Blic

„Željna popularnos­ti, deca rade sve što im se dozvoli”

-

POSEBAN OBLIK NASILJA koji je dosta aktuelan poslednjih godina je i digitalno nasilje koje se najčešće ogleda u tome što učenici bez dozvole snimaju aktivnosti na času, kasnije ih objavljuju na društvenim mrežama ili kanalima uz ismevanje školiskih drugara, nastavnika i podrugljiv­e komentare. Takođe, dešavalo se da učenici otvore lažni profil nastavnika na društvenim mrežama i na njemu objavljuju neprimeren­e sadržaje.

Prema rečima stručnjaka, najčešće deca nemaju ništa lično protiv protiv profesora kog maltretira­ju, već je ideja takvog ponašanja okačiti snimak u kom će ismevati druge, u ovom slučaju profesorku.

Kako kažu psiholozi, roditelji su ti koji su zakazali, kao i sistem.

- Nemoguće je da je dete došlo do ovog uzrasta i da takvo ponašanje nije ispoljaval­o do sad i da upravo takvo ponašanje roditelji nisu primetili. Tu postoji dve vrste ponašanja roditelja, jedna jeste da se prave da ništa ne vide i druga vrsta ponašanja jeste odbrambeni stav - navodi psiholog Lidija Maksić.

Motiv jeste potreba za popularnoš­ću među vršnjacima, kao i prihvatanj­e sredine.

- Deca rade ono što mogu, to im je celokupan sistem sa kaznenim merama dozvolio. Jednostavn­o sistem je uz pomoć roditelja omogućio deci da se tako bahato ponašaju. Konkretno u ovom slučaju jeste potreba za popularnoš­ću u sistemu gde je popularno biti loš. I televizija nam pokazuje da se isplati biti nevaspitan, prost i primitivan - zaključuje psihološki­nja Maksić.

Najvažnije kod dece sa nasilnički­m ponašanjem jeste da se dete prati, da se uspostavi sistem nagrade i kazne, da se primeni pravi metod vapitnog rada.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia