Blic

NAJSTARIJU “ŠKODU RAPID” IZ 1938. VOZILI NACISTI

Na Sajmu automobila u Beogradu posebno mesto zauzimaju stari lepotani. Mnogi vozači gaje posebnu ljubav upravo prema oldtajmeri­ma, a za sve njih u Preljini kod Čačka nalazi se Muzej “Škodinih” automobila.

-

Crvena “felicija” kabriolet iz šezdesetih godina prošlog veka jedna je od deset ukupno sačuvanih u celom svetu i nalazi se u ovom muzeju, u svom punom sjaju, ali i voznom stanju. “To je bio jedinstven kabriolet u Evropi u to vreme. Pronašli smo ga u Češkoj i vredni majstori su izvršili kompletnu restauraci­ju i on je sada ponos ovog muzeja. Ima jedinstven dizajn, mekani i tvrdi krov, a motor od 1.000 kubika tih šezdesetih godina bio je izuzetno jak”, kaže za Rinu Brano Veljančić ispred kompanije “Auto Čačak”.

VIŠI STALEŽ

Kao i većina tadašnjih automobila, “škode” su bile benzinci, vozile su se po celoj Evropi, a u njihovoj udobnosti tada je uživao viši stalež. Još jedan vremešni lepotan koji je izložen u

Preljini jeste “škoda tudor”, star skoro osam decenija.

“Svim oldtajmeri­ma koje smo pronašli motor je bio u izuzetnom stanju, a enterijer odlično urađen. Skoro svi automobili imaju kožna sedišta i vidi se da je udobnost bila visoko pozicionir­an kriterijum prilikom proizvodnj­e”, rekao je Brano koji je i lično radio na restauraci­ji ovih “Škodinih” vozila.

U Muzeju “Škodinih” automobila nalazi se deset vozila, većina ih je kupljena u Češkoj, a kao oldtajmeri oni dostižu izuzetno visoku cenu na tržištu.

U MUZEJU “ŠKODINIH” AUTOMOBILA NALAZI SE DESET VOZILA, VEĆINA IH JE KUPLJENA U ČEŠKOJ, A KAO OLDTAJMERI ONI DOSTIŽU IZUZETNO VISOKU CENU NA TRŽIŠTU

CRVENA “FELICIJA” KABRIOLET IZ ŠEZDESETIH GODINA PROŠLOG VEKA JEDNA JE OD DESET UKUPNO SAČUVANIH U CELOM SVETU

IZUZETNA VREDNOST

“Oni vrede više nego pojedina nova vozila, u pitanju su desetine hiljada evra. Imali smo čak i ponudu od pojedinih posetilaca da im prodamo ’feliciju’ kabriolet, ali od ovih vozila ništa nije na prodaju”, izjavio je Brano i dodaje da ovde nije kraj, već da je Muzej dobio još jedno pojačanje.

“U pitanju je ’škoda rapid’ napravljen­a 1938. godine, koji je vožen za vreme Drugog svetskog rata, koristili su ga nacisti, a partizani su ga kasnije otuđili. To je najstariji auto koji se nalazi ovde”, naglašava Brano.

Neki automobili nakon godina vožnje i hiljade kilometara puta ostavljeni­h iza sebe, završe na otpadu ili kao staro gvožđe, a samo retki postaju - oldtajmeri. Da su „Škodini“automobili i te kako izdržljivi dokaz je i “škoda oktavija” novije proizvodnj­e, koja se našla u muzeju jer je prošla neverovatn­ih - milion kilometara.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Najstarija je “škoda rapid”, Napravljen­a 1938, koja je vožena za vreme Drugog svetskog rata, a koristili su je nacisti kaže Brano Veljančić ispred kompanije “Auto Čačak”
Najstarija je “škoda rapid”, Napravljen­a 1938, koja je vožena za vreme Drugog svetskog rata, a koristili su je nacisti kaže Brano Veljančić ispred kompanije “Auto Čačak”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia