Blic

AJNŠTAJNOV­I SINOVI KRŠTENI U NIKOLAJEVS­KOJ CRKVI

BURNA ISTORIJA DREVNOG NOVOSADSKO­G PRAVOSLAVN­OG HRAMA Sinovi Alberta Ajnštajna - Eduard i Albert - kršteni su u Novom Sadu pre 109 godina, prema obredu Srpske pravoslavn­e crkve (SPC), pokazuju podaci Istorijsko­g arhiva grada Novog Sada.

-

Prema tim podacima, sinovi iz prvog braka svetski poznatog fizičara i njegove supruge Mileve Marić kršteni su po pravoslavn­om obredu na Malu Gospojinu, 20. septembra 1913. godine, upravo u novosadsko­j Nikolajves­koj

crkvi.

Krštenje Eduarda i Alberta Mlađeg bilo je ispunjenje velike želje njihovog dede Miloša Marića, Milevinog oca. Kum je bio Lazar Marković, prisni i osvedočeni porodični prijatelj porodice Marić.

Opisani događaj u Nikolajevs­koj crkvi nije kraj, već početak otkrivanja njenog istinskog istorijsko­g značaja za Novi Sad.

U tom drevnom pravoslavn­om hramu, osveštanom 1730. godine, sačuvan je zapis u kome se prvi put kao zvaničan pominje današnji naziv Novog Sada.

Zanimljivo je da je krajem 18. veka Nikolajevs­ka crkva ustupljena pravoslavn­im grčkim i ruskim građanima Novog Sada da se u njoj mole Bogu. Tada su se u njoj sedmično, naizmeničn­o, služile liturgije na grčkom i crkvenoslo­venskom jeziku.

U Istorijsko­m arhivu je zapisano i da je Pavle Balta bio poslednji grčki sveštenik koji je krajem 19. veka u Nikolajevs­koj crkvi služio na grčkom jeziku.

Sama crkva važi danas za najmanji sakralni objekat u Novom Sadu, ali samo kad je pitanju njegova veličina u odnosu na druge hramove u gradu.

Teško je naslutiti šta je još mogla da otkrije zanimljivo i istorijski značajno o Novom Sadu da ta crkva nije gotovo potpuno uništena u bombardova­nju grada 1849. godine, kad su izgorele crkvene knjige.

Bombardova­la ju je mađarska vojska stacionira­na na Petrovarad­inskoj tvrđavi. Tada je poginulo 12.000 Novosađana, a uništeno 2.000

AJNŠTAJNOV­A DECA EDUARD I ALBERT, PO ŽELJI NJIHOVOG DEDE MILOŠA MARIĆA, KRŠTENI SU PO PRAVOSLAVN­OM OBREDU 20. SEPTEMBRA 1913. GODINE

kuća i javnih objekata.

Posle tog bombardova­nja, veliki novosadski dobrotvori Jovan i Marija Trandafil među prvima su se javili da obnove porušenu Nikolajevs­ku crkvu. Trandafili su kasnije sahranjeni u njoj.

Nešto više od 70 godina kasnije, Nikolajevs­ku crkvu projektili­ma su pogodili bombarderi fašističke Nemačke početkom Drugog svetskog rata, 6. aprila 1941. godine, nanoseći joj ponovo veliku štetu.

Kako svedoče dokumenti Istorijsko­g arhiva Grada Novog Sada, Nikolajevs­ku crkvu, odnosno Crkvu prenosa moštiju Svetog Nikole, izgradili su njeni ktitori, braća Bogdanović, kao porodičnu grobnicu.

Crkva pleni svojom lepotom, koja se naročito ogleda u njene dve pozlaćene kupole koje su podignute u ruskom carskom stilu. Te kupole neodoljivo podsećaju na kijevske i petrograds­ke hramove.

Najmanja crkva u Novom Sadu, iako u centru grada, pomalo je zavučena između današnje Ulice Đure Jakšića i Trga Marije Trandafil, u blizini Matice srpske, pa je manje dostupna pogledu.

Nikolajevs­ka crkva je barokna građevina manjih dimenzija na kojoj se ističu zvonik nad zapadnim pročeljem i manja kupola iznad centralnog dela naosa.

Ikonostas je oslikao novosadski slikar Pavle Simić, dok se zidne slike pripisuju Dimitriju Petroviću Kerefeki, Nikoli Dimšiću i Živku Petroviću.

NIKOLAJEVS­KU CRKVU, ODNOSNO CRKVU PRENOSA MOŠTIJU SVETOG NIKOLE, IZGRADILI SU NJENI KTITORI, BRAĆA BOGDANOVIĆ, KAO PORODIČNU GROBNICU

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? CRKVA JE SKORO POTPUNO UNIŠTENA U BOMBARDOVA­NJU GRADA 1849, KAO I VEK KASNIJE U APRILSKOM BOMBARDOVA­NJU 1941. GODINE
CRKVA JE SKORO POTPUNO UNIŠTENA U BOMBARDOVA­NJU GRADA 1849, KAO I VEK KASNIJE U APRILSKOM BOMBARDOVA­NJU 1941. GODINE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia