Blic

RADNICAMA ISPLATA DUGOVANJA DO KRAJA NEDELJE

SLUČAJ “BERTEKS” DOBIO EPILOG

-

Radnicama turske fabrike tekstila “Berteks” u Kragujevcu, koja je nedavno zatvorila proizvodnj­u, obećano je nakon protesta da će im do 22. novembra biti isplaćene sve otpremine i zaostale zarade. BIVŠE RADNICE OKUPILE

su se u znak protesta ispred fabrike zbog neisplaćen­ih zarada i otpremnina, kako bi ukazale da je zakonski rok od 30 dana za isplatu otpremnine istekao u utorak, kao i da poslodavac još nije ispunio svoje obaveze prema njima. One su nakon protesta ispred fabrike razgovaral­e sa predstavni­cima rukovodstv­a i dobile uveravanja da će im sva zaostala dugovanja, kao i otpremnine, biti isplaćene do kraja ove nedelje, to jest da tada stiže uplata iz Turske, a najkasnije do utorka sledeće nedelje.

Kako je rekla jedna od okupljenih radnica Jelena Spasić, sa vlasnikom firme iz Turske nisu imale kontakt do sada, ali im je juče rečeno da će biti isplaćene u utorak.

Ako im novac ne bude uplaćen do utorka, otpuštene radnice su najavile da će u sredu, 23. novembra, održati još jedan protest.

Podsetimo, prošle nedelje je u javnost isplivala informacij­a da je turska fabrika “Berteks tekstil” zatvorena, bukvalno preko noći, a objekat u kojem se ona nalazila je oglašen na prodaju.

Kako piše na sajtu APR, kompanija je osnovana 2017. godinem, a prema pisanju lokalnog portala prve dve godine država je plaćala i poreze i doprinose za sve zaposlene dok je za vreme korone čak isplaćival­a i plate kao i druge novčane pomoći. Kako se radi o privatnoj firmi, ona nije u nadležnost­i lokalne samouprave. Prema računici koja se pojavila u domaćim medijima, Ministarst­vo privrede je od 2017. do 2019. godine subvencion­isalo tursko preduzeće sa oko 4,1 milion evra kroz ulaganja u mašine, zarade i doprinose zaposlenih.

- Sam postupak davanja otkaza je, kako navode sada već bivši radnici, bio prilično nasilan i sve je pod prinudom potpisano za vreme vikenda. Pored novca za otpremninu, nisu isplaćene ni plate za septembar, deo oktobra kao i zaostale obaveze vezane za prevoz i neiskorišć­ene dane odmora… Slučaj je prijavljen inspekcijs­kim organima, a bivši zaposleni pozivaju nadležne da se priključe pregovorim­a i pomognu isplatu zaostalih zarada, pisao je portal Ucentar.

Takođe, povodom slučaja “Berteks” reagovao je i turski ambasador u Beogradu Hami Aksoj koji je na sastanku sa resornim ministrom Radetom Bastom istakao da će menadžment kompanije ispuniti sve obaveze prema zaposlenim­a.

Ako im novac ne bude uplaćen do utorka, otpuštene radnice su najavile da će u sredu, 23. novembra, održati još jedan protest

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia