Blic

Šolc-makronov plan nema dva važna zahteva Prištine

O francuskon­emačkom predlogu koji je

- DANIJELA LUKOVIĆ

ponuđen Beogradu i Prištini za raspetljav­anje kosovskog čvora priča se tri meseca, a konačno su ovih dana otkrivena njegova dva važna elementa: nije konačan, niti je u njegovom središtu međusobno priznanje.

Članovi Prištinsko­g tima Ga zbog toga gledaju sa podozrenje­m i traže doradu, i onda je logično zapitati se da li je to onda signal da bi Šolc - Makron non pejper mogao da bude dobra polazna osnova za Beograd?

Te dve važne pojedinost­i dokumenta kojima Evropska unija pokušava da zatvori dijalog slučajno ili ne saopštio je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi.

Uz napomenu da je Priština poslala pet stranica odgovora na predlog, kritikovao je da dokument koji su imali u rukama ne zadovoljav­a njihova dva zahteva.

- Prvi je bio da sporazum bude konačan, a drugi da u središtu bude međusobno priznanje. Nisam rekao da je to dobra osnova, rekao sam u kontekstu ova dva elementa, da plan više zadovoljav­a zahtev srpske strane - rekao je on.

DOBRA POLAZNA OSNOVA

ako to nije po volji kosova, da li to znači da jeste za nas? Da li činjenica da je koncipiran kao dokument podložan promenama i ne baca najjače svetlo na priznanje otvara prostor da ga Srbija uzme u obzir?

Takvog stava je direktor Foruma za etničke odnose i poznavalac prilika na kosovu Dušan Janjić. on za “Blic” ističe da je sad to već “evropski dokument”, da je Šolcmakron nacrt bio polazna osnova, a da je usavršavan predanim radom birokratij­e u Briselu.

- kao takav, on pruža osnove za razgovore. kada je u pitanju status kosova, Bisljimi je u pravu, ovo nije ono o čemu je razgovore vodila prištinska i međunarodn­a vlast. Niti je u pitanju međusobno priznanje, niti puno priznanje, sa kojim kosovo može da komunicira u međunarodn­im organizaci­jama - ističe Janjić.

on dalje ocenjuje da Srbija neće dobiti bolju ponudu kada je u pitanju međunarodn­o priznanje realnosti i priliku da pregovara o bitnim

stvarima.

- To treba da bude osnov za razgovor, i dalje insistiran­je Srbije na ekonomiji, energetsko­j saradnji - ističe on.

Pitanje je, napominje, i šta će biti odgovor Srbije i da li će zaista nastupiti sa svojim non pejperom.

- Ne sumnjam da će se ići na vraćanje dijaloga, ali svaki sledeći korak mora dobro da se promisli - kaže Janjić.

ŠOLC-MAKRONOV PREDLOG ISPLIVAO JE U JAVNOST NAKON ŠTO JE SITUACIJA NA KOSOVU DESTABILIZ­OVANA ODLUKOM KOSOVSKOG PREMIJERA ALJBINA KURTIJA DA TRAŽI PREREGISTR­ACIJU VOZILA IZ SRBIJE

PROBLEM ZAPADA

Mnogo kritičniji je bivši diplomata Vladislav Jovanović. on za “Blic” kaže da EU i SAD hoće da Srbija reši njihov problem, ali da to nije naša stvar.

- Dobra polazna osnova i dobar znak bio bi da francusko-nemački predlog nudi normalizac­iju odnosa između Srbije i njene pokrajine. Sve drugo što znači razdvajanj­e nije prihvatlji­vo za Srbiju. To znaju i zemlje koje su priznale kosovo, i to im je i cilj, da na mala vrata dovedu Prištinu do nezavisnos­ti - napominje Jovanović.

Šolc-makronov predlog isplivao je u javnost nakon što je situacija na kosovu destabiliz­ovana odlukom kosovskog premijera aljbina kurtija da traži preregistr­aciju vozila

iz Srbije. Srbi sa severa kosova uzvratili su barikadama, a varnice su ugušene šatl diplomatij­om SAD i EU.

To je bio okidač da francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar olaf Šolc pošalju svoje specijalne savetnike Emanuela Bona i Jensa Plotnera u misiju spasavanja dijaloga. Ubrzo je stigla i vest da nisu sedeli skrštenih ruku, i da je iz Pariza i Berlina poslat predlog za rešenje nesuglasic­a.

Zvanični primerak tog plana do sada nije objavljen, a nezvanično su procurile dve verzije ovog predloga: od 13 i 9 tačaka. Starija verzija, koja navodno ima četiri stranice, obuhvata period od 10 godina i predviđa ulazak kosova u UN bez protivljen­ja Srbije. Naša zemlja zauzvrat dobija ubrzan ulazak u EU i značajnu finansijsk­u pomoć.

DVE VERZIJE

kosovo bi, takođe, u četiri faze ulazilo u međunarodn­e organizaci­je, počelo bi od Saveta Evrope (prva faza), pa preko Interpola i Uneska (druga faza), i Nato (treća faza) stiglo na kraju do UN-A (četvrta faza). o njemu se oglasio predsednik Srbije aleksandar Vučić, ocenivši da je ono što je video iz francuskon­emačkog predloga “veoma teško za Srbiju”.

- ako bih morao u ovom trenutku da se odredim, nisu nam dali šansu. Nadam se da će u tom sledećem dokumentu bar da nam pruže priliku - rekao je Vučić. Svežija verzija praktično je kopija ugovora dve Nemačke koji je potpisan 1972. godine, nema eksplicitn­ih odredbi nezavisnos­ti i samostalno­sti dve strane, ali sadrži one o nepovrediv­osti međusobnih granica i poštovanju teritorija­lnog integritet­a. Predviđa otvaranje stalnih misija koje će biti osnovane u sedištima Vlada. autentično­st dokumenta koji je procurio ni Berlin, ni Pariz, ni Evropska unija nisu ni potvrdili ali ni demantoval­i, dok je izvor “Blica” iz diplomatsk­ih izvora, a koji je držao u rukama Šolcmakron­ov predlog, rekao da “liči na onaj koji je dobila Srbija”.

“Blic” se tim povodom obratio zvaničnici­ma u Berlinu, radi potvrde njegove verodostoj­nosti, a portparol nemačke vlade je kao odgovor podsetio na nedavnu izjavu kancelara olafa Šolca koji je rekao da “dogovor mora da bude postignut” i da se “nada da će uskoro videti rezultate”.

 ?? Makrona i Aleksandra Vučića ?? JEDAN OD SUSRETA FRANCUSKOG PREDSEDNIK­A
Makrona i Aleksandra Vučića JEDAN OD SUSRETA FRANCUSKOG PREDSEDNIK­A

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia