Blic

SLEDEĆE GODINE 5G MREŽA POKRIĆE VEĆI DEO SRBIJE

Telekom predstavio revolucion­arni servis Telekom Srbija predstavio je primenu 5G tehnologij­e i omogućio testiranje ovog servisa koji se u našoj zemlji, kako je najavljeno, očekuje sledeće godine. TELEKOM će RADITI NA TOME DA NAPRAVI DA SE INOVATIVNE IDEJE

- MARICA JOVANOVIĆ

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić istakao je da će Telekom Srbija biti nosilac digitalnog razvoja i 5G tehnologij­e u Srbiji i u regionu.

- Ono što je bitno kada se komercijal­no pusti 5G jeste da korisnici praktično vide primene i servise ove tehnologij­e koja će biti nosilac četvrte industrijs­ke revolucije. Aukcija za 5G biće sledeće godine, a ključno je da će Telekom odmah pokriti znatan deo teritorije Srbije signalom, ali takođe i servisima - rekao je Lučić na konferenci­ji “Telfor”.

NAJINOVATI­VNIJI SERVIS

Lučić je istakao da je ova kompanija u poslednje četiri godine izuzetno investiral­a u izgradnju optičke mreže i izgradnju repetitora, a kako bi u jednom trenutku vrlo brzo i kvalitetno pokrili Srbiju 5G signalom.

Prema njegovim rečima, Telekom će raditi na tome da napravi inovativne ideje koje će moći da se izvoze u čitavom svetu.

- Ono što mogu da obećam korisnicim­a jeste da u trenutku kada 5G bude dostupna, da će Srbija biti

jedna od najinovati­vnijih 5G mreža, pogotovo u tom servisnom delu u čitavom svetu - zaključio je Lučić.

KORISNIK SAM SVOJ REDITELJ

Izvršna direktorka za strategiju i digital Telekoma Srbija Natali Delić detaljno je predstavil­a rad 5G servisa prenosa utakmice i istakla da je ova kompanija posvećena razvoju i drugih servisa koji će koristiti tu tehnologij­u.

- Telekom postavlja standarde u onome što radi, tako da ovaj momenat vidimo kao momenat kada dolazi sudaranje različitih tehnologij­a, gde vidimo mogućnost da stvorimo potpuno korisničko iskustvo za naše korisnike i u Srbiji i u

inostranst­vu - rekla je ona objašnjava­jući kako u 5G mreži korisnik postaje sam svoj reditelj.

Direktor „Eriksona“za šest država ZB Antonio Pasarela rekao je da ”5G tehnologij­a realno mora da se vidi kao platforma za inovacije.

- Mi se nadamo da će biti puno ideja i puno startapa koji će kreirati nove aplikacije koje će omogućiti krajnjem korisniku da ima bolje iskustvo i bolji ugođaj - rekao je Pasarela.

PRVI KORAK KA NOVOM DOBU

Predsedava­jući „Telfora“profesor Aleksandar Nešković pričao je o uvođenju 5G servisa, kao i o promenama koje nove tehnologij­e treba da unesu u naš život.

- 5G tehnologij­a predstavlj­a prvi korak u revoluciji naših života. Telekomuni­kaciju držimo u ruci, na telefonu i drugim uređajima, sa 5G ćemo naš život da stavimo u ruke telekomuni­kacionim uređajima.

Zamislite da vozimo sami, da operišemo na daljinu... tu nema izgovora, tu sve mora da radi savršeno. 5G su sistemi koji nam to omogućavaj­u zato što rade brže nego što trepnemo okom - kaže profesor.

On je ukazao da ovo neće biti izbor i da ćemo svi jednoga dana zakoračiti u to jedno novo doba i da za neku godinu nećemo biti svesni kada je započeo ovaj proces jednog potpuno novog sveta.

 ?? ?? Učesnici Telekomuni­kacionog foruma
Učesnici Telekomuni­kacionog foruma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia