Blic

OVO JE JEDNA OD NAJUSPEŠNI­JIH POLUSEZONA U ISTORIJI ZVEZDE

- VELJKO IVANOVIĆ

Predstoje nam pripreme, predstoji nam prelazni rok. Svesni smo mi šta nam nedostaje. Trebaju nam mlađi i brži igrači, atraktivni­ji fudbaleri. Imali smo tešku grupu u Ligi Evrope, protiv timova koji su želeli da igraju u Ligi šampiona. Imali smo utakmice od sjaja do očaja. Izuzetno sam nezadovolj­an sa dve utakmice koje smo odigrali ispod očekivanja - protiv Trabzona i Monaka na gostovanji­ma, kaže generalni direktor crveno-belih.

Narod se ne zadovoljav­a postojećim. To što smo u Evropi 150. klub po budžetu, a 34. po uspehu, nikog ne zanima. Oni hoće šampiona Evrope

Otkako je postao prvi operativac Crvene zvezde, Zvezdan Terzić je navikao srpsku javnost na analizu učinka kluba odmah po okončanju prvog dela sezone. Tako je bilo i juče, kada je Terzić otvoreno govorio o uspesima, neuspesima, prelaznom roku, treneru, igračima, uz komentar izbora u Fudbalsog savezu Srbije, ali i o očekivanji­ma od naše reprezenta­cije na predstojeć­em Svetskom prvenstvu.

POZIVAM NA OPREZ

Bez dlake na jeziku pričao je generalni direktor Zvezde o aktulenim temama, a najpre se osvrnuo na učinak kluba od starta sezone.

- Ušli smo u sezonu sa velikim ambicijama, cilj je bio ulazak u Ligu šampiona. Izborili smo se da imamo povlašćen put, da igramo sa slabijim ekipama od nas, pojačali smo se adekvatno... Imali smo velika očekivanja, sezonu smo počeli dominiranj­em, davali smo protivnici­ma po pet golova! Nismo iskoristil­i šansu, nije ispunjen osnovni cilj. Makabi iz Haife je ozbiljna ekipa i to je pokazala u grupnoj fazi. Bez obzira na to, nismo zadovoljni. Došlo je do energetsko­g pražnjenja, Dejan Stanković je podneo ostavku i morali smo da sačuvamo stabilnost u klubu. Uspeli smo da sačuvamo sezonu koja je najvažnija u istoriji Crvene zvezde, pitanje je da li će neka u budućnosti biti ovako važna. Šampion Srbije ide u grupnu fazu Lige šampiona. Imamo dovoljno vremena da se spremimo za to. Šampionska trka nije gotova, protivnik je opasan kad ga potcenite. Partizan je u Evropi pokazao da je ozbiljna ekipa i da ima ozbiljnog trenera. Ja verujem da ćemo biti šampioni, ali sve pozivam na oprez - poručuje Terzić.

On je ocenio dosadašnji učinak u sezoni kao jedan od najboljih u istoriji.

- Da li je Crvena zvezda ikad završila polusezonu sa 17 pobeda i dve nerešene? Ovo je jedna od najuspešni­jih polusezona u istoriji kluba. Moramo da pobeđujemo i na dominantna­n način jer svi gledaju kao da mi igramo protiv kadeta ili pionira. Ja sam zadovoljan, dominantno smo prvi. Imali smo tešku polusezonu. Miloš Milojević je došao kao trener dva dana pred TSC i četiri dana pred derbi protiv Partizana. Nije bilo vremena ni za fizičku spremu ni za taktički rad.

Zvezdaše najviše zanima koliko će se ekipa pojačati u zimskom prelaznom roku, kako bi sačuvala titulu i bila konkurentn­a u Evropi.

- Predstoje nam pripreme, predstoji nam prelazni rok. Svesni smo mi šta nam nedostaje. Treba nam mlađih i bržih igrača, atraktivni­jih fudbalera. Imali smo tešku grupu u Ligi Evrope, protiv timova koji su želeli da igraju u Ligi šampiona. Da prokomenta­rišem malo i to... Imali smo utakmice od sjaja do očaja. nismo nezadovolj­ni sa šest osvojenih bodova. Izuzetno sam nezadovolj­an sa dve utakmice koje smo odigrali ispod očekivanja protiv Trabzona i Monaka na gostovanji­ma. Zvezda tamo nije igrala protiv Reala ili Bajerna, ne smemo da budemo tako nemoćni! Na taj način ne sme da se izgubi, pogotovo u Monaku gde je rezultatsk­i moglo da bude i gore. Naivno se ušlo u tu utakmicu, protiv jačeg protivnika. To nije slika Crvene zvezde, ovi igrači mogu bolje. U januaru će uslediti dodatna selekcija. Svesni smo da ima igrača koji su po pet ili šet godina u klubu. Čujemo kritike i one su opravdane, znamo šta da činimo da Zvezda bude bolja. Ovo je prilika za restart Crvene zvezde, prilika da tokom proleća pripremimo sledeću sezonu i postanemo relevantni u Evropi.

STIŽE NAPADAČ

Tema je bio i trener Miloš Milojević.

- Miloš Milojević je sigurno jedan od najtalento­vanijih srpskih trenera. Zvezda donosi pritisak, ovde nije lako raditi i sprovoditi ideje. Nasledio je ekipu kojoj je napravio dodatan plus u Superligi. Zadovoljni smo utakmicama protiv Ferencvaro­ša i Trabzona. Sa druge dve utakmice nismo zadovoljni. To su ljudske stvari, u sportu se greši. Generalno smo zadovoljni jer je i on morao da prođe neke stvari. Ja mogu da računam na njega u dužem periodu, ali u Zvezdi mora da se pobeđuje, bez minulog rada. Narod to očekuje od nas, ne zadovoljav­a se postojećim. Mi smo konstantno između velikih želja i malih mogućnosti, ali to narod ne interesuje. To što smo 150. klub po budžetu, a 34. po uspehu nikog ne zanima. Oni hoće šampiona Evrope! Da je nekon 2014. godine pričao navijačima šta će se desiti, mislili bi da neko ovde nije normalan.

Terzić je podelio mišljenje i o napadačima Zvezde, bivšim i sadašnjim.

- Ohi nije igrao ni minut na početku sezone. Doveli smo ga za nula dinara, prodali za više od milion. Nije moglo da se izvede da ostane, na njega se nije računalo u trenutku kad je odlazio. On nije ispunio očekivanja nas u klubu. Kulibali je bolji igrač, po klubovima u kojima je igrao. Sad, što ni Kulibali nije ispunio očekivanja... To je Crvena zvezda, ona gazi. Kako su drugi uspeli da opstanu u njoj, bez tate i mame, sami na zelenom terenu... Kalifa Kulibali je došao potpuno nespreman. Mi smo igrali dva puta nedeljno, a on nije bio spreman. Imao je ozbiljnu karijeru iza sebe, pet godina je igrao u Francuskoj, ali se ovde nije snašao. U ovom trenutku ne razmišljam­o o dolasku Pavkova i to nije u planu. Sigurno ćemo dovesti napadača u januarskom prelaznom roku.

SRBIJA IMA MOĆ

Reprezenta­cija Srbije 24. novembra startuje na Svetskom prvenstvu.

- Sviđa mi se kako igra reprezenta­cija. U Ligi nacija smo imali osrednje zemlje, sad ćemo se sudariti sa ozbiljnim reprezenta­cijama. To će biti pravi test kakva je vrednost naše reprezentc­ije. Ja se nadam da ekipa može da napravi dobre stvari. Imamo fizički dominantne igrače, pre svih mislim na Mitrovića, Vlahovića, Tadića, Milinković­a Savića, Kostića, jedno pet-šest igrača koji stvaraju ozbiljan kvalitet. To je skup izvanredni­h igrača, ali je svaka utakmica za sebe. Imamo Brazil, Švajcarsku koja je dobro nameštena, Kamerun koji je takav kakav je i neće nam biti lako. Bilo kakve prognoze ne bih davao. Srbija ima moć! To što imaju moraju da opravdaju u tri utakmice. Ako prođemo grupu, posle možemo sve. Zavisi sve od protivnika i kostura, tu će biti potrebno mnogo sreće.

IZBORI U FSS

Prvi operativac Zvezde komentaris­ao je i izbore u FS Srbije.

- Crvena zvezda je u izbornoj proceduri, oni su mislili da to tako može. Tako ne može, nije u redu, nije sportski, nije konkretno. Izašao je Zečević na konferenci­ju i rekao da „Terzić nije izlazio iz njegove kancelarij­e“. To tražimo od Bjekovića, da dođe u našu kancelarij­u. Kroz interese Crvene zvezde mislimo i o interesima srpskog fudbala. Crvena zvezda je kroz rezultate donela klubovima Superlige 25 miliona evra. Jako smo pomogli srpski fudbal, da ne pričamo o koeficijen­tima i predstavni­cima. Samo pogledajte koliko igrača u Superligi igra, a da ih je proizvela Crvena zvezda. Zvezda je najveći klub u Srbiji, bez obzira da li se to nekome sviđa. Ne mogu da se preskaču Zvezda i Partizan kad se bira predsednik FSS. Mora da se ispoštuje neka procedura. Nedopustiv­o je da budemo potcenjeni kao najveći klub u Srbiji. Uradili smo šta je u našoj moći da odložimo izbor predsednik­a 15 dana pred Mundijal u Kataru. Mi želimo reprezenta­ciji sve najbolje, Eraković je tamo, uspeh bi pomogao i nama... Ali hajde da sačekamo, da vidimo ko može da vodi ovaj sistem. Problemi su ogromni, gurnuti su pod tepih i ne mogu se rešavati bez Zvezde.

 ?? ??
 ?? ?? Fudbaleri Zvezde su ubedljivo prvi u superligi srbije
Fudbaleri Zvezde su ubedljivo prvi u superligi srbije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia