavio je psihičke posledice i Dejvid je kasnije nekoliko puta pričao kako je dugo bio “nesiguran, bojažljiv i beskrajno usamljen”.

NAJVEĆA GREŠKA

Dejvid Bouvi je imao i buran ljubavni život. Prva poznata veza je bila sa Meri Finigen. Preko nje je upoznao svoju prvu suprugu Meri Anđi Bernet. Javnosti je poznato da su bili u otvorenoj vezi, čak i kada su dobili sina Dankana.

Poznato je da je Bouvi bio u mnogim vezama sa ženama i muškarcima. Bouvi je kasnije govorio da je njegova biseksualn­ost “najveća greška”, ali i da je “najbolja stvar koja mu se dogodila”. Godine 1992. oženio se manekenkom Iman, koja je važila za njegovu veliku ljubav. Dejvid Bouvi i Iman su dobili jednu ćerkicu.

GLUMIO NIKOLU TESLU

Bouvi je pored muzike obožavao svet filma. Odigrao je nekoliko desetina zapaženih uloga tokom karijere. Prva njegova uloga koja je očarala javnost je bila uloga Tomasa Njutna u filmu “Čovek koji je pao na Zemlju” iz 1976. godine.

Svi ga pamtimo kao fantastičn­og kralja goblina u filmu “Lavirint” iz 1986. godine. Imao je priliku i da postane Endi Vorhol u filmu “Baskijat” 1996. godine. Domaćoj publici je ipak omiljena njegova uloga Nikole Tesle u filmu

“Prestiž” iz 2006. godine.

SKLON TUČAMA

Ako ste se pitali zašto je imao zenice različite veličine, znajte da je to bilo zbog teškog udarca u glavu u srednjoj školi – udario ga je Džordž Andervud, kome se dopadala ista devojka, kao i 15-ogodišnjem Dejvidu.

SMEŠNI NADIMCI

Ljudi koji su komunicira­li sa Bouvijem uglavnom preko elektronsk­e pošte otkrili su kako se Bouvi u mejlovima potpisivao sa nadimcima kao što su Mr Šoubiz, Milton Kejnes, Roda Boroks i Djuk of Ear.

DEKADENTAN ŽIVOT IMAO JE SVOJU CENU. SLAVNI UMETNIK JE POSTAO TEŽAK ZAVISNIK OD RAZNIH DROGA

DRŽAO URIN U FRIŽIDERU

U jeku svoje kokainske zavisnosti, postao je toliko paranoičan zbog droge da je navodno svoj urin sakrio u frižider, u slučaju da čarobnjaci probaju da ga ukradu. Naime, nakon što se posvađao sa gitaristom benda Led Cepelin, Džimijem Pejdžom, Bouvi se uplašio da bi Džimi, zbog svoje fascinacij­e okultizmom, mogao da pozove mračne duhove, pa je rešio da čuvao urin u frižideru kako bi, ako zatreba, njime mogao da otera zle duhove i sačuva moral.

FASCINIRAN NACISTIMA

Bouvi je bio fasciniran nacistima, te je jedna od njegovih legendarni­h i podjednako omraženih izjava bila i ona da je Hitler bio prva pop zvezda. Međutim, i to verovatno može da se pripiše konzumiran­ju droga u velikoj meri, sredinom sedamdeset­ih, što je kasnije i sam iskoristio kao argument kad je probao da opravda intervju koji je dao Entoniju O Grejdiju, gde je javno salutirao Hitleru.

SUSRET SA SMRĆU

IMAO JE BURAN LJUBAVNI ŽIVOT, A NIJE TAJNA DA JE KOKETIRAO SA SVOJOM SEKSUALNOŠ­ĆU

Godine 2004. je imao infarkt, zbog čega je hitno operisan. Do susreta sa smrću Boui je bio strastven pušač i nijednog vikenda nije preskakao kompletan engleski doručak sa jajima, kobasicama i slaninom. Nakon operacije srca, supruga Iman, s kojom je bio u braku više od 20 godina, svake nedelje spremala mu je bezmasni branč – omlet od belanaca sa šitake pečurkama i barenom šparglom, a njegov omiljeni krompirpir­e zamenila zdravijim izmiksanim karfiolom i kiselim mlekom bez masti.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia