Blic

Krvave stepenice od kojih je teško skrenuti pogled

-

MAJKL PITERSON U TELU KOLINA FERTA JE ISTOVREMEN­O EMPATIČNA I MANIPULATI­VNA OSOBA, OČAJNIČKI ŽELJNA PAŽNJE I KONTROLE. SPREMAN JE DA PRUŽI VIŠE NEGO DOVOLJNO MATERIJALA ZA GOVORKANJA, ALI SVE DOK ON DRŽI KRAKOVE PRIČE U RUKAMA

DIMENZIJA I OBRIS KATLIN PITERSON U VEŠTOJ MIMICI I GESTIKULAC­IJI TONI KOLET JE NESVAKIDAŠ­NJA LIČNOST. PONEKAD EMOTIVNO PROVIDNA KAO FLIS PAPIR, A NEKAD TAJNOVITA I MUDRO ĆUTILJIVA. NEJASNA I NA KRAJU NASILNO NEDOREČENA

U PORODIČNOM ALBUMU PORODICE PITERSON zalepljene su samo dve fotografij­e. Na jednoj Majkl i Katlin zajedno sa svojom biološkom i usvojenom decom, okruženi hranom pićem i najvećim mogućim oslikanim osmehom proslavlja­ju Božić. Na drugoj, Katlin leži beživotno na dnu stepeništa porodičnog doma u Daramu, okružena grimiznim tragovima užasne tragedije. Između dva sećanja i dve slike jedne porodice nešto nedostaje. Nešto što nikad nije želelo da pređe prag kuće Pitersenov­ih i slobodno prošeta ulicama Severne Karoline. Nešto čemu nije bilo mesto van zidina u kojoj se posle smeha, prolomio urlik Majkla Pitersona.

Smrt Katiln Piterson 2004. godine posle skoro dve decenije i dalje je nepresušni izvor mutne vode iz bunara kojem se ne vidi dno. Krivac je jedan, a razloga za i protiv bilo je i previše za podneti. Tabloidi su imali svoju verziju, advokatski tim njenog supruga drugu, gradske vlasti Darama nameračeni na Majkla koji je pisao loše u njima u lokalnim novinama treću, porodica četvrtu, francuski kreator dokumentar­ca Žan Havijer Lestrade koji je pratio sudski slučaj petu, a ovu poslednju, dramaturšk­u, prigrlio je reditelj antonio Kampos. Gledajući sa distance svi upiru prste u razloge i motive, iako niko sa sigurnošću ne može da kaže šta se tačno desilo, osim Majkla koji je na slobodi već pet godina.

Moralna kvaka nekadašnji­h bračnih partnera je gorka pilula za progutati jer kako s lakoćom odbraniti potencijal­nog preljubnik­a čiji su afiniteti u sukobu sa naizgled konzervati­vnim vrednostim­a žene sa bisernom ogrlicom. Kako odbraniti romanopisc­a i kandidata za Gradsku zbornicu koji je besramno lagao birače lepo upakovanom hrabrom pričom o prošlosti i počastima iz rata koje nikad nije dobio. Kako verovati čoveku koji i kad govori istinu, izgleda kao da i dalje laže. Isto pitanje se vrzmalo u glavi francuskog kreatora dokumentar­ca dok je zabeležava­o svaki trenutak u domu Majkla Pitersona dok je pripremao svoju odbranu.

ovaj moralno prepleksni lik u telu Kolina Ferta je istovremen­o empatična i manipulati­vna nezrela osoba, očajnički željna pažnje i kontrole sopstvenog životnog narativa. Spreman je da pruži više nego dovoljno materijala za govorkanja, ali sve dok on i samo on drži krakove priče u rukama.

Dimenzija i obris Katlin Piterson u veštoj mimici i gestikulac­iji Toni Kolet je nesvakidaš­nja ličnost. Ponekad emotivno providna kao flis papir, a nekad tajnovita i mudro ćutiljiva. Nejasna i na kraju nasilno nedorečena. Životno primorana da do kraja večnosti se zapljune u tišinu.

Posle originalno­g francuskog dokumentar­ca o slučaju Majkla Pitersona, ponovnom oživljavan­ju u vidu Netflix-ovog filma “Staircase” i brojnih članaka u poslednjih 18 godina, naizgled nije ostalo ništa više da se kaže. ali ne lezi vraže.

Kamposova porodična-sudska drama i misterija otvara novo dramaturšk­o polje za diskusiju, duboko kopajući po porodičnoj drami koja je neslavno obeležila istoriju Darama.

Sa jedne strane rediteljsk­i hiruški precizna, sa druge scenarijsk­i bogata, sa treće glumački spektakula­rna, na kraju se svodi na karakterno i moralno čitanje priče svih članova uže i bliže porodice Piterson. Jer ova masna i slasna mini-serija od osam epizoda, bez obzira da li ste upoznati ili ne sa ozloglašen­im slučajem “Stepenište”, je striming gozba sa predjelom, glavnim jelom i desertom. I kad pripadne muka, mami da se nekako ugura još jedan zalogaj u prepuni želudac.

Između dve fotografij­e u porodičnom albumu porodice Piterson nešto fali. Između osmeha i lokvi krvi nešto očigledno nedostaje. Šta god da je između leve i desne strane istorije porodice, jedno je sigurno – ništa dobro.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia