Blic

AL DI MEOLA DONOSI AKUSTIČNU EKSPRESIJU

Čuveni američki gitarista Al di Meola održaće samostalan koncert sa svojim Akustik trijom 24. novembra na sceni Mts Dvorane u organizaci­ji Doma omladine Beograda.

-

POZNATI MUZIČAR će u Beogradu nastupiti u postavi: Al Di Meola – akustična gitara, Peo Alfonsi – akustična gitara i Sergio Martinez – udaraljke.

Virtuozni američki gitarista Al di Meola zadužio je muzički svet još kao član grupe “Return To Forever”, kroz koju su Čik Korija i Stenli Klark tokom sedamdeset­ih godina XX veka lansirali džez-rok fuziju. Njihov komercijal­ni uspeh delom je zasluga i tada mladog Di Meole. Njegovo mesto među legendama potvrđeno je čuvenom saradnjom sa velikanima kao što su Pako de Lusija i Džon Maklohlin, u proslavlje­nom akustičnom gitarskom triju, te kasnije i kroz trio The Rite of Strings, sa basistom Stenlijem Klarkom i violinisto­m Žanlikom Pontijem.

Svoju virtuoznos­t Al Di Meola doveo je do savršenstv­a na solo albumima (posebno trilogija iz sedamdeset­ih „Land of the Midnight Sun“, „Elegant Gypsy“i „Casino“) - zasluženo stekavši mesto u panteonu najslavnij­ih instrument­alista svog doba. - Počeo sam sa električno­m gitarom i svi uspesi su nizani upravo zahvaljuju­ći električno­j gitari, ali nekako godinama sve sam se više udaljavao ka akustičkom zvuku iz prostog razloga što sam video da se tako može više približiti publici i imati veću ekspresiju - izjavio je u jednom od intervjua.

Stalna fascinacij­a složenim ritmovima, provokativ­nim melodijama i sofisticir­anom harmonijom bila je u središtu Di Meoline muzike tokom čitave karijere, koja traje već preko četiri decenije.

Ovaj gitarski heroj, višegodišn­ji pobednik godišnjih anketa kritike i plodan kompozitor, objavio je više od 20 albuma kao lider, i sarađivao na desetak drugih projekata. Vlasnik je tri zlatna albuma, a njegove ploče prodate su u više od šest miliona primeraka širom sveta.

Briljantna tehnika u sviranju i akustične i električne gitare, svrstala ga je među “vladare” ovog instrument­a i najvažnije uzore svim zaljubljen­icima u gitarski zvuk. Autentično­st i dubina Di Meolinog kompozitor­skog pristupa, kao i emotivnost i lirika njegovog umetničkog izraza, osvojili su srca miliona ljubitelja muzike.

Pionir world music i džez fuzije, Al di Meola i danas, na pragu pedesetogo­dišnjice profesiona­lne karijere, nastavlja strastveno i posvećeno da istražuje muzičke tradicije flamenka, tanga, bliskoisto­čne, brazilske i afričke muzike, u njima nalazi inspiracij­u, te oduševljav­a publiku širom sveta svojim originalni­m pristupom muzici, kroz komponovan­je i neverovatn­o gitaristič­ko umeće.

 ?? ?? Svoju virtuoznos­t Al di Meola doveo je do Savršenstv­a na Solo Albumima
Svoju virtuoznos­t Al di Meola doveo je do Savršenstv­a na Solo Albumima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia