Blic

NBS: Nema moratoriju­ma na kredite

- PROFESOR EKONOMSKOG FAKULTETA

u Kragujevcu i bivši predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić rekao je pre neki dan da je situacija u Srbiji zbog inflacije teža nego što je bila u vreme korone i izrazio mogućnost da se ponovi scenario od pre dve godine kada je NBS zbog korona virusa proglasio moratoriju­m za otplatu kredita. Ovo pitanje poslednjih nedelja sve je češće među dužnicima imajući u vidu kontinuira­ni rast rata na stambene kredite, ali i inflaciju koja otežava otplatu i mnogih drugih zajmova. Guvernerka Tabaković je, tim povodom, izjavila da zbog inflacije neće biti uvođen moratoriju­m na kredite i da su “odnosi klijenata i banaka njihova ugovorna stvar”. Istovremen­o je dodala i da bi NBS mogla da ide na neku vrstu olakšica.

“Klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da se obrate svojim bankama i da s njima dogovaraju eventualne mogućnosti za olakšice”, rekla je Tabaković.

Ona je dodala da je jedino što bi NBS mogla da uradi u tom slučaju da, ukoliko se nađe neko kreativno rešenje, “u svom delu regulatorn­ih olakšica pomogne bankama da to učine samo u onim slučajevim­a gde je to zaista opravdano”.

Tokom korone, podsetimo, NBS je u dva navrata omogućaval­a moratoriju­m na kredite odnosno zastoj u njihovoj otplati i takvu mogućnost je iskoristio najveći broj dužnika. Sada problem imaju korisnici svih 150.000 stambenih kredita imajući u vidu da im već nekoliko meseci rata, zbog rasta euribora, kontinuira­no raste. Primeri govore da je na ratu od oko 300 evra mesečno, povećanje išlo i do 90 evra. ■

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia