Blic

Bahatili se na Bahamima, a troškove pravdali na četu

Novi izvršni direktor kompanije za trgovinu kriptovalu­tama FTX, koji je nadgledao bankrot “Enrona”, rekao je da nikada nije video takav „potpuni neuspeh“korporativ­ne kontrole.

- Nada Matić

DŽON REJ III JE U podnesku američkom sudu za stečaj u okrugu Delaver rekao da postoji „potpuni nedostatak pouzdanih finansijsk­ih informacij­a“i izrazio veliku zabrinutos­t.

- Nikada u svojoj karijeri nisam video tako nešto, i potpuni neuspeh menadžment­a i odsustvo pozudanih finansijsk­ih informacij­a o tome šta se ovde dogodilo. Od kompromito­vanog integritet­a sistema i pogrešnog regulatorn­og nadzora u inostranst­vu, do koncentrac­ije kontrole u rukama veoma male grupe neiskusnih, nesofistic­iranih i potencijal­no kompromito­vanih pojedinaca, ova situacija je bez presedana rekao je Rej.

Rej je primetio da mnoge kompanije u FTX Grupi, posebno one na Antigvi i Bahamima, nisu imale odgovaraju­će korporativ­no upravljanj­e i da mnoge nikada nisu održale sastanke odbora. Grupa je takođe imala procedural­ne greške u upravljanj­u gotovinom, uključujuć­i odsustvo tačne liste bankovnih računa i potpisnika računa. Takođe, nedovoljno pažnje je posvećeno kreditnoj sposobnost­i bankarskih partnera.

On se takođe osvrnuo na korišćenje korporativ­nih fondova za plaćanje domova i drugih stvari za zaposlene.

- Na Bahamima, koliko sam shvatio, korporativ­na sredstva FTX grupe su korišćena za kupovinu domova i drugih ličnih stvari za zaposlene i savetnike.

Razumeo sam da izgleda ne postoji dokumentac­ija za neke od ovih transakcij­a kao zajmove i da su određene nekretnine upisane na lično ime ovih zaposlenih i savetnika u evidenciji Bahama - rekao je on.

Dodao je da su plaćanja kompanije odobrena „preko onlajn platforme za ‘četovanje’ gde je različita grupa supervizor­a odobravala isplate odgovaraju­ćim personaliz­ovanim emodžijima“.

Rejev izveštaj je usledeo nakon podnesaka bahamskih regulatora FTX-A u sredu u kojem je zaključeno da „doobaveza sadašnji nalazi ukazuju na to da su u kompaniji možda počinjene ozbiljne prevare i loše upravljanj­e“.

Dokumenti do kojih je došao “Fajnenšel tajms” sugerišu da je FTX “imao 1 milijardu dolara likvidne – lake za prodaju – imovine i 9 milijardi dolara dan pre nego što je propao. Prema podnesku, Rejov tim je pronašao oko 740 miliona dolara u kriptovalu­tama koje drže FTX i druge povezane kompanije. Rekao je da je taj iznos „delić digitalne imovine FTX grupe za koju se nadaju da će povratiti“.

Kolaps kompanije je uzdrmao tržište kriptovalu­ta do srži i već je izazvao međunarodn­e regulatorn­e istrage i tužbu protiv kompanije i poznatih ličnosti koje su je promovisal­e.

Tužbeni predlog koji je na Floridi podneo advokat za kolektivne tužbe Adam Moskovic, jedan je od prvih zakonskih akata kojim su na ovaj način obuhvaćene sportske zvezde, glumci i šoumeni koji su promovisal­i kriptovalu­te i podržavali njihov procvat. Pored imenovanja Bankman Frida kao prvooptuže­nog, tužbom su obuhvaćena i mnoga poznata imena za koja se tvrdi da su “ili kontrolisa­li, unapređiva­li, pomagali u (ili) aktivno učestvoval­i u FTX trgovanju”, piše britanski Gardijan.

Među njima su: komičar Leri Dejvid; japanska teniska zvezda Naomi Osaka; bračni par Žizel Bundšed i Tom Brejdi i njegov kolega NFL zvezda Trevor Lorens; košarkaši Šekil O’nil, Stefon Kari, Udonis Haslem i Golden Stejt Voriorsi; zatim bejzbol igrači Šohej Otani i Dejvid Ortiz; i poznati investitor Kevin O’liri.

 ?? ?? Novi izvršni direktor kompanije džej Rej kaže da nikada nije video nešt slično
Novi izvršni direktor kompanije džej Rej kaže da nikada nije video nešt slično

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia