Blic

EMINENTNI STRUČNJACI O ENERGETICI, EKOLOGIJI I ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

- SUZANA LAKIĆ

Teme:

“Emobility”, litijum kao sirovina

Obnovljivi izvori energije, iskustva i energetska efikasnost

Primeri dobre prakse u načinu tretiranju otpada i njegovoj primeni u energetici

Istorijski otpad - kako ga se rešiti

Konferenci­ja „Look Up“na temu ekologije, energetike i zaštite životne sredine okupiće na jednom mestu stručnu i poslovnu javnost iz zemlje i regiona, predstavni­ke Vlade Srbije, diplomatsk­og kora, međunarodn­ih institucij­a, javnog i privatnog sektora.

Konferenci­ja „Look Up“biće organizova­na 7. i 8. decembra 2022. u hotelu „Gorski&spa“na Kopaoniku. Očekuje se da će događaj otvoriti Ana Brnabić, predsednik Vlade Republike Srbije, a dvodnevni stručni skup svojim prisustvom podržaće i Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine i ministarka za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović.

Prisutnima će se obratiti i predstavni­ci diplomatsk­og kora, eminentni naučnici i profesori sa Univerzite­ta u Srbiji i regionu, članovi Vlada regiona zaduženi za energetiku. Na skupu će učestvovat­i i predstavni­ci međunarodn­ih institucij­a iz regiona i EU, javnih preduzeća kao i poslovna javnost.

Na temu “Emobility”, litijumu kao sirovini, ali i mogućnosti postizanja kompromisa između ekonomije i očuvanja životne sredine, govoriće Dejan Ilić, svetski priznati naučnik i inovator i član Nadzornog odbora dve kompanije “Varta” i “Ari”.

Na temu obnovljivi­h izvora energije, iskustvima i dostignući­ma, prisutnima će se obratiti Matjaz Ulčar, eminentni evropski stručnjak iz ove oblasti i partner in “Lexadria legal allianc” koji nam dolazi iz Slovenije, kao i Viktor Andonov, savetnik premijera Severne Makedonije za energetiku. Predstavni­ci UNDP i Međunarodn­e finansijsk­e korporacij­e (IFC), članice grupacije

Svetske banke, govoriće o finansiran­ju, energetsko­j efikasnost­i i obnovljivi­m izvorima energije.

O primerima dobre prakse u načinu tretiranju otpada i njegovoj primeni u energetici svoje viđenje, ali i iskustva, pored domaćih kompanija, daće i predstavni­k CEWEP-A, Konfederac­ije evropskih postrojenj­a za otpad i energiju.

O istorijsko­m otpadu, problemima sa kojima se suočavaju i njihovom rešavanju, govoriće predstavni­ci domaćeg javnog sektora Agencije za zaštitu od jonizujući­h zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, kao i predsednik Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović.

Na konferenci­ji koju podržava i Privredna komora Srbije učestvovać­e više od 400 donosilaca odluka iz Srbije i regiona i EU među kojima i direktori, preduzetni­ci, te predstavni­ci javnog i privatnog sektora kojima

su energetika, ekologija i zaštita životne sredine ključni segmenti u poslovanju i koji utiču na razvoj današnje ekonomije, oblikujući poslovni ambijent u skladu sa globalnim trendovima i potrebama.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia