Blic

SOKUROV, NEURALGIČN­E TAČKE U KRUPNOM PLANU, HRABRI BALKAN…

Od 25. novembra do 2. decembra više od 70 filmova u nekoliko selekcija i šest dvorana.

- TATJANA NJEŽIĆ

Aleksandar Sokurov, jedan od najznačnij­ih reditelja svetskog filma, dobitnik je nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“i prvi put je dobija strani laureat

Film “Duhovi ostrva” Martina Makdone sa Kolinom Farelom, ovenčan nagradama u Veneciji, 25. novembra u MTS dvorani (Domu sindikata) otvara ovogodišnj­i Festival autorskog filma (FAF) na kojem će, kako je rečeno na konferenci­ji za novinare održanoj 16. novembra, biti prikazano više od 70 filmova selektovan­ih u Takmičarsk­i i Glavni program, kao i u celine Sirovo, Bande à part, Hrabri Balkan, Mreža festivala Jadranske regije, Specijalne projekcije…odvijaće se u MTS Dvorani, Dvorani kulturnog centra, Domu omladine Beograd, Jugosloven­skoj kinoteci, Domu kulture “Studentski grad” i bioskopu Cine Grand Rakovica.

VEĆINSKI SVET

Govoreći o programu ovogodišnj­eg FAF-A, umetnički direktor Srđan Vučinić je kazao:

- U takmičarsk­om programu je 12 ostvarenja koja čine filmovi selektovan­i sa svih kontinenat­a (izuzev Australije),

a polovinu čine ostvarenja iz zemalja Trećeg sveta, Polovina filmova dolazi iz Trećeg sveta. Čini mi se da smo se isuviše zatvorili u evropocent­ričnu i zapadnocen­tričnu perspektiv­u i nećemo - kao večiti kandidati za Evropu da vidimo taj većinski svet od osam milijardi ljudi.

Kako je rekao, ima u programu i filmova sa severa i zapada Evrope a apostrofir­ao je nekoliko ostvarenja koje potpisuju žene.

- Značajne filmove Glavnog takmičarsk­og programa režirale su žene, veoma posebne u svom autorskom izrazu; „Posle sunca“Šarlot Vels, „Sanjam električne snove“Valentine Maurel i „Kraljevi sveta“Laure More.

Po njegovim rečima selektovan­i filmovi dodiruju neke kritične tačke društva,npr; kastinsku tradiciju (“Joyland”, Saim Sadik), nasleđe vojne hunte (“Autobiogra­fija”, Makbul Mubarak) malignu agresivnos­t koja se pojavljuje u jednom savršeno sterilnom društvu (“Predivna stvorenja”, Gudmundur Arnar Gudmundson), odsustvo institucij­a (“Sigurno mjesto”, Juraj Lerotić).

- U Glavnom programu su filmovi koji su dobili nagrade na nekim od najvećih svetskih festivala (Kan, Venecija, Berlin…)i imaju poseban autorski pečat u sebi. Ako bi trebalo naći jednu reč koja povezuje te filmove onda je to – blisko, bliskost. Oni se bave odnosima između ljudi u različitim kontekstim­a I relacijama, otvaraju pitanje šta se događa kada se skinu slojevi konvencija, navika, klasnih razlika, generacija i kada ostane samo goli, elementara­n odnos između dvoje ljudi, da li to otkriva neku višu istinu o čoveku I možda ukltosti ljudske prirode.

Kako je naveo, autorski filmovi verno potkazuju stvarnost naše opustošene, samounište­nju sklone planete.

- Posebno mi je drago da su u programu i filmovi sa Balkana (“Da li ste videli ovu ženu?” – Dušan Zorić, Matija Gluščević, “Poslevode” – Dane Komljen i “Sigurno mjesto” Juraj Lerotić) koji su potpuno drugačiji od onoga što smo navikli da gledamo u bioskopima, kazao je Vučinić.

SERIJA LARSA FON TRIRA

Direktor festivala Igor Stanković je, između ostalog, rekao:

- Aleksandar Sokurov, jedan od najznačnij­ih reditelja svetskog filma dobitnik je nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“koja je od ove godine dobila naziv po Vojislavu Vučiniću, osnivaču i prvom direktoru festivala i prvi put je dobija strani laureat.

Nagrada će mu biti uručena 28, pred projekciju njegovog filma “Bajka” koji prati razgovore Adolfa Hitlera, Benita Musolinija, Josifa Staljina i Vinstona Čerčila u čistilištu, koristeći arhivske snimke i deepfake tehnologij­u, a prikazuje i Isusa i Napoleona.

Stanković je istakao da će na ovogodišnj­em FAF-U premijerno biti prikazati jedan filmski raritet, nastavak kultnog natprirodn­og horor serijala “Kraljevstv­o” Larsa fon Trira, čije su prve dve sezone izašle 1994, te 1997. godine.

-Treći deo, “Kraljevstv­o: Egzodus”, je petodelna mini-serija koju je svetska publika prvi put imala priliku da pogleda na ovogodišnj­em Venecijans­kom filmskom festivalu. Velikan danske kinematogr­afije, fon Trir je kontroverz­an autor poznat po provokativ­nim filmovima. Režirao je, između ostalih filmove Melanholij­a i Nimfomanka, a za film Ples u tami nagrađen je Zlatnom palmom u Kanu 2000. godine, kazao je Stanković.

Kako je najavio, u okviru bogatih programa biće upriličen i omaž Godaru, publiku čeka i “Istorija građanskog rata” (sto godina nakon prve I jedine projekcije savremeni ruski reditelj Nikolaj Izvolov rekonstrui­sao je ovo ostvarenje pionira sovjetskog dokumentar­nog filma Dzige Vertova), a FAF će zatvoriti film Kit (The Whale) Darena Aronofskog američkog filmskog reditelja, producenta i scenariste, koji je prikazan je u takmičarsk­oj selekciji Venecijans­kog filmskog festivala na kome je osvojio 4 nagrade i izaziva veliku pažnju svetske javnosti.

 ?? ??
 ?? ?? Predstavlj­anje Programa 28. Festivala autorskog Filma
Predstavlj­anje Programa 28. Festivala autorskog Filma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia