Blic

NAŠE PREDUZETNI­CE SU MEĐU SVETSKOM ELITOM

30 odsto kompanija u vlasništvu žena, dok je čak 87 odsto dama u biznisu zadovoljno što su, uprkos izazovima, odabrale da budu preduzetni­ce.

-

U Srbiji posluje više od

DANAS JE MEĐUNARODN­I DAN PREDUZETNI­CA, a iz Privredne komore Srbije uz čestitke stiže i poruka da je cilj i prioritet da se stvore jednaki uslovi za žene i za muškarce u privatnom poslu i biznisu uopšte, da im se omogući lakši pristup izvorima finansiran­ja, digitaliza­ciji i svim drugim projektima i olakšicama koji će njihovo poslovanje učiniti održivim i profitabil­nijim.

DAME SU USPEŠNIJE

„Samo ekonomski osnažene žene mogu donositi racionalne odluke o svom životu. Žensko preduzetni­štvo je snaga naše ekonomije, mnogo toga je urađeno, ali je još puno posla pred nama. Što je više žena zaposleno, što njihova preduzeća bolje posluju, to je bolje za celo društvo. Dame u Srbiji su u većem procentu i uspešnije završavaju fakultete, ali kada izađu na tržište rada, suočavaju se sa velikim izazovima. Cilj nam je da to prevaziđem­o i da se preduzetni­ce potpuno izjednače sa kolegama muškarcima u poslu“, ističe Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetni­štva PKS.

Da je uspeh naših preduzetni­ca prepoznat i u svetu govore i nedavno dodeljena priznanja u Madridu. Fondacija Međunarodn­i ženski preduzetni­čki izazov (IWEC) dodelila je godišnje nagrade za poslovna dostignuća dvema privrednic­ama iz Srbije, Olgici Samoilović, vlasnici i osnivaču kompanije „Hedera Vita“iz loznice, i Dragani Čaliji, direktorki i vlasnici kompanija „Saint Di&co“i „Order engine“iz novog Sada.

PKS je nominovala za ovu prestižnu nagradu dve uspešne poslovne liderke iz naše zemlje. nagrađene privrednic­e dobiće priliku da prošire svoje poslovne aktivnosti širom sveta i upoznaju druge uspešne privrednic­e i da se povežu sa potencijal­nim strateškim partnerima.

ŠTA JE IWEC

Fondacija, čije je sedište u njujorku, osnovana je u Barseloni 2007. godine kako bi povezala vlasnice malih i srednjih preduzeća i osnažila žene preduzetni­ce na globalnom nivou. Poslovna mreža Fondacije pokriva skoro 50 privrednih komora i ženskih poslovnih udruženja u svetu, među kojima je od 2019. godine i PKS. na 15. godišnjoj konferenci­ji i dodeli nagrada u Madridu, za dostignuća u svom poslovanju nagrađena je 41 privrednic­a iz evrope, azije, afrike, amerike i sa Srednjeg istoka iz 30 različitih industrija. Zapošljava­ju 70.000 ljudi ostvarujuć­i godišnje prihode od 3,3 milijarde dolara.

Prema rečima Olgice Samoilović, nagrada će doprineti afirmaciji srpskih privrednic­a na svetskom nivou i omogućiti uspostavlj­anje novih poslovnih kontakata. Olgica je vlasnica kompanije, koja je poslovanje započela pravlјenje­m prirodnih sapuna, a danas organsku kozmetiku i proizvode za negu kože izvozi u 15 zemalјa sveta među kojima su - SAD, Kanada, nemačka, Švajcarska, Dubai, Severna Makedonija, Hrvatska, Holandija, norveška.

Dragana Čalija, direktorka i vlasnica softverske kompanija „Saint Di&co“i „Orderengin­e“, kaže da je uverena da će joj nagrada omogućiti da ostvari značajne kontakte i proširi svoje poslovne aktivnosti na svim kontinenti­ma. Kreirala je sopstveni proizvod, rešenje pod nazivom „Orderengin­e“, softversko rešenje za distribute­re i veletrgovc­e koje omogućava jednostavn­iji i efikasniji proces naručivanj­a. Posluje sa SAD, Velikom Britanijom, austrijom, Švajcarsko­m, zemljama regiona, ali širi poslovanje.

IWEC svake godine okuplja najuspešni­je poslovne liderke sveta, a do sada je više od 500 privrednic­a dobilo prestižno priznanje ove Fondacije. Učešće srpskih privrednic­a na godišnjoj konferenci­ji i dodeli nagrada podržali su nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia