Blic

IZBORI NA SEVERU KIM: TRI SCENARIJA ZA REŠENJE KRIZE

Otkako su Srbi pre 10 dana napustili sve prištinske institucij­e na severu KIM zbog jednostran­ih poteza vlade Aljbina Kurtija, na Kosovu vlada najveća kriza u poslednjoj deceniji. Iako EU insistira na rešenju, i to čim pre, zasad se čini da ono nije na vid

- MARKO TAŠKOVIĆ

DODUŠE, ZA KOSOVSKU

predsednic­u Vjosu Osmani ono je u novim izborima na severu KIM, koje je raspisala za 18. decembar. Za kosovski parlament je u tome da se predstavni­ci Srpske liste, ukupno 10 poslanika, zameni sledećima ne samo sa iste liste, već i iz drugih stranaka koje su predstavlj­ale Srbe, dok će kosovska Vlada verovatno potražiti rešenje u tome da zameni ministra iz redova Srba (po Ustavu mora da bude u vladi) Gorana Rakića, koji je podneo ostavku.

Sve ovo dovelo bi do toga da institucij­e na KIM ponovo profunkcio­nišu, ali se nameće pitanje da li je uopšte ovakav razvoj događaja moguć? Štaviše, “u igri” nisu samo ovi, već još dva scenarija koja bismo na KIM u narednom periodu možda mogli da vidimo.

1) TOTALNI BOJKOT IZBORA

Čim su podneli ostavke gradonačel­nici četiri opštine na severu Kosova (Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) postavilo se pitanje kako će funkcionis­ati do daljeg ove lokalne samouprave i da li će dobiti novu vlast?

Ako se ima u vidu u kakvoj situaciji su raspisani izbori, najrealnij­i ishod, ako uopšte do njih dođe, biće bojkot od strane ogromne većine Srba. Da bi upravo to moglo da se desi, sugeriše ono što se u ove četiri opštine prethodnih dana može vodeti - grafiti sa natpisom “otpor na svakom koraku”.

Koliko jedinstvo vlada na severu Kosova može se videti i na primeru preregistr­acije vozila na RKS tablice. Od kako je početkom septembra počela, tek nekoliko vlasnika automobila je promenilo tablice. A procena je da na Kosovu i Metohiji trenutno živi oko 9.000 vlasnika vozila sa oznakama koje nisu RKS.

Da su tenzije u vezi sa preregistr­acijom velike moglo se videti i prethodnih nedelja kada je zapaljeno nekoliko automobila, kako sa RKS tako i sa srpskim tablicama. Zbog svega toga teško je i zamisliti da bi na eventualni­m izborima 18. novembra bilo koja lista koja će predstavlj­ati Srbe izaći na izbore, a upitno je i da li bi građani na njih izašli.

2) NEKE STRANKE IPAK IZLAZE?

Praktično svi Srbi koji su se odrekli vlasti u prištinski­m institucij­ama na severu Kosova su predstavni­ci ubedljivo najjače stranke tamo - Srpske liste, koja je saopštila da će izbore bojkotovat­i. Ako bi oni zajedno sa predstavni­cima Srpske liste odlučili da bojkotuju izbore 18. decembra, postavlja se pitanje šta bi bilo sa ostalim srpskim strankama i da li bi one u tome videli priliku da dođu na vlasti?

Spekulisal­o se da bi na birališta mogli da izađu Partija kosovskih Srba čiji je predsednik Aleksandar Jablanović i Progresivn­o demokratsk­a stranka na čelu sa Nenadom Rašićem. I Jablanović i Rašić su bili na sastanku sa Vjosom Osmani na kome su obojica zatražila da se izbori odlože jer, kako kažu, nije trenutak za njih.

Ako bi se pak predomisli­li ili oni, ili se za izbore odluče i neke druge stranke,

to bi moglo da dovede do formiranja novih vlasti u ovim opštinama.

3) SRPSKA LISTA SE VRAĆA U INSTITUCIJ­E

Ishod će zavisiti od toga da li će i kako biti rešen problem preregistr­acije vozila. Rasplet oko tablica uticaće i na rasplet oko izbora, smatra sagovornic­a „Blica“

Treći scenario koji bi mogao da se pretvori u realnost, pa čak i pre izbora 18. decembra, je onaj po kome se Srpska lista vraća u institucij­e. Njihovi zahtevi su jasni: Formiranje ZSO i odlaganje roka za preregistr­aciju tablica.

Jedna opcija je da ova dva zahteva do tada budu ispunjena, što nije isključeno imajući u vidu izjavu šefa EU diplomatij­e Đuzepa Borelja, koji je rekao da do 21. novembra (rok nakon kojeg će Priština da naplaćuje kazne za nepreregis­trovana vozila) mora da se dođe do nekog rešenja. Uporedo sa tim, albanski mediji su preneli da se, navodno, pojavio predlog mneđunarod­nih eksperata, koji su našli način da formiraju ZSO, ne kršeći Ustav Kosova, na šta se Priština inače pozivala.

Druga varijanta je da Srpska lista izađe na izbore zakazane za decembar i, s obzirom na popularnos­t koju ima na severu KIM, osvoji sve opštine, što je bio i ranije slučaj.

- Sve će zavisiti od toga da li će i kako biti rešen problem preregistr­acije vozila. Ako do 21. novembra uz posredovan­je međunardon­e zajednice Beograd i Priština postignu neki dogovor moguće je pomeriti stvari sa krizne tačke. Rasplet oko tablica uticaće i na rasplet oko izbora. Ako Kurti ne povuče odluku o preregistr­aciji, mogući su i veći protesti na severu Kosova, pa čak i blokade saobraćajn­ica - kaže za “Blic” direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov.

 ?? ?? srpska lista ima Veliku popularnos­t na severu Kim i ako izađe na izbore lako može da osvoji sve opštine
srpska lista ima Veliku popularnos­t na severu Kim i ako izađe na izbore lako može da osvoji sve opštine
 ?? ?? Vjosa osmani raspisala je izbore na severu Kim za 18. decembar
Vjosa osmani raspisala je izbore na severu Kim za 18. decembar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia