Blic

POSLE 85 GODINA PLATO OSTAJE BEZ VUKOVOG SPOMENIKA

Bronzana skulptura Vuka Karadžića sa platoa na uglu Ruzveltove i Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu juče je pažljivo demontiran­a i preneta na restauraci­ju u atelje vajara Zorana Kuzmanović­a u Smederevu.

- Jelena Radovanovi­ć

OBNOVA SPOMENIKA TREBALO bi da potraje oko 120 dana, a samo delo je u veoma lošem stanju. Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda podsećaju da bronzana skulptura nije tretirana na najbolji način prilikom prethodne obnove 1995. godine, kada su se ubrzano izgradili stanice podzemne železnice, garaže i tokom uređenja parkova.

Iako se Vuk samo privremeno “seli” u Smederevo, gde će provesti zimu, građani kažu da je bez njega ovaj deo grada sada prazan.

- Bez Vuka trg je siromašan, ali zbog oštećenost­i skulpture bilo je krajnje vreme da se ona sanira - rekao je Slobodan.

Iako ističu da je već sada bez Vuka neobično, a nadaju se da će nakon restauraci­je spomenik zablistati u punom sjaju, građani veruju da će ipak ostati ono čuveno “nalazimo se kod Vuka”.

- Čini mi se da je ovo sada istorijski momenat jer Vuk posle 85 godina napušta ovo mesto. Ide, kao što smo se svi već naučili u atelje Zorana Kuzmanović­a u Smederevo na mesec i po dana i nadamo se da će do Nove godine ponovo biti na ovom mestu - navela je za RTS direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Olivera Vučković.

Ona se nada da će kompletna sanacija biti završena u tom periodu.

- Kada je rađen plato 1995. godine, urađena je jedna manja intervenci­ja na samom postamentu, međutim tom prilikom nije izabran odgovaraju­ći kamen. Mi ćemo sada ispraviti to, a skulpturu nosimo na detaljnu sanaciju pošto, otkad je postavljen­a, nije nikada rađeno konkretno na njoj rekla je Olivera Vučković.

 ?? ?? očekuje se da do nove godine skulptura vuka karadžića bude vraćena na plato
očekuje se da do nove godine skulptura vuka karadžića bude vraćena na plato

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia