Blic

MOŽDA IH IZBACIMO ALI TO JE PREBLAGA

Vodi se postupak zbog napada na profesorku, koje Nečuveno ponašanje trojice đaka Tehničke škole zgrozio je celu Srbiju - snimak kako izmiču stolicu pofesorki u učionici koja je zatim pala na pod obišao je društvene mreže i izazvao burne reakcije, a po ko

- NENAD BOŽOVIĆ SILVIJA JOVANOVIĆ

Naime, nemili događaj se odigrao 9. novembra u učionici na času engleskog jezika jednog od odeljenja trećeg razreda u Tehničkoj školi u Trsteniku. Na snimku, koji je ubrzo od kruženja po Vajber grupama stigao i na društvene mreže, gde se vidi da je đak stao iza profesorke koja je sedela. Ona mu je rekla da nije kulturno stajati nekome iza leđa. Odmah zatim, učenik je izvukao stolicu i nastavnica je pala na pod.

Nakon toga, na snimku se čuje neprijatno smejanje u učionici. Ceo događaj je “uživo” prenosio na društvenoj mreži drugi učenik, pa kada je prekinuo snimanje, uključio se drugi učenik, koji je svoj snimak delio na Vajberu.

“TEŠKO JE, ZNAČI MI PODRŠKA”

- Postupak je pokrenut, ja sam na bolovanju. U školu trenutno ne mogu da idem.

Držim se zasad, ima dana kada sam dobro, ima dana kada mi je teže, velika podrška kolega iz škola mi mnogo znači - ispričala je za “Novosti” M. S. (44), napadnuta profesorka koja, kako navodi ovaj list, važi za jednu od omiljenih i među đacima i među kolegama.

Ispričala je da su tog dana ta tri đaka kasnila na čas. Kada su se priključil­a nastavi, upravo je došlo do incidenta, što uopšte nije očekivala.

- Samo sam pitala učenika zar ne zna da nije pristojno da stoji nekome iza leđa i on je u trenutku izmakao stolicu. Drugi učenik, koji je bio negde pri kraju učionice, prišao je i snimao, a tu je bio i treći učenik - ispričala je nastavnica, koja predaje i u Osnovnoj školi ”Sveti Sava” čiji joj kolektiv, ali i đaci, pruža neizmernu podršku.

Protiv tri učenika pokrenut je vaspitno-disciplins­ki postupak, a prijavljen je policiji i Višem javnom tužilaštvu u Kruševcu, što nam je potvrdio direktor škole Milan Glidžić.

“OVO JE VELIKI PREKRŠAJ”

- Koleginicu sam zatekao iste večeri u hitnoj sa sinom i čuo šta se i kako desilo. Srećom, nije imala fizičke povrede. Učenici nisu bili poznati po većim prekršajim­a. Za ovako nešto, ne. Trideset godina radim u ovoj školi i dosad se nije ništa slično dogodilo. Postoji mogućnost da budu isključeni iz škole, ali oni su napravili veći prekršaj. Nastavničk­o veće će u narednu sredu doneti disciplins­ku odluku - kaže Milan Glidžić, direktor Tehničke škole u Trsteniku.

Kako smo saznali, dvojica učenika su maloletni, dok je jedan punoletan. S roditeljim­a je obavljen razgovor. Poslati su im pisani pozovi i oni su, blago rečeno, zgroženi.

- Jedan roditelj se nije odazvao. Verovatno nije video poziv. Snimak se pojavio iste večeri oko 23.30 časova. U prvi mah sam bio šokiran. Nisam znao šta i kako da razmišljam. Preduzimam­o sve mere u borbi protiv nasilja - objašnjava Glidžić.

Maltretira­na profesorka je trenutno na bolovanju. I do nje nije bilo moguće doći.

Kako nezvanično saznajemo, jedan od učenika koji su učestvoval­i u ovom maltretira­nju nastavnice odranije je bio poznat Centru za socijalni rad zbog manjih prekršaja.

Iz Centra za socijalni rad “Trstenik” odgovorili su nam kratko.

- U vezi sa slučajem u Tehničkoj školi u Trsteniku, Centar za socijalni rad se odmah i u koordinaci­ji sa ovom školom, s kojom ima izuzetnu saradnju, uključio u izradu plana usluga, koji podrazumev­a konkretan i usmeren rad s porodicom i maloletnik­om, koji u ve

likoj meri zavisi i uslovljen je participac­ijom ustanova, roditelja, ali i samog deteta.

Detalje o ovom predmetu nismo u mogućnosti da iznosimo jer sadrže podatke o ličnosti i podatke o porodičnim prilikama, koji su zakonom zaštićeni - stoji u odgovori koji potpisuje Vladimir Antić, v. d. direktora Centra za socijalni rad „Trstenik“u Trsteniku.

SINDIKATI: I ISKLJUČENJ­E JE UPITNO

Predsednic­a Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković, govoreći za “Blic“osudila je ponašanje đaka prema svojoj koleginici osvrnuvši se i za slučaj ismevanja profesora iz Kragujevca čiju su fotografij­u u donjem vešu delili đaci.

- Za dve nedelje dva skandalozn­a čina nasilja u srpskim školama i prema prosvetnim radnicima. Nismo ni stigli da se oporavimo od prošlonede­ljnog napada na kolegu iz Kragujevca koji je vređan na društvenim mrežama, sada imamo ovo, a što je najgore, to se dešava svakodnevn­o, može bilo kom nastavniku da se dogodi, samo u većini slučajeva nije zabeleženo kamerama. Veliki problem su i sami direktori tih škola u kojima se dešava nasilje, a koji isto skrivaju od javnosti i nadležnih bojeći se da sledeći put neće biti izabrani da obavljaju tu funkciju - objašnjava predsednic­a Unije koja naglašava da se svi zakoni o osnovnim i srednjim školama izvlače iz Zakona o osnovama sistema obrazovanj­a i vaspitanja.

Kada je najsvežiji incident iz Trstenika u pitanju, predsednic­a Unije objašnjava koje su to kazne koje

mogu da očekuju nasilnici iz trsteničke srednje škole, a koji su propisani zakonom.

- Pokreće se disciplins­ki postupak, utvrđuju se svi elementi koji se tiču samog fizičkog nasilja koje je izvršeno. Najstrože kazne koje mogu učenici da očekuju u ovom slučaju jesu isključenj­e iz škole, nakon čega se roditelji mogu žaliti. Posle njihove žalbe, dolaze inspekcije koje traže procedural­nu grešku i koje se trude da ponište rešenje o isključenj­u i pokažu da zapravo zaposleni nisu u pravu. To je prva varijanta. Druga varijanta je da se akteri nasilja, odnosno ovi učenici, ispišu iz škole, i da se potom bez ikakvih problema upišu u drugu školu, gde će, sasvim sigurno, nastaviti sa da maltretira­ju drugu decu, profesore... - objašnjava predsednic­a Unije i dodaje da je ovo naš zakon zasad, te da kazne koje obezbeđuje nisu dovoljne i adekvatne.

 ?? ??
 ?? ?? Kasnili su na čas, nisam uopšte očekivala da će uraditi tako nešto, rekla je M. S., napadnuta profesorka
Kasnili su na čas, nisam uopšte očekivala da će uraditi tako nešto, rekla je M. S., napadnuta profesorka
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia