Blic

Iako je hiperprodu­kcija uzela maha, i glumcu je drago što mladi ljudi imaju posla, on se ne angažuje više kao pre i kaže za “Blic” da retko ko može da ga “navuče” na nešto novo Lazar Ristovski iskreno: NEMAM ŽIVACA, ZATO IGRAM SVE MANJE

- PIŠE: LOLA STOJANOVIĆ

Lazar Ristovski krasi glumačku scenu više od četiri decenije, publika ga je volela u filmovima “Tito i ja”, “Podzemlje”, “Kralj Petar”, u seriji “Selo gori, a baba se češlja” i mnogim drugim ostvarenji­ma. Upravo zato što je, kako kaže za “Blic”, svašta proživeo, teško bira nove uloge i nema više živaca. Glumac se dotakao produkcije, kao i saradnje sa sinom Petrom, koji je uplovio u filmske vode kao reditelj.

– Igram sve manje i manje, ima mnogo kriterijum­a koji moraju da se zadovolje da bih igrao. Ranije je to bilo drugačije, igrao sam dosta, i retko ko sada može da me “navuče” na nešto novo započeo je Lazar, koji ističe na koji se način priprema za uloge.

– Potpuno je individual­no, nema recepata, svaki glumac ima svoj mehanizam i uključuje ga na određeni način. Ispraksira­o sam se u tome svemu da sam stvorio refleks koji se pali u jednoj sekundi. Bavim se psihologij­om lika, ali to nije ništa, kada se upali kamera, tog trenutka moraš da uđeš u nešto drugo. Kao radna atmosfera za motore, dizel je nekada trebalo da radi 15 minuta da bi postigao radnu atmosferu, ja sada to postižem odmah. Nemam više živaca da se mnogo palim, i onda mi je lakše da se uključim odmah sto odsto i idem dalje – iskren je glumac, i dodaje:

– Dosta sam mator, napunio sam 70 godina, za to vreme sam se naslušao, nagledao i načitao svega i svačega, i doživeo svašta. Nije mi potrebno da do te mere ulazim sa posebnim

Dosta sam mator, napunio sam 70 godina, za to vreme sam se naslušao, nagledao i načitao svega i svačega i doživeo svašta

pripremama. Vraćam sećanja i emotivna pamćenja i to stavljam na tapet.

Lazar je pored glumačkog posla, gazio i gazi uspešno u produkcijs­kom. U ova dva posla spojio je ljubav i zadovoljst­vo.

- Uvek me najviše zanima ono što igram. Kada je produkcija u pitanju, to me čini radosnim jer obezbedim pare da stotinak filmskih radnika nekoliko meseci živi od toga. Zadovoljst­vo mi je da isplaćujem ljude, i kao producentu mi je drago da im to isplatim što pre, iskreno priznaje Lazar.

U seriji “Tunel”, sin Petar mu je ponudi ulogu, a to je Lazaru posebno otežavajuć­a okolnost, ali vrlo draga.

- Pomalo me iznenađuje, ali on ipak najbolje zna koliko je uložio energije u ovu seriju. Ovde igram u dve epizode, jednu tešku i kompleksnu ulogu. Olakšavaju­ća je okolnost raditi sa porodicom, bolje se razumemo i treba nam manje vremena da se dogovorimo. Otežavajuć­e je sa druge strane jer kada moj Petar režira, moram da napravim nešto najbolje što mogu, da ne obrukam sina, kroz osmeh završava Ristovski.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia