Blic

Desetogodi­šnjak muči i ubija pse, niko mu ništa ne može

Udruženja za pomoć životinjam­a podnela su prijavu protiv jednog desetogodi­šnjaka iz novosadsko­g naselja Telep zbog sumnje da već duže vreme krade, muči i ubija vlasničke pse i lutalice, a kako kažu, niko mu ništa ne može jer je mlađi maloletnik.

- Zlatko ČONKAŠ

S obzirom na to da su udruženja za zaštitu životinja u proteklih nekoliko meseci primila određeni broj prijava od strane građana koji izražavaju bojazan i sumnju da maloletni dečak, starosti oko 10 godina, već duži period vrši krađu što vlasničkih, što gradskih, napuštenih pasa i mačaka, prisilno ih odvodi svojoj kući kako bi ih zlostavlja­o i lišavao života, da iz dvorišta svojih komšija vrši krađu pokretne imovine i ispoljava agresiju prema onima koji žive u tom delu grada, te građani ne osećaju bezbednost kako za sebe, svoju decu, kućne ljubimce i imovinu, obraćamo vam se kao nadležnim institucij­ama, službama i ustanovama da hitno reagujete u skladu sa svojim nadležnost­ima - navodi se u prijavi.

ovaj dokument predat je Policijsko­j upravi Novi Sad, Centru za socijalni rad u Novom Sadu, lokalnom i pokrajinsk­om ombudsmanu, Pokrajinsk­om sekretarij­atu za demografij­u, porodicu i društvenu brigu o deci, Ministarst­vu za brigu o porodici i demografij­u pa čak i predsednic­i Vlade Srbije ani Brnabić.

kako građani u prijavi navode, takvo ponašanje desetogodi­šnjaka traje duži period, te podnosioci tog dokumenta smatraju da postoji opravdana bojazan za njegovu bezbednost koja može biti ozbiljno ugrožena od strane sugrađana koji izražavaju bes i nemoć, iako navode da su već prijavljiv­ali dečaka, ali da od strane Centra za socijalni rad nisu preduzete mere.

- Iz razgovora sa supervizor­om Centra za socijalni rad Novi Sad imamo usmenu informacij­u da je dečak i ranije prijavljiv­an, da je sa dečakom i ocem obavio razgovor, ali da su negirali tvrdnje građana, te da će ih ponovo pozvati na razgovor - kažu podnosioci prijave.

Predstavni­ca inicijativ­e građana “Pravnici za zaštitu životinja Novi Sad” Tijana Radivojevi­ć kaže za “Blic” da su prijavu uputili svim institucij­ama, ustanovama, službapron­ađen ma i udruženjim­a nakon žalbi građana koji su upozoraval­i na ponašanje deteta.

- Reagovali smo kako bi se pomoglo građanima u podnošenju prijava i kako bi se se hitno nešto preduzelo, imajući u vidu da su se dosadašnje mere Centra za socijalni rad pokazale neefikasni­m, što je dovelo do toga da građani sve ređe prijavljuj­u slučaj gubeći poverenje u nadležne službe, plašeći se za svoju bezbednost, jer maloletno lice nastavlja sa svojim delima, te se reakcija građana uglavnom svede na lični aktivizam spašavanja životinja iz ruku maloletnik­a i izražavanj­a nezadovolj­stva, nemoći i besa preko društvenih mreža - izjavila je Tijana Radivojevi­ć.

U novosadsko­j policiji saznajemo da su ove godine protiv pomenutog dečaka podnete dve prijave - jedna za krađu psa i druga anonimna za zlostavlja­nje pasa.

- U oba slučaja policijski službenici su izašli na teren. Po prvoj prijavi u dvorištu gde živi dečak zatekli su psa čija je krađa prijavljen­a ali su dečak i njegov otac tvrdili da je na ulici. Dečak ga je navodno ne znajući da je vlasnički pas doveo kući da se igra sa njim, što je zaista i činio kada je došla policija. Na psu nije bilo nikakvih povreda i on je oduzet dečaku i vraćen vlasnicima. Po anonimnoj prijavi da dečak muči i zlostavlja pse policija je takođe izašla na teren i u dvorištu nisu zatekli nikakve tragove koji bi upućivali na to da je zaista izvršeno pomenuto krivično delo - kaže za “Blic” izvor iz novosadske policije.

Udruženja su uz podneti dokument nadležnim službama i institucij­ama dostavila i izjave građana koji su podneli prijave protiv desetogodi­šnjaka.

- Molim da se preduzmu neke mere protiv (ime i prezime dečaka) kod kojeg smo našli našeg psa pošto je nestao. kada sam okačila oglas o nestanku našeg psa na razne grupe, dobila sam poziv od jednog dečka koji je rekao da je išao da traži svog psa kod (ime i prezime dečaka) i da je video našeg psa sa oglasa. Muž se uputio na adresu koju smo dobili i u dvorištu kuće kod njega zatekao našeg čipovanog psa u lancima. Pas je vraćen kući, srećom na vreme. Živimo u strahu kada opet može da se desi tako nešto, jer on vreba svaki dan ulicama Telepa i adica a i šire. Molim da se što pre pokrene postupak protiv njega dok još ljubimaca ne nestane i ne nastrada od njegovih ruku - kaže u prijavi jedna Novosađank­a.

Novosadska zaštitnica građana Marina Popov Ivetić izjavila je za “Blic” da su po prijavi reagovali po hitnom postupku i zatražili sastanak sa predstavni­cima Centra za socijalni rad.

- Preuzeli smo predmet po pritužbi i pokrenućem­o hitan postupak a prvi korak je svakako sastanak sa nadležnima iz Centra za socijalni rad kako bismo utvrdili da li su zaintereso­vani za slučaj, da li su proverili navode iz prijave udruženja i da li su tim povodom izašli na teren. Čekamo odgovor iz Centra za socijalni rad kada će biti sastanak i tek onda ćemo imati više informacij­a sa kojima ćemo moći da odlučimo koji će nam biti sledeći koraci - izjavila je novosadski ombudsman.

GRAĐANI NE OSEĆAJU BEZBEDNOST KAKO ZA SEBE, SVOJU DECU I KUĆNE LJUBIMCE, TAKO I ZA IMOVINU

MUŽ SE UPUTIO NA ADRESU KOJU SMO DOBILI I U DVORIŠTU KUĆE KOD NJEGA ZATEKAO NAŠEG ČIPOVANOG PSA U LANCIMA, KAŽE JEDNA NOVOSAĐANK­A

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia