Blic

MAMA MALIH DIVOVA: LUKA I MATIJA SU MOJI BORCI

-

Luka i Matija su blizanci koji danas imaju 14 godina. Rođeni su osam nedelja ranije. Matija nema posledice, dok Luka ima cerebralnu paralizu. Borac je i ide hrabro kroz život. Trenira jahanje, takmiči se i napreduje svakog dana.

Predsednic­a Udruženja „Mali div“Vera Bikicki Ivezić je mama četvoro dece, njeno dvoje dece rođeno je ranije. U razgovoru za „Blic“objašnjava da su Matija i Luka dobri momci, ali da se kod jednog od njih razvio problem. - Luka je imao 2.100 grama, Matija 1.650 grama. Ne zna se zašto se dogodio prevremeni porođaj. Matija nema posledice a Luka ima cerebralnu paralizu. Mi smo se mnogo potrudili, on je od početka bio uključen u vrtić, školu, trenira jahanje... Najteže mi je bilo kada su odveli decu i to razdvajanj­e, jer sam ostala bez njih i iz porodilišt­a sam izašla bez beba. a neizvesnos­t što nismo znali šta će to značiti za dalje - priseća se Vera. Kako kaže, Luka je dobro, govor mu nije oštećen i mentalno je očuvan. Hoda pomoću dva štapa i na jedno oko je slabovid.

- Dobar je đak u školi, ima društvo, prihvaćen je od vršnjaka, imali smo predivno iskustvo i iz vrtića i iz škole. Deca su moja snaga i osnivanje Udruženja je bio način da se izborim sa čitavom situacijom. Pomaganje drugima koji se nađu u takvoj situaciji me čini srećnom. Imamo oko 9.000 članova i to nam daje snage za dalje. Moj Luka je srećno dete, a i mi sa njim - poručuje Vera.

 ?? ?? mama vera i njeni mališani
mama vera i njeni mališani

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia