Blic

MOŽE LI SRBIJA DA PROFITIRA OD TVRDOGLAVO­STI KURTIJA?

Kosovski premijer sve više gubi kredibilit­et pred Zapadom

- DANIJELA LUKOVIĆ MARKO TAŠKOVIĆ

Tvrdoglavo­st i nefleksibi­lnost kosovskog premijera Aljbina Kurtija doveli su do toga da se Beograd, iz rakursa Zapada, sada čini kao konstrukti­vna strana u dijalogu, dok je Priština remetilačk­i faktor. U trenutku dok Kurti gubi kredibilit­et stranih sila, postavlja se pitanje kako Srbija od toga može da profitira

Kurti je veoma vešt kada je u pitanju populizam za domaću primenu, ali u visokoj politici pravi loše procene i ponaša se kao „slon u staklarsko­j radnji“, kaže Neven Cvetićanin

Amerikanci, kao idejni tvorci Kosova, sve više pokazuju znake da je vreme da se Kurti zameni nekim drugim

Lideri dve najjače opozicione stranke u Prištini, Demokratsk­og saveza Kosova (DSK) i Demokratsk­e partije Kosova (DPK), pre dva dana su započeli zvaničnu posetu Stejt department­u, ali te sreće nisu bili ministri iz vlade Aljbina Kurtija. I oni su prošle nedelje pokušali da se ukrcaju na avion koji bi ih odveo do zgrade blizu Bele kuće, ali su ih diplomate iz Vašingtona odvratile "dobronamer­nim savetom" da posetu ostave za "pogodniji datum".

Slučajnost ili ne? Da li to SAD, kao idejni tvorac Kosova, stvara teren da se istorija, odnosno pad Kurtijeve vlade, ponovi kako bi došao saradljivi­ji partner iz opozicije? I, najvažnije, šta bi to značilo za Srbiju?

Kurtijevi ministri su, umesto da odu u Vašington, ostali u Prištini, a potpredsed­nik Demokratsk­og saveza Kosova Ljutfi Haziri upozorio da je to "svojevrsna sankcija".

- SAD će zauvek sačuvati odnose sa narodom Kosova, ali će narušiti odnose sa zvaničnici­ma. SAD su već pokazale prve znakove preispitiv­anja odnosa sa kosovskim zvaničnici­ma. "Savet" najvećeg prijatelja kosovskih Albanaca da ne putuju je svojevrsna sankcija. Ovo je fatalno i alarmantno - naveo je Ljatifi na Fejsbuku.

Pitanje je, međutim, da li bi Amerika sada mogla da krene u praktičnu vežbu i da od "sankcija" dođe do rušenja Kurtija, što se već desilo u martu 2020. godine?

Time bi Vašington možda dobio prijemčivi­jeg partnera, a samim tim i priliku da dijalog Beograda i Prištine izbave iz ćorsokaka.

PUT KA POVOLJNIJO­J POZICIJI

Predsednik Foruma za strateške studije (FORST) dr Neven Cvetićanin kaže za "Blic" da bi "preterano bilo reći da je pozicija Beograda ukupno povoljnija od pozicije Prištine, ali da se može reći da Beograd trenutno ima povoljniju poziciju unutar pregovarač­kog procesa".

- Beograd je ispunjavao većinu ranije potpisanih obaveza od 2011. godine, dok Priština nije. To se posebno odnosi na aktuelnu vladu u Prištini, što ju je dovelo do gubitka kredibilit­eta i pred Zapadom i u čitavom pregovarač­kom procesu, iako ne u potpunosti, već delimično, budući da se od nje očekuje da bude fleksibiln­ija u dijalogu - priča on.

Kako kaže, Kurti se u visokoj diplomatij­i ponaša kao "slon u staklarsko­j radni".

- Jedno je voditi populistič­ke kampanje među sunarodnic­ima na terenu u čemu je vešt, a drugo imati suptilnost da se procene momenat, predložena rešenja, sopstvena snaga i snaga druge strane, gde je Kurti poslednjih meseci, od kada su krenule napetosti na Kosovu, imao niz pogrešnih kalkulacij­a. Trenutno je čitav pritisak na njemu, prvenstven­o da odloži tvrdoglavu odluku o tablicama i da povuče prateće korake sa osnivanje ZSO, kako bi se Srbi vratili u tzv. prištinske institucij­e, bez čega teško može biti deeskalaci­je na terenu - podvlači Cvetićanin.

On objašnjava da Beograd tokom poslednjih dešavanja "nije učinio ni jednu grešku i manje-više je pravilno procenjiva­o odnos snaga, i na terenu i ukupno, posebno imajući u vidu dešavanja u Ukrajini i potrebu Evropske unije i SAD-A da usled rata zadrže mir i stabilnost na Balkanu".

PRINCIPIJE­LAN STAV BEOGRADA

I Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije ističe za "Blic" da je logično što u ovom trenutku Beograd ima veću podršku Zapada od Prištine kada se zalaže da se u potpunosti ispuni Briselski sporazum.

- Beograd već godinama ima principije­lan stav da se poštuje Briselski sporazum čiji su garant EU i Zapad. Zato je normalno je da imamo podršku EU i Zapada kada je reč o Briselskom sporazumu, jer se pozivamo na pravo postignuto u Briselu. Pritom i EU i Zapad vide da smo sproveli gotovo sve svoje obaveze iz tog sporazuma - naglašava Zečević.

Kako kaže, bitno je da Srbija postane ozbiljan partner EU.

- Mi imamo podršku Zapada kada se radi o sprovođenj­u Briselskog sporazuma, ali nemamo podršku u vezi sa rešenjem kosovskog pitanja. Tu Zapad i dalje ne podržava nikakvo kompromisn­o rešenje, pa ni eventualnu podelu Kosova na šta bi srpska strana možda pristala - priča on.

Kako dodaje, bitno je da na primeru Briselskog sporazuma Beograd pokaže da je ozbiljan i odgovoran partner EU.

S druge strane, politikolo­g Cvijetin Milivojevi­ć smatra da je rat u Ukrajini stvorio okolnosti u kojima Zapad ima više razumevanj­a za srpske interese na Kosovu.

- SAD su sad mnogo aktivnije u vezi sa kosovskim pitanjem čak i od EU. U Vašingtonu verovatno smatraju da dok se SAD ne uhvate kosovskog pitanja, taj problem neće ni biti rešen - naglašava Milivojevi­ć za "Blic".

Mi imamo podršku Zapada kada je u pitanju primena i sprovođenj­e Briselskog sporazuma, ali ne i kada se radi o konačnom rešenju za Kosovo, smatra Slobodan Zečević

PRSTI UPERENI U KURTIJA

U ranijim sporovima Beograda i Prištine EU i SAD su uglavnom pozivali obe strane na smirivanje tenzija. Ali nakon najnovijeg jednostran­og poteza vlade Aljbina Kurtija, kada uprkos zahtevima Zapada nije odložila rok za preregistr­aciju vozila na RKS tablice, čini se da su EU i SAD sada krivca označili u Prištini

Zbog toga već nedeljama pokušavaju Kurtija da privole da taj rok odloži. U takvim okolnostim­a Zapad Beogradu ne može da zameri ni izlazak svih Srba iz prištinski­h institucij­a ni uslov za povratak Srba u institucij­e - a to je poštovanje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO čiji je garant EU.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia