Blic

ČETIRI OPREČNE VERZIJE REŠENJA KOSOVSKE DRAME

- DANIJELA LUKOVIĆ

Samo četiri dana ostalo je do 21. novembra, za koji se veruje da bi mogao da bude dan kada bi situacija na Kosovu mogla da eskalira. Priština i dalje stoji iza odluke da tada počne naplatu kazni onima koji svoja vozila ne preregistr­uju, Srbi sa severa KIM to i dalje ne žele da učine, a EU je u potrazi za rešenjem koje bi smirilo ovu atmosferu na ivici pucanja.

Formule za kompromis još nema, ali se zato smenjuju i naizmeničn­o pristižu navodni non - pejperi, kao i (dez)informacij­e da je sasvim novi predlog serviran za pregovarač­ki sto i da je na aktuelnu kosovsku krizu stavljena tačka.

U prevodu, spinovi ne prestaju, non-pejperi nastaju na dnevnom nivou, svako igra svoju igru, a suština je da je i dalje rešenja nema. Trenutno postoje čak četiri verzije koje govore o tome dokle se stigno sa rešenjm kosovske drame oko preregistr­acije i kako bi ona mogla da se reši.

RAT (DEZ) INFORMACIJ­AMA

U poslednja tri meseca pojavila su se čak dva navodno francusko-nemačka predloga za raspetljav­anje kosovskog čvora, i isto toliko nacrta za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Svaki od non-pejpera

predlaže različite korake do istog cilja - Kosova u Ujedinjeni­m nacijama, i magloviti ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU).U međuvremen­u je šef evropske diplomatij­e

SVE STRANE IMAJU JOŠ MANJE OD 96 SATI DA REŠE SVE NAPETIJU SITUACIJU NA KOSOVU I METOHIJI

Prvo je Borelj rekao da je pred Vučića i Kurtija izneo plan za rešenje, potom je “Albanijan post” objavio svoju verzuju, Priština i Beograd ništa nisu potvrdili, a onda je stigao i Lajčakov predlog

Đuzep Borelj rekao da su obe strane primile francusko nemački plan o dijalogu za normalizac­iju odnosa, ali je onda juče, kako je objavio “Albanijan post”, stigla informacij­a da je postignut dogovor o preregistr­aciji vozila novim predlogom od tri tačke koji će, navodno, biti objavljen 18. novembra.

Prva tačka, kako je objavljeno, podrazumev­a da “obe strane potvrde svoju privrženos­t francusko-nemačkom planu i vrate pregovorim­a”, druga saglasnost Srbije da se o ZSO razgovara samo u okviru celine tog plana. Trećom tačkom Kosovo obavezuje da odloži preregistr­aciju.

Igri (dez)informacij­ama tu, međutim, nije bio kraj jer je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi to demantovao, a onda je stigla i četvrta verzija, nezvanična vest da je specijalni predstavni­k EU za dijalog Miroslav Lajčak na sto stavio drugi predlog.

I ta vest je još brže zvanično demantovan­a, portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da ne postoji nikakav novi predlog za rešenje krize na severu KIM i da je u igri samo francusko-nemački predlog.

DIMNE BOMBE

Svi ovi predlozi, nacrti, informacij­e i demanti služe kao dimne bombe, a velika igra dešava se iza zavesa i van očiju javnosti, kaže za “Blic” Aleksandar Popov, direktor Foruma za etničke odnose.

- Očigledno je da se ulazi u period velikih pregovora.

Predlog za razrešenje dijaloga očigledno nije varijanta “uzmi ili ostavi”, već podložna promenama, zato i jedna u druga strana svojim potezima tvrde pazar i podižu uloge. Očigledno je i da je Kurtiju rečeno da zaboravi na viznu liberaliza­ciju i ostale pogodnosti ako ne spusti loptu, zato mislim da ćemo početak raspleta videti do kraja meseca - smatra Popov.

Osnovni uslov za sve je, insistira on, da se suspenduje odluka o zameni tablica.

- To treba da bude prva tačka, tek onda bi ostala pitanja trebalo da dođu na dnevni red. U suprotnom, sva je druga priča besmislena. Zna se šta sledi posle, barikade, reagovanje kosovske policije i velika opasnost za nemire što niko kome je stalo do mira ne bi želeo - upozorava Popov.

U svemu ovom glavnu reč vodi EU, a politički analitičar iz Pirštine i direktor Instituta za afirmaciju međuetnčki­h odnosa Fatmir Šeholi smatra da ništa neće biti postignuto bez Amerike.

I on za “Blic” kaže da non - pejperi i nacrti o ZSO služe za ispitivanj­e pulsa i jedne i druge strane.

- Jedino rešenje za smirivanje situacije je da Amerika preuzme sve u svoje ruke i da se održi međunarodn­i samit u kojem će se doći do finalnog dogovora. Sve ostalo, gledamo to već 11 godina, rezultata nema. Neće biti smirivanja situacije sve dok se ne održi samit u Vašingtonu gde će SAD imati glavnu ulogu - zaključuje on.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia