Blic

I SOLITER MORA NA SERVIS SVAKIH DESET GODINA

- ZLATKO ČONKAŠ

Slučaj solitera koji tone na Novom Beogradu deluje zastrašuju­će, naročito onim akoji žive u ovakvim višespratn­icama koji su se takođe zapitali da li nešto slično može da ih snađe. Preventiva postoji, kako je za “Blic” objasnio prof. dr Vlastimir Radonjanin Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a to propisuju i pravilnici po kojima bi objekat trebalo da se pregleda na svakih deset godina.

Veliki broj visokih zgrada u Srbiji građeno je krajem pedesetih, šezdesetih godina prošlog veka kao simboli grada i napretka u vremenu socijalizm­a. Od tada je prošao dug niz godina, a ujedno su se gradovi, naročito prestonica i infrastruk­turno proširili , ali i većali za broj novih stambenh objekata. U toliko je veći broj faktora, zbog kojih se moramo zapitati da li je starim objektima potreban “servis”.

- Stari stambeni objekti, pogotovo oni za kolektivno stanovanje, građeni su veoma kvalitetno i nije se štedelo na materijalu a takođe ispoštovan­i su svi uslovi da te zgrade traju dugo jer se čitav proces njihove izgradnje pratio od idejnog, preko radnog, do izvođačkog projekta, uz dobar stručni nadzor same izgradnje i detalje provere. Istini za volju, napretkom nauke danas imamo nove materijale koji su možda i kvalitetni­ji od starih ali prema rečima građevinar­a često se dešava da se gradi brzo i da se štedi na materijali­ma pa samim tim izostaje i kvalitet gradnje - kaže za „Blic“prof. dr Vlastimir Radonjanin, šef katedre za građevinsk­e

Ako se na vreme uoče neka oštećenja na bilo kakvoj zgradi, ona se mogu brzo i lako sanirati, ali nažalost, to retko ko radi, kaže profesor

Više je faktora koji su mogli da utiču da se posle više decenija desi da zgrada tone. Možda su tragovi postojali i ranije ali nisu uočeni na vreme što bi svakako bilo utvrđeno periodični­m pregledom stručnjaka, objašnjava prof. dr Vlastimir Radonjin

materijale, procenu stanja i sanaciju konstrukci­ja na Departmanu za građevinar­stvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu koji podseća da postoji pravilnik prema kome bi poslovne i stambene zgrade trebalo da se pregledaju na svakih maksimum deset godina.

- Reč je o proceni stanja objekta koje vrše građevinsk­i fakulteti i instituti a koji uključuju neke osnovne analize kao što su geodetski pregled i provera da li su rađeni neki unutrašnji radovi tipa rušenja potpornih zidova i slično što bi moglo da dovede do oštećenja objekta. Takvom periodično­m procenom koja nije preterano skupa ukoliko se podeli na sve stanare sprečavaju se velike havarije na objektima jer se može delovati pravovreme­no. Ukoliko se ustanovi malo oštećenje i odmah se deluje, to može malo da košta. To je slično odlasku kod doktora. Ako se na vreme otkrije bolest, ona može biti izlečiva. Isto tako, ako se na vreme uoče neka oštećenja na objektu, ona se mogu brzo i lako sanirati objašnjava naš sagovornik uz napomenu da, nažalost, to retko ko radi.

To u konkretnom slučaju zgrade na Novom Beogradu verovatno nije rađeno, pretpostav­lja, jer bi se na vreme uočili svi nedostaci i mogli su se blagovreme­no ukloniti.

- Više je faktora koji su mogli da utiču na to da se posle više decenija odjednom to desi zgradi. Možda su tragovi postojali i ranije ali nisu uočeni na vreme što bi svakako bilo utvrđeno periodični­m pregledom stručnjaka. Sada se moraju uraditi ozbiljne analize koje verovatno zahtevaju i uzorkovanj­e materijala od kojeg je građena zgrada i raditi laboratori­jske analize, pa utvrditi da li je došlo do pomeranja tla usled podzemnih voda ili je možda u neposredno­j blizini izgrađen neki novi objekat koji je načinio štetu postojećem, ili je posve nešto drugo u pitanju. Sve te analize nisu jeftine - ističe prof. Radonjanin i kaže da postoji više modela kako bi ti troškovi mogli da se nadoknade.

Prema njegovim rečima, lokalne samouprave često, ukoliko uoče da su stanari dovedeni u opasnost, podmiruju troškove tih analiza kako bi se utvrdilo stvarno stanje i često finansijsk­i pomažu i u sređivanju tog objekta dok sa druge strane stanari mogu da naplate te troškove putem osiguranja ukoliko su osigurali svoje stanove.

- Ima i treća varijanta a to je da, ukoliko se detaljnim proverama utvrdi da je postojeći objekat ugrožen i oštećen od strane nekog drugog objekta izgrađenog u blizini, investitor tog objekta dužan je da o svom trošku izvrši sve popravke na oštećenom objektu pa čak i da stanarima obezbedi smeštaj ukoliko su oštećenja takva da iziskuju velike radove na objektu - ističe naš sagovornik.

Ipak, kako kaže, u praksi se pokazalo da obično lokalna samouprava izlazi stanarima takvih zgrada u susret prilikom pokrivanja troškova popravke ukoliko se recimo desi da zgrada bude oštećena zbog podzemnih voda ili drugih stvari na šta stanovnici nisu mogli da utiču.

 ?? ??
 ?? ?? drvene grede kao privremeno rešenje za problemati­čni soliter
drvene grede kao privremeno rešenje za problemati­čni soliter
 ?? ?? svuda oko zgrade vide se tragovi pomeranja zgrade
svuda oko zgrade vide se tragovi pomeranja zgrade
 ?? ?? stanari očajni i u strahu za svoje domove
stanari očajni i u strahu za svoje domove

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia