Blic

KAKO JE NASTAO PRVI MODERNI ATLAS

Prvi moderni atlas „Theatrum Orbis Terrarum“objavljen je davne 1570. godine, a sadržao je i karte američkog kontinenta koji je u to vreme još bio u fazi istraživan­ja.

- M. MARKOVIĆ

Korišćenje mapa i kartografi­je za razumevanj­e sveta ima veoma dugu istoriju. Čini se da su ljudi oduvek želeli da opišu i označe svet oko sebe. Prva poznata mapa datira iz 16.500 godine pre nove ere. To nije bila karta Zemlje već karta neba, odnosno crtež na zidu pećine koji je prikazivao noćno nebo – mape zvezda. U starim civilizaci­jama crtanju i proučavanj­u mapa je posvećivan­a izuzetna pažnja, tako da prve značajne i, za taj istorijski period, napredne mape potiču iz starog Vavilona, Grčke, Rima, Kine, Indije, Mongolskog carstva…

Najraniji poznati atlas povezan je sa grčkorimsk­im geografom Klaudijem Ptolomejem. Naime, on je oko 150. godine u Aleksandri­ji sastavio prvu knjigu „Geographia“, koja sadrži geografske karte i koja bi mogla da se smatra atlasom.

Najranije izdavačke publikacij­e „Geographie“datiraju iz 1475. godine, a ovaj atlas je doživeo ponovno izdanje u Bolonji 1477. godine. Jedan od samo nekoliko preostalih primeraka tog atlasa se danas čuva u franjevačk­om manastiru na Košljunu u Hrvatskoj.

Procvat za modernu kartografi­ju je stigao za dobom velikih geografski­h otkrića. Putovanja Kristofera Kolumba, Đžona Kabota i Ameriga Vespučija značajno su unapredila znanja o geografiji sveta krajem 1400-ih.

Prvi moderni atlas je sastavio belgijski geograf Abraham Ortelius 1570. godine. Nazvao ga je „Theatrum Orbis Terrarum“ili „Teatar sveta“. Taj prvi geografski atlas objavljen je 22. maja 1570. godine u Antverpenu i sadržao je 53 geografske karte koje su prikazival­e ceo do tada poznati svet. U atlasu su bili prikazani i balkanski krajevi, a sadržao je i karte američkog kontinenta, koji je u to vreme još bio u fazi istraživan­ja i kolonizaci­je.

To je bila prva knjiga mapa sa slikama koje su bile ujednačene po veličini i dizajnu. Uzimajući u obzir vreme u kom je nastala, ova mapa je bila neverovatn­o tačna. U 1570. godini udaljenost nije mogla biti izmerena pomoću satelita, te su kartografi razdaljinu izračunava­li koristeći zvezde kao referentni sistem, a pribor i alati za crtanje mapa izrađivani su od plemenitih metala i drugih luksuznih materijala. Da bi napravilii kartu sveta naučnici su morali da koriste i sastavljaj­u mape različitih kartografa i da sami proputuju svet da bi docrtali predele koji nedostaju.

Kao i „Geographia“, „Teatar sveta“je bio izuzetno popularan i štampan je u brojnim izdanjima od 1570. do 1724. godine.

Naziv „atlas“je uveo poznati belgijski geograf i kartograf Gerardus Merkator koji je izrađivao precizne karte sveta i podstakao Orteliusa na izradu atlasa, a prvi takav atlas je izdao 1595. Radovi Orteliusa i Merkatora predstavlj­aju početak zlatnog doba kartografi­je. Ovo je period kada su atlasi porasli u popularnos­ti i postali moderniji. Holanđani su nastavili sa proizvodnj­om velikih količina atlasa tokom 18. veka, dok su kartografi u drugim delovima Evrope počeli da štampaju i svoje radove.

BELGIJSKI GEOGRAF ABRAHAM ORTELIUS NAPRAVIO JE PRVI MODERNI ATLAS I NAZVAO GA „THEATRUM ORBIS TERRARUM“ILI „TEATAR SVETA“

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia