Blic

NEDOSTATAK VREDNOVANJ­A

-

Jedan od najvećih problem sa kojim se suočavaju članovi „Etno mreže“od njenog osnivanja jeste nedostatak vrednovanj­a ovih elemenata.

- Najčešće ćete čuti od naših ljudi „uh, što je skupo“. To je potvrda toga da ne vrednujemo ovu vrstu proizvoda jer takav komentar nećemo čuti, na primer, za indijski sari. Stanje na terenu je zabrinjava­juće, imamo vrlo malo proizvođač­a koji poznaju ove tehnike. Tu grupu bi trebalo omasoviti jer tako ćemo biti sigurni da ćemo i za sto godina proizvodit­i te komade. Stranci kad dođu u Srbiju ne traže magnete i šolje već tradiciona­lne proizvode. Nama treba ozbiljan akcioni plan na nacionalno­m nivou, sa spiskom mera kroz koje će država u kontinuite­tu da radi na ovim pitanjima. U Beogradu ne postoji etno galerija u kojoj bi bili izloženi svi ovi proizvodi, gde bi se organizova­le radionice, u koju bi dolazili strani zvaničnici i delegacije. Kada je nedavno bila kod nas supruga turskog predsednik­a Redžepa Tajipa Erdogana, bio je izazov gde da je odvedemo osim u muzeje, koji su slika prošlosti. Za tri do pet godina sa skromnim budžetom mnogo bi moglo da se uradi, ali trenutno ne vidimo želju nekog od donosilaca odluka da se tako nešto realizuje – ukazuje na problem Jovanoviće­va. Ali nije samo to u pitanju, ženama vrlo često nedostaje samopouzda­nje.

- Njima je primarna motivacija ekonomska, i to je razumljivo. A da bi njihov proizvod bio konkurenta­n, moraju puno da vežbaju. Zato su potrebni programi države kao što su javni radovi gde one mogu da budu plaćene skromnim iznosom kako bi istrajale u periodu kad vežbaju. Nedostatak samopouzda­nja je posledica patrijarha­lnog vaspitanja i reči koje stalno slušaju: „to što radiš ništa ne vredi“. Većina njih dočeka starost bez penzija, zdravstven­e zaštite, zavise od članova porodice i mi iz „Etno mreže“hoćemo to da promenimo - naglašava Violeta Jovanović.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia