Blic

Na „mjut“do cilja

- NEMANJA LAZIĆ novinar

„Orlovi“su odleteli i sada je na čitavoj naciji da im drži palčeve i bodri ih na smotri najboljih selekcija sveta. Od juče više ništa nije bitno i po strani ostaju sva unutrašnja neslaganja, ko za koga navija i koje boje voli ili trvenja oko udobne fotelje na Terazijama. Vreme je za podršku izabranici­ma Dragana Stojkovića Piksija, on je kao i pred ranije izazove samouveren­o stao ispred grupe koju predvodi i poveo je u Katar. Selektor se na poslednjem obraćanju potrudio da ekipa ode uz pesmu, potrudili su se i neki drugi, ali šta smo dobili?

Na poslednjoj konferenci­ji u Srbiji Piksi je izrecitova­o stihove numere pevačice Aleksandre Prijović da „nije kome je rečeno, nego kome suđeno je“. Neke je to možda začudilo, ali je većina prihvatila pozitivno njegovu poruku. Kao i uostalom one koje je ranije slao, a koje iskaču iz šablona da je dobra hemija u timu, kako će se boriti i dati maksimum i da danas svi igraju fudbal. To nije Piksi. On se odlučio za narodnjak, a pesmama su i mnogi drugi pokušali da osokole Mitrovića, Vlahovića, Tadića i ostale, ali deluje nisu baš uspeli u tome.

Uoči Svetskog prvenstva objavljeno je nekoliko „nezvanični­h himni“i numera različitog tipa koje bi trebalo da budu nešto što će tokom mundijalsk­ih dana odzvanjati. Ali, teško da će to biti ove pesme. Od klasičnog repa, doduše više repera koji su malo modifikova­li svoj stil, pevanja preko autotjuna i pevačice narodne muzike, bilo je mnogo pokušaja, ali su sve bili promašaji, barem ni udarci u okvir. Iz svlačionic­e će se pre čuti ona Piksijeva, koja se naveliko ponavlja. A kako je to bilo pre, pa bilo je bolje. Naravno, uvek je pre bilo bolje. Raško Katić je kumovao da košarkaši dobiju onu čuvenu o „zlatu koje se zlati“. Lagano se pevalo o „plavoj četi“, čijim su se stihovima pratili uspesi i pobede odbojkaške reprezenta­cije. Naposletku, ne treba zaboraviti ni da smo mi bili ta „ekipa što se kapira u pokretu i matira u potezu“u pesmi koju je „Beogradski sindikat“posvetio vaterpolo reprezenta­ciji Srbije.

Dakle, to su bile numere koje su palile baš kada je trebalo, to možda nemaju sada fudbaleri, ali imaju Piksija, a on će pronaći rešenje i za to.

Piksijev citat „nije kome je rečeno, nego kome suđeno je“možda je iznenađenj­e, ali je svakako poruka pozitivne energije

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia