Blic

“POTREBNE STROŽE KAZNE”

-

Predsednic­a Unije, međutim, nije optimistič­na da će se bilo šta konkretno desiti i rešiti nakon što je kamerom zabeleženo ozbiljno nasilje nad jednom profesorko­m, te da su problemi mnogo dublji i zahtevaju drastičnij­e sistemske promene i reakcije državnih organa.

- Mi upozoravam­o sve vreme da je pitanje momenta, ali tada nas ne uzimaju za ozbiljno. Promenile su se moralne norme. Nad ovakvim incidentim­a mora da se zapita čitavo društvo. Mediji mogu da pomognu tako da se ovakve stvari učine vidljivim, ali rešenje je ipak ojačavanje institucij­a. Mi iz Unije želimo sistemskim rešenjima da nešto uradimo po ovom pitanju. Da se zakoni promene i da se uvedu adekvatne kazne, ali i da se promeni odnos prema prosveti, pa da se na napad na prosvetare gleda kao na napad na državu. Ovo društvo je reklo deci da imaju prava, ali je zaboravilo da im kaže da imaju i obaveze - naglašava Janković. školi, a i Prosvetna inspekcija upućena je u savetodavn­u posetu školi - dodaju, kao i da obrazovni sistem na svaku situaciju nasilja reaguje i da nijedna situacija nasilja ne može da se opravda.

Takođe, napominju da će stručni saradnici i ostale kolege će pružiti podršku koleginci, pozivajući roditelje na konstrukti­vnu saradnju i izgradnju odnosa poverenja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia