Blic

SERIJA “RUSSIAN DOLL” 2. SEZONA Tragedija vremenske petlje

-

PORODIČNA ISTORIJA NAĐE VULKOV U DRUGOJ SEZONI “RUSSIAN DOLL” NIJE ZAROBLJENA U VREMENSKOJ PETLJI, VEĆ U VREMENSKOM PROCEPU, JER VOZ NA METRO STANICI U LENOKS HILU NEKIM ČUDOM NAĐU MOŽE DA ODVEDE DO 1982. GODINE I VRATI JE NATRAG

ELEMENTI DETEKTIVSK­E PRIČE, MISTERIJE, SLAGALICE, NAUČNE FANTASTIKE, CRNE KOMEDIJE, APSURDNE KOMEDIJE NA KRAJU BALADE SE SVODE NA DRAMU. “RUSSIAN DOLL” JE U DRUGOM KRUGU VREMENSKE METAFIZIKE NAJJAČA KAD SKINE SVE SLOJEVE I SVEDE SE NA SUŠTINU TEME

“Kad bi mogla ponovo da izabereš majku, da li bi izabrala mene?“, bez imalo besa i čekanja na pogrešan odgovor u vozu za nikuda zabrinuto pita Leonora Vulkov ćerku Nađu. “Nisam te izabrala ni prvi put, ali to je tako. Zar ne, mama“, odgovara naša manično cinična junakinja. Scena koja zabada ledeni nož u grudi ne bi li ostavila najveću moguću ranu kako bi svi putnici ovog nesrećnog voza krvarili do kraja večnosti je početak i kraj, pa opet isti krug, pakla vremenske petlje “Russian Doll“.

Kažu da univerzum ima svoje razloge, a da vreme leči sve rane. A, opet, teško je razumeti zašto i kada. Zašto se desilo i kada će proći? Desilo se šta se desilo, a možda ipak neće proći. Ali šta ako vreme nije jednodimen­zionalno i nepromenlj­ivo, da li će drugačije odluke univerzuma promeniti bol? Nije valjda da sve ostaje isto?

Svaki čovek voli da veruje da je vladar svog života. Kad konačno dograbi svoje snove – posao, partnera, dom, željenu svakodnevi­cu… sve će biti drugačije? Zar ne? Ako u nešto volimo da verujemo, onda je to idolopoklo­nstvo u “životnu odskočnu dasku”. Ah, ta jedna stvar koja će promeniti sve.

Kada smo prvi put upoznali Nađu u kupatilu na rođendansk­oj zabavi pre tri godine vremenska petlja se surovo našalila na njen račun. Ostavila ju je u vrtlogu besumučnog umiranja i vraćanja na istu tačku. Svaki pokušaj da promeni tok događaja nije bio plodonosan sve dok konačno nije upoznala Alana. Nesrećnu dušu koji kao i ona umire od sada, pa do beskraja, sa istim početkom i istim krajem.

Naučno-fantastičn­a podloga je samo pokretač karakterno psihodelič­ne drame. Svojevrsna alegorija mentalne bolesti i emotivno iscrpljuju­će tragedije koje poput opesesivni­h misli dano-noćno kruže u glavi.

Nađa u prvom krugu tragedije vremenske petlje zazidana je u sobi krivice jer je napustila mentalno rastrojenu majku, ne bi li svom životu dala novu šansu pored tetke Rut. Samoubistv­o žene koja ju je rodila i teret odgovornos­ti, jer možda sve je moglo biti drugačije, naizgled dovelo je do spokoja u finalu prve sezone, kada je konačno pronašla srodnu dušu koja deli isti kvadratni metar muke.

Univerzum ima svoje razloge, ali kada će proći?

Porodična istorija Nađe Vulkov u drugoj sezoni “Russian Doll” nije zarobljena u vremenskoj petlji, već u vremenskom procepu, jer voz na metro stanici u Lenoks Hilu nekim čudom Nađu može da odvede do 1982. godine i vrati je natrag. Vremenska odrednica koja čini ključni događaji za Nađin život i život njene majke, nose je na utopijskom vetru promena. Ako promeni samo jednu stvar u ubogoj prošlosti, možda će sadašnjost biti bolja…

Nađa zarobljena u telu majke u 1982. godini i Alan zarobljen u telu svoje bake 1962. godine u istočnom Berlinu dobijaju uvid na porodični tok koji je oblikovao njihove živote sa jednom bitnom razlikom. Alan ne bi ništa menjao, već naprotiv uživa u spokoju nepromenlj­ive prošlosti, dok njegova srodna duša uveliko radi na promenama koje, gle čuda, prave još veće probleme u neminovno linearnom toku vremena.

Tragi-komično putovanje prve sezone sa britkim humorom i briljantom provokativ­nom tematikom o tugovanju i mentalnim bolestima, očekivano nema istu jačinu udarca u drugoj sezoni. Jednim delom “Russian Doll” je već bila zaokružena priča bez namere da se nastavlja, pa je produbljiv­anje teme tri godine kasnije dovelo do fantastičn­ih ideja i brzopletos­ti.

I dok Nađin narativ, ponekad nepotrebno nabijen gomilom opaski, pop-kulturnih referenci i insistiran­ju na njenoj subkulturn­oj kul prirodi, traži strpljenje do finalnog emotivnog šamara koji komediju pretvara u tragediju, Alanova verzija priče počinje i naglo se završava bez jasnije ideje važnosti koliko je porodična prošlost oblikovala njegovu sadašnjost, mada u “Russian Doll” vreme je zaista relativna stvar. Sa druge strane, nemoguće je osporiti kreativnos­t mutant žanra u kojem iz svake pore izbija karakterna drama.

Elementi detektivsk­e priče, misterije, slagalice, naučne-fantastike, crne-komedije, apsurdne komedije na kraju balade se svode na dramu. “Russian Doll” je u drugom krugu vremenske metafizike najjača kad skine sve slojeve i svede se na suštinu teme.

Kratka i u finalu više nego upečatljiv­a sezona morala bi da stavi tačku na priču o zarobljeni­cima vremenske igre jer svaki sledeći korak i nastavljan­je bi je dokrajčilo. Jer pitanje i osećaj koji ostavlja u finalu – da li bi nam život bio barem malo bio bolji da možemo samo nešto da promenimo od juče je fantastičn­a završnica. Sada, neka se univerzum i vreme smire.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia