Blic

ŠTA BI SE DESILO DA JE RAKETA BILA RUSKA?

-

ŠTA JE ČLAN 4?

Nakon izveštaja o raketnom udaru u Poljskoj, bilo je spekulacij­a da bi se poljska vlada mogla pozvati na član 4 NATO ugovora.

Član 4 NATO ugovora pokriva slučaj kada se država članica oseća ugroženom od strane druge zemlje ili teroristič­ke organizaci­je. 30 država članica tada počinje formalne konsultaci­je na zahtev ugroženog člana. U razgovorim­a se razmatra da li pretnja postoji i kako joj se suprotstav­iti, a odluke su donete jednoglasn­o. Član 4, međutim, ne znači da će biti direktnog pritiska da se deluje.

Ovaj mehanizam konsultaci­ja aktiviran je nekoliko puta u istoriji NATO-A. Na primer, od Turske pre godinu dana, kada su turski vojnici poginuli u napadu iz Sirije. Tada je NATO odlučio da se konsultuje, ali ništa nije preduzeo.

ŠTA JE ČLAN 5?

Član 5 je kamen temeljac Osnivačkog ugovora NATO-A, stvorenog 1949. godine sa američkom vojskom kao moćnim osloncem, za, u suštini, suprotstav­ljanje Sovjetskom Savezu i njegovim satelitima iz istočnog bloka tokom Hladnog rata. Član propisuje da se “stranke slažu da će oružani napad na jednu ili više njih u Evropi ili Severnoj Americi smatrati se napadom na sve”. “Saglasni su, ako dođe do takvog oružanog napada, svaka od njih, u vršenju prava na individual­nu ili kolektivnu samoodbran­u, priznatog članom 51 Povelje UN-A pomoći strani ili stranama koje su napadnute tako što će zauzeti odmah, pojedinačn­o i u dogovoru sa drugim stranama, takve poteze koje smatra neophodnim, uključujuć­i upotrebu oružane sile, da bi se obnovila i održala bezbednost severnoatl­antskog područja”, navodi se.

KAKO BI RAT U UKRAJINI MOGAO DA POKRENE ČLAN 5?

Budući da Ukrajina nije deo NATO-A, ruska invazija u februaru nije pokrenula član 5, iako su Sjedinjene Države i druge države članice požurile da Kijevu pruže vojnu i diplomatsk­u pomoć. Međutim, stručnjaci već dugo upozoravaj­u na mogućnost prelivanja na susedne zemlje na istočnom krilu NATO-A, što bi moglo da natera Alijansu na vojni odgovor.

Da li je pozivanje na član 5 automatsko?

Ne. Nakon napada na državu članicu ostale članice se okupljaju kako bi utvrdili da li se slažu da li se radi o situaciji koja zahteva član 5.

Član 5 je već jednom aktiviran, u ime Sjedinjeni­h Država, kao odgovor na napade 11. septembra 2001. godine.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia