Blic

I BEZ MANEA BERU „LALE“

Najbolji Siseov čovek je povređen, ali selekcija ima kvalitet, dok će se Van Galovi izabranici potruditi da zablistaju jer su propustili prethodni mundijal u Rusiji.

- EKIPA “BLICA”

Sa oreolom šampiona Afrike u Katar je stigao Senegal, ali još uvek je tajna da li će moći da igra jedan od najboljih svetskih fudbalera Sadio Mane. Kapiten se povredio u dresu Bajerna na ligaškoj utakmici protiv Verdera i prva informacij­a bila je da neće ni putovati na Mundijal. Ipak, selektor Sise ga je uvrstio na spisak iako su prve prognoze govorile da će moći da igra tek treći meč u grupi ili od osmine finala.

Sise veruje da će se Mane brže oporaviti, ali nije realno da se pojavi na utakmici protiv Holandije u okviru grupe A na stadionu „Al Tumama“u Dohi, a to će biti prvi okršaj ovih selekcija u istoriji. Selektor se, do sada, oslanjao na individual­ni kvalitet Manea, jednog od najrazorni­jih napadača na svetu. S njim bi mogli da ostvare bolji rezultat nego u Rusiji 2018, a to je prolazak grupe. Međutim, povreda fibule remeti puno toga.

Pored Manea, na spisku je i štoper Abdu Dijalo (Lajpcig) koji je takođe rovit, ali i velike zvezde poput golmana Čelsija Eduarda Mendija, saigrača Kalidu Kulibalija, Idrise Geja, Kujatea, Sara...

U timu je i levi bočni Saliju Sis koji nije putovao u Rusiju zbog povrede, a sada su mu konkurenti Balo-ture i Jakobs.

Pošto su u grupi još Ekvador i Katar, afrička selekcija ima realne šanse da prođe u nokaut fazu.

- Odabrao sam tim koji može da odgovori zahtevima ovog takmičenja. Iskustvo smo stekli 2018. godine i kroz naša kontinenta­lna prvenstva. Svesni smo svojih kvaliteta, a pre svega imamo velike ambicije - rekao je selektor Sise.

S druge strane, dolazi večito druga reprezenta­cija sveta jer „lale” su poražene u tri finala. Broj tri vezan je i za selektora Luja van Gala, kome je ovo treći mandat na klupi Holandije. A sve i svašta je prošao u fudbalu, ali i u životu.

Najmlađi je od devetoro braće i sestara. Otac mu umro kada je Luj imao samo 11 godina. Sa 18 godina upoznao je Fernandu Obesa, oženio se njome i dobili su ćerke Brendu i Renatu. Međutim, 1994. Fernanda je umrla od raka jetre i pankreasa. Van Gala, tada trenera Ajaksa, navijači ostalih klubova ismevali su zbog ženine bolesti, ali je i to preživeo. Van Gal se 2008. oženio Trus. „Dejli telegraf” je 2009. godine pisao da je Luj izgubio milione funti investiraj­ući u šemu prevaranta Bernija Medofa.

Van Gal je 3. aprila 2022. obelodanio da se leči od raka prostate. Ispostavil­o se uspešno. Ni to ga nije pokolebalo da se i dalje bavi trenerskim poslom, a nije mu bilo lako da izabere tim jer Holandija ima bezbroj sjajnih igrača. Čak je uvrstio golmana Pasevera koji je u četvrtoj deceniji života!

Štoper Nejtan Ake, koji očekuje prinovu u porodici, seća se ostvarenja Arjena Robena i Veslija Snajdera na mundijalim­a, a sada poručuje:

- U Kataru želimo da osvojimo titulu šampiona sveta!

 ?? ?? mane je povređen, ali bi trebalo Da zaigra Do kraja prve faze
mane je povređen, ali bi trebalo Da zaigra Do kraja prve faze

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia