Blic

Priča o ljubavi uprkos brojnim predrasuda­ma

-

Novi film „Sofija“reditelja Eduarta Grišaja je prvo albansko ostvarenje koje je snimano i u Beogradu, a donosi, kako se navodi, istinitu priču o gostoprims­tvu i ljubavi kao vrednostim­a koje brišu granice na Balkanu, vekovima mučenom ratovima.

FILM PRATI DVE vremenske stvarati novi mostovi srpsko-albanske linije. Dve žene, komunikaci­je, dve Sofije, koje povezuje reditelj Grišaj je rekao: zajednička priča. Godine “Bio sam nekoliko puta u 1941, tokom Drugog svetskog Beogradu jer bih voleo da rata, Sofija Lekja je bila se film prikazuje i u Beogradu, Albanka koja je u svojoj kući jer nije nacionalis­tički na planini sklonila ranjenog film koji prezire drugu jugosloven­skog komandanta. državu”. Kasnije je saznala da je - Ali tako nešto je skoro komandant koji je boravio nemoguće, uprkos velikoj u njenoj kući ubio njenog želji da se film prikazuje i sina jedinca. u Srbiji, to nije prihvaćeno. Ideju neprihvata­nja najbolje demonstrir­a scena pred kraj filma, kada je jugosloven­ski vojnik, posle osam meseci oporavka u kući Sofije Leke, ubijen čim je zakoračio na jugosloven­sku teritoriju, samo zato što je je nosio plis (belu kapicu) na glavi u znak poštovanja prema izbeglim Albancima - kazao je Grišaj. On je napomenuo da je scenario nastao na osnovu istinite priče albanskog franjevačk­og sveštenika. Film „Sofija” sniman je tri godine na severu Albanije, ali ima i scena snimljenih u Srbiji, u Beogradu. U filmu uloge tumače uglavnom poznati albanski glumci, ali među njima su se našle i njihove kolege iz Srbije, kao što je Vahid Džanković u ulozi srpskog komentator­a. Pored istorijske linije, film sadrži i brojne scene koje su se nedavno odigrale, kao što je dron sa albanskom zastavom na fudbalskoj utakmici.

- Film počinje u Beogradu i počinje utakmicom Srbija-albanija. Postoji scena koju smo snimili u Beogradu koja pokazuje kako su Srbi gledali meč kada se pojavio dron. Ceo film je sa delićima stvarnih događaja. Ja sam prvi reditelj koji je snimio film u Srbiji u kojem se govori na albanskom. Imamo srpske glumice koje govore albanski - kazao je reditelj Eduart Grišaj.

Druga Sofija živi u sadašnjem vremenu i ona je unuka jugosloven­skog komandanta, mlada Srpkinja koja studira albanski jezik u Beogradu. Jednog dana odlučuje da ode u Albaniju protiv volje svojih roditelja. Ona ima za cilj da ispuni želju svog dede i pronađe grob i rođake Sofije Lekje. Ali Sofija na svom putu neočekivan­o upoznaje mladića Albanca Arbera i među njima se rasplamsav­a ljubav, uprkos predrasuda­ma o nacionalno­j pripadnost­i i lošim komšijskim odnosima, što Sofiji otežava odlazak iz Albanije.

Film je od 3. novembra na repertoari­ma bioskopa u Tirani, Prištini, Prizrenu, a uskoro će biti prikazan u Atini, Firenci, Milanu, Njujorku... Kako prenose albanski mediji, na pitanje da li se kroz umetnost mogu

 ?? ??
 ?? ?? film prati dve sofije Koje povezuje zajednička priča
film prati dve sofije Koje povezuje zajednička priča

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia