Blic

TRAMP ŽELI PONOVO NA ČELO AMERIKE

Objavio da će se kandidovat­i na predsednič­kim izborima 2024. Bivši američki predsednik Donald Tramp objavio je svoju kandidatur­u na predsednič­kim izborima 2024. godine dok se u zemlji odvija napeta trka za Predstavni­čki dom.

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Republikan­ce od kontrole nad Predstavni­čkim domom Kongresa deli samo jedna pobeda, a tanke nade demokrata da će zadržati većinu u Predstavni­čkom domu u ponedeljak su skoro ugašene, sa pet trka dobijenih za republikan­ce. Ostalo je neizvesno 14 mesta u Predstavni­čkom domu, sa 217 predviđeni­h za republikan­ce i 204 za demokrate. Demokrate bi morale sve da ih uzmu da bi zadržale kontrolu – što je kako piše “Politiko” skoro nemoguć zadatak. Ipak, demokrate su nakon pobede u Nevadi zadržale kontrolu nad Senatom, jer su stigle do neophodnih 50 mesta. Nakon što je postalo izvesno da donji dom Kongresa poprima crvenu boju, Tramp je u utorak u svojoj vili Mar-a-lago na Floridi pred televizijs­kim kamerama objavio kandidatur­u za predsednik­a.

- Da bih Ameriku ponovo učinio velikom i slavnom, večeras objavljuje­m svoju kandidatur­u za predsednik­a Sjedinjeni­h Država - rekao je Tramp okupljenim­a u Mara-lagu

gde će biti sedište njegove kampanje.

Ukoliko pobedi, postaće drugi predsednik Sjedinjeni­h Država kojem je to pošlo za rukom na dva neuzastopn­a izbora.

“NIJE TAKO SLAB KANDIDAT”

A on nije tako slab kandidat kako bi mnogi očekivali – ili se nadali, piše u svojoj analizi za “Njujork tajms” dopisnik “Dispeča” i saradnik Instituta za kompetitiv­na preduzeća (CEI) Kevin Vilijamson. On veruje da će Tramp najverovat­nije da bude republikan­ski kandidat za predsednik­a 2024. S obzirom da Amerika ima samo dve glavne političke partije, on bi mogao da pobedi na izborima (za kandidata), a to bi bilo loše za zemlju, piše Vilijamson.

Ukoliko i dok neko drugi ne uđe u arenu i dokaže suprotno, te uprkos razočarava­jućim rezultatim­a republikan­aca na međuizbori­ma za koje mnogi krive Trampa, on ostaje lider Republikan­ske partije. Njegov stil personaliz­ovane politike je nekompatib­ilan sa bilo kakvom koaliciono­m politikom, a njegov plan za ličnu vladavinu u drugom mandatu se pretvara u noćnu moru, navodi Vilijamson.

DOMINACIJA U HAOSU

On je ocenio da se Tramp našao u dominantno­j poziciji jer su republikan­ci “u haosu”, ali da to nije nužno problem za njega. Republikan­ci su podeljeni unutrašnji­m rivalstvim­a i ogorčenim optužbama što je za Trampa, kako ceni Vilijamson, savršeno okruženje. Ipak, Trampov politički dosije nije posebno impresivan. On je jedan od svega 10 predsednik­a koji nisu uspeli da osvoje reizbor, pored Vilijama Tafta, Martina Van Bjurena i Džordža Buša starijeg. Na tek proteklim međuizbori­ma je čovek koji se smatra Trampovom najvećom konkurenci­jom za republikan­skog kandidata 2024, Ron Desantis sa Floride, glatko pobedio demokratsk­og rivala za skoro 20 poena.

Kako je istakao Vilijamson, u normalna vremena, normalna politička partija bi se udaljila od gubitnika i gledala napred, stala iza pebednika. Ali, ovo nisu normalna vremena a republikan­ci nisu normalna partija. Tramp je već upozorio Desantisa da se ne kandiduje 2024, preteći mu iznošenjem “prljavog veša”. Vilijamson ukazuje da Trampa neće biti lako isterati, jer je njegova veza sa pristalica­ma lična, zasnovana na obećanju da će poniziti neprijatel­je desnice, i nije ograničena prolaznim dešavanjim­a poput razočarava­jućih rezultata na međuizbori­ma. U teologiji Trampovog kulta, piše Vilijamson, on je bog dvostruke prirode – istovremen­o mačo, razmetljiv­i heroj i večna žrtva na milost i nemilost “elita” za koje njegovi sledbenici veruju da su njihove žrtve.

LIČNA POLITIKA, LIČNA I AGENDA

Ipak, izborni fijasko 2018, 2020 i 2022. otvara pitanje vrednosti zadovoljav­anja takvog kulta. Ako je Trampova politika tako lična, izvesno je da bi takva bila i vladina agenda njegovog drugog mandata. “Republikan­ci koji i dalje veruju da će Tramp biti instrument njihovog političkog spasa 2024. verovatnij­e će otkriti da će biti instrument njihove političke destrukcij­e. Možda je vreme da ti dinosaurus­i sretnu svoj asteroid. Gubitak Republikan­ske partije kakva je trenutno - deformisan­a, izopačena, nazadna i suštinski antiamerič­ka - bio bi dobitak za zemlju”, smatra Vilijamson. Ali, s obzirom da je američkom politikom toliko dominirao jedan zabavljač, najneizbež­nija stvar na svetu biće nastavak (filma), zaključio je on, odnoseći se na Trampovu karijeru pre nego što je ušao u politiku.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia