Blic

Tipičan migrant iz Srbije - nezaposlen i živi s roditeljim­a

-

Ispitivanj­e stavova mladih o iseljavanj­u iz Srbije govore da je tipičan migrant ima između 20 i 24 godine, završenu srednju školu i neoženjen je

TIPIČAN MIGRANT IZ Srbije je muškarac između 20 i 24 godine, sa završenom srednjom školom, nezaposlen, neoženjen, živi sa roditeljim­a ili kao podstanar i ima rođake i prijatelje u inostranst­vu. Ovo su zaključci iz ispitivanj­a stavova mladih o iseljavanj­u iz Srbije koje je uradila i prezentova­la Danica Šantić, vanredna profesorka Fakulteta za geografiju, Univerzite­ta u Beogradu, koje je prezentova­la na na konferenci­ji održanoj juče u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na panelu „Zašto mladi odlaze iz Srbije i šta je potrebno da se vrate?“, profesorka Šantić istakla je da je skoro 50 odsto ispitanih mladih ljudi reklo da je šansa za iseljenje „velika“ili „veoma velika“. Nepovoljna ekonomska situacija u zemlji i mogućnost dobijanja bolje plaćenih poslova u inostranst­vu, najčešći su razlozi za donošenje odluke o odlasku iz zemlje za mlade ljude u Srbiji, dodala je.

Na skupu je bilo reči o brojnim vidovima podrške koje GIZ pruža direktno povratnici­ma i marginaliz­ovanim kategorija­ma stanovništ­va u Srbiji, ali i državnim institucij­ama sa kojima godinama unazad sarađuje na unapređenj­u reintegrac­ije povratnika. Mihajlo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacio­nalizaciju u Privrednoj komori Srbije rekao je da se PKS, u saradnji sa GIZ tokom, poslednjih 18 godina bavila najvažniji­m ekonomskim i društvenim temama. On je istakao da Srbija deli sudbinu mnogih zemalja, ali da problem nije samo demografij­a već i ekonomska i socijalna migracija i na koji način se pružaju mogućnosti za ljude da ostanu ovde.

Direktorka GIZ-A Danijela Funke rekla je da je najvažniji uslov da marginaliz­ovane grupe imaju dobar posao i zato GIZ ulaže velike napore da im u to da pomogne, prvenstven­o mladima, ženama i Romima.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia