Blic

VEDRANA RUDAN FASCINIRAN­A KONSTRAKTI­NOM PORUKOM

-

Spisatelji­ca Vedrana Rudan kaže da je njen novi roman “Doživotna robija” drugačiji od svih njenih dosadašnji­h knjiga pošto se bavi životima bogataša i pokazuje da “ni lova ne rešava sve”. “Drugačija je jer likovi nisu iz mog miljea. Nisu sirotinja koja sanja bolji život, ljudi na rubu gladi ili pameti. To su bogataši kojima ništa ne fali, a ne znaju šta bi od života, pa se gube. Znaju da u radu nije spas”, rekla je Rudan za Tanjug. “Doživotnu robiju” Rudan počinje stihovima velikog hita američkog benda Igls “Hotel Kalifornij­a”: “Možeš se odjaviti kad god želiš, ali nikad ne možeš otići”. “Fantastičn­a poruka da ne možeš pobeći ni od sudbine, ni od sebe. Sve što su Iglsi rekli u dva stiha meni je trebalo 200 stranica”, navela je Rudan.

Pred dolazak u Beograd, gde je imala promociju romana u ispunjenoj velikoj dvorani SKC-A, Rudan je na svom blogu napisala tekst o estetskim pripremama naslovljen “Umetnica mora biti lepa, biti lepa”. Rudan se poslužila citatom pesme “In corpore sano” srpske predstavni­ce na Evroviziji Ane Đurić Konstrakte, za koju kaže da je “čudesno biće”.

“Ne znam koliko su Srbi svesni toga? Sad mi rekao taksista: ‘Pesma je glupa ali možda ćemo imati sreće’. Rekla sam: ‘Pesma uopšte nije glupa!’ To je fenomenaln­a žena koja sledi sebe, ali ne od juče”, rekla je Rudan.

Prema njenim rečima, Konstrakta je poslala “poruku da umetnici imaju pravo na život, na zdravlje, jer je u jednom društvu umetnost ono što je bitno”.

“To nije srpski problem, to je svetski problem. To je poruka i Srbiji i svetu. I zato je svet prihvatio. Ona tako uverljivo to govori da je moja unuka njom oduševljen­a”, istakla je Rudan.

 ?? ?? PREDSTAVLJ­EN NOVI ROMAN HRVATSKE SPISATELJI­CE
PREDSTAVLJ­EN NOVI ROMAN HRVATSKE SPISATELJI­CE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia