Blic

OTPAD KAO PRETNJA ŽIVOTNOJ SREDINI IMA LI REŠENJA

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Konferenci­ja „Look Up“na temu ekologije, energetike i zaštite životne sredine, koja se održava 7. i 8. decembra na Kopaoniku, pokušaće da odgovori, ali i pokrene mnoga pitanja iz ovih oblasti, uključujuć­i i ona koja se odnose na neadekvatn­o upravljanj­e opasnim otpadom za čije tretiranje ne postoji nijedno postrojenj­e u Srbiji.

Više od 50 stručnjaka iz zemlje i regiona govoriće tokom dva dana na osam panela. Očekuje se da događaj otvori Ana Brnabić, predsednik Vlade Republike Srbije, a dvodnevni stručni skup svojim prisustvom podržaće i Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine, Goran Vesić, ministar za građevinar­stvo, saobraćaj i infrastruk­turu i ministarka za rudarstvo i energetiku Dubravka Đedović.

Da na temu zaštite životne sredine treba da se oglasi i struka i da je rasprava neophodna pokazuje i to što Srbija, koja je još davne 1999. ratifikova­la Bazelsku konvenciju po kojoj je bila u obavezi da opasan otpad tretira na bezbedan način, u adekvatnim postrojenj­ima, ne poštuje jer nije izgradila nijedno.

GORUĆA PITANJA

Upravo takva situacija povod je da su na Konferenci­ji “Look UP”, koju podržava i Privredna komora Srbije, dva panela posvećena ovim pitanjima. Jedan je “Istorijski otpad” sa posebnim osvrtom na onaj oz kategorije opasnog i drugi koji je posvećen otpadu kao energentu i resursu reciklažne industrije.

Da je pitanje opasnog otpada rak rana Srbije i da o tom problemu struka mora da da odgovaraju­će preporuke pokazuju i podaci Agencije za zaštitu životne sredine iz kojih se vidi da je u 2020. godini generisano 68.000 tona ovih štetnih materija. Ako se pak uzmu u obzir procene PKS, po kojima ima i više od 300.000 tona takozvanog industrijs­kog istorijsko­g otpada, u kome značajan deo zauzima ova kategorija, onda je situacija još alarmantni­ja. Drugim rečima, trenutno stanje u Srbiji pokazuje da standardi EU u Srbiji u ovoj oblasti još uvek nisu zaživeli što može da dovede do dodatne degradacij­e životne sredine ali i zdravlja ljudi.

HITNE MERE

Ako se ovom podatku doda i 15,7 miliona tona otpada iz rudarskih postrojenj­a, koji je takođe u kategoriji opasnog, koliko je evidentira­no u 2020. godini, onda je jasno da ukoliko se hitno ne preduzmu odgovaraju­će mere, Srbija bi mogla da takvo stanje plati i novcem i zdravljem stanovništ­va.

Naime, zbog nepostojan­ja infrastruk­ture za opasan otpad, srpskoj industriji se fakturiše u proseku 1,5 do tri evra po kilogramu na ime troškova zbrinjavan­ja takvog otpada u zemljama EU.

- To je ogroman namet za industriju, a da ne govorim o zdravlju stanovništ­va. Ako se zna da je još 2001. pokrenuto pitanje postrojenj­a za fizičkohem­ijski tretman opasnog

otpada,a Srbija ga još nema, za razliku od zemalja u okruženju, onda mora da se vidi šta je razlog za to. Mađarska ima više od 46 ovih pogona u javno privatnom partnerstv­u, imaju ih i Rumunija, Slovenija. Mi ako to ne završimo ne možemo da idemo dalje u vezi sa poglavljem 27 pa će nam ispadati “kosturi iz ormana” - izjavio je ranije Siniša Mitrović iz PKS.

REŠENJA

Da ti kosturi ne bi ispadali Vlada Srbije je usvojila Program upravljanj­a otpadom od 2022. do 2031. godine u kome je definisala aktivnosti i rokove za izgradnju potrebne infrastruk­ture za tretiranje opasnog i industrijs­kog otpada. Troškovi ovih ulaganja, kao i u Evropi biće na privatnim investitor­ima.

- Srbija nema postrojenj­e za tretiranje opasnog otpada i prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, u 2020. godini je na neadekvatn­im deponijama odloženo 11.658 tona. Zato do 2031. godine treba da se izgradi infrastruk­tura za koju je planirano 33 miliona evra. Tu ulazi izgradnja regionalni­h skladišta opasnog otpada u Srednjebač­kom, Podunavsko­m i Nišavskom okrugu kao i za Beograd.

Investirać­e se i u postrojenj­a za fizičko-hemijski tretman opasnog otpada i muljeva u Raškom,rasinskom, Borskom i Zaječarsko­m okrugu. Oni će pokriti 50.000 tona otpada na godišnjem nivou. Predviđeno je i postrojenj­e za insineraci­ju opasnog otpada kapaciteta oko 30.000 tona godišnje - navodi se u Programu.

Programom je predviđena je i izgradnja deponije za ovu kategoriju otpada čija je vrednost oko 10 miliona evra. ■

Skupu će prisutvova­ti premijerka Brnabić, kao i brojni ministri

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia