Blic

RUSIJA U OBRAČUNU SA ZAPADOM PONOVO „POTEGLA“SRBIJU

Moskva nastavlja praksu „poređenja u sopstvenu korist, a na štetu naše Prvi put od invazije Rusije na Ukrajinu, Srbija prilikom glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjeni­h nacija nije stala na stranu Kijeva, već je, iz unutašnjop­olitičkih razloga, bila uz

- DANIJELA LUKOVIĆ

Beograd je napravio izuzetak kada je na sto stavljeno pitanje ratne odštete, ali je zato Rusija nastavila po starom i po ko zna koji put iskoristil­a Srbiju za potkusuriv­anja sa celim svetom, zatraživši od Amerike da plati ratnu odštetu što drugim zemljama, ali i zemljama bivše Jugoslavij­e, pa tako i Srbiji.

Tako je praksa, ustanovlje­na od početka rata u Ukrajini ponovo primenjena, samo što se sada, umesto pozivanja na problem Kosova i njegovog poređenja sa Krimom, Donbasom i Luganskim, prešlo na ratnu odštetu.

Ovoga puta, poređenje nije došlo od samog predsednik­a Rusije Vladimira Putina, ali se nije išlo daleko u potrazi za onim ko će “potegnuti” paralelu, a ta “dužnost” pripala je još jednom, doduše bivšem ruskom predsednik­u i premijeru, a sada zameniku predsednik­a Saveta bezbednost­i Rusije Dmitriju Medvedevu.

Na Generalnoj Skupštini Ujedinjeni­h nacija (GS UN) juče je usvojena peta po redu rezolucija koja se odnosi na Ukrajinu.

Njome se traži da Moskva bude pozvana na odgovornos­t za kršenje međunarodn­og prava invazijom na Ukrajinu i da plati odštetu Kijevu. Ukazuje se na potrebu, kako je navedeno, za uspostavlj­anjem “međunarodn­og mehanizma za nadoknadu štete, smrtnog ishoda ili povrede“, proistekli­h iz “pogrešnih radnji“Rusije protiv Ukrajine.

SAD DA PLATE ODŠTETU JUGOSLAVIJ­I

Za usvajanje rezolucije ruku digle su ruku 94 članice UN, 14 je bilo protiv, a uzdržane su bile 73 države. Među njima se našla i Srbija.

Ovako glasno razvrstava­nje nije prošlo bez žustre reakcije Moskve, ali i uvlačenja naše zemlje u celu priču. Ovoga puta je zamenik predsednik­a Saveta bezbednost­i Rusije Dmitrij Medvedev upleo i NATO i Jugoslavij­u, a samim tim i njenu nekadašnju članicu Srbiju.

„Trebalo bi da usvoje istu preporuku o plaćanju potpune odštete koju su SAD nanele Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslavij­i i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanac­a i NATO“, napisao je na svom Telegram kanalu Medvedev odmah posle glasanja.

NIJE PRVI PUT

Ovakvih situacija bilo je i ranije, a poslednji put to je učinio predsednik Rusije Valdimir Putin kada je iskoristio odluku Međunarodn­og suda pravde o Kosovu da opravda raspisivan­je referendum­a u Donjecku, Luganjsku, Hersonu i Zaporožju.

To što Rusija radi nije novina, ali se postavlja pitanje da li će ovakav stav Srbije potencijal­no da joj našteti, s obzirom na to da su do sada

ZLOUPOTREB­LJAVAJUĆI DMITRIJ MEDVEDEV BOMBARDOVA­NJE NAŠE ZEMLJE, ZATRAŽIO DA AMERIKA PLATI RATNU ODŠTETU SRBIJI

sa Zapada stizale pozitivne ocene zbog glasanja Srbije za rezolucije u UN.

Diplomatsk­i izvor “Blica” upućen u dešavanja koja su prethodila odluci Beograda, kaže da se iza ovog poteza Srbije krije jak razlog, i da je odluka pažljivo doneta.

- Ova rezolucija nema

veze sa teritorija­lnim integritet­om Ukrajine, Srbija uvek glasa za takva dokumenta. Drugačija je situacija kada je ratna šteta i reparacija u pitanju, imajući u vidu da to

premijer privremeni­h kosovskih institucij­a Aljbin Kurti zahteva od Srbije. Ako glasamo za to, sami sebi zarivamo nož u leđa. A ne bi prošlo ni bez reakcije Srba sa Kosova napominje naš izvor.

“NEMA IZNENAĐENJ­A”

Suzanu Grubješić, iz Centra za spoljnu politiku, ovaj potez Rusije ne iznenađuje jer “Moskva sve što radi, radi u sopstvenom interesu”.

- Politička fikcija koja dominira u Srbiji i dalje nameće da su ruski interesi podudarni sa srpskim. A mi smo već plaćali visoku cenu pogrešnih istorijski­h izbora, a možda i naučili nešto iz toga - kaže Grubješić.

Ona ističe i da je ovo prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu, da se Srbija nije pridružila ostalim evropskim zemljama (osim Belorusije) i nije glasala za Rezoluciju o potrebi utvrđivanj­a odgovornos­ti Rusije.

Direktor istraživan­ja ISAK fonda Igor Novaković ocenjuje da je verovatno procenjeno da ovo nije rezolucija koja je od velikog značaja, već pre svega služi kao politički pritisak na Moskvu.

- Mislim da vladajuća elita gleda na temu glasanja kao problemati­čnu u kontekstu neutralnog statusa koji Srbija promoviše. Drugim rečima, jedna je stvar ako vi glasate u prilog teritorija­lnog interiteta i suverenite­ta Ukrajine, a druga kada glasate za deklaracij­u koja govori o nadoknadi štete pre nego sto je konflikt okončan - napominje Novaković.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia