Blic

SARAJEVO MESTO GDE SE SUSREĆU ISTOK I ZAPAD

Svako od nas je zapevao bar jednom pesmu “Sarajevo, ljubavi moja” Kemala Montena, a čim kroči nogom na tlo ovog lepog grada, kroz koji protiče reka Miljacka, dogodi se ljubav na prvi pogled.

- DAFINA DOSTANIĆ

Sarajevo se često opisuje kao mesto gde se susreću istok i zapad ili mesto gde se sudaraju dve kulture ili dve tradicije. Dolaskom austrougar­ske uprave na ove prostore 1878. godine, do tada uglavnom orijentaln­i grad, Sarajevo ulazi u zapadnu Evropu krajem 19. veka. Zato u ovom gradu mnogo toga može da se vidi i doživi.

OSETITE DUH GRADA

Ako želite da osetite duh grada, onda je najbolje šetati njegovim ulicama i razgovarat­i sa prolaznici­ma. Vozeći se taksijem, kroz neobavezni razgovor sa vozačem, možete doznati mnogo više o istoriji i životu u ovom gradu nego istražujuć­i po knjigama i internetu. Konfesiona­lna slika Sarajeva je jedinstven­a u Evropi, a zbog njene raznolikos­ti grad se neretko poredi sa Jerusalimo­m i Njujorkom. Sarajevo je sedište reis-ul-uleme, poglavara Islamske verske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, sedište Mitropolij­e dabrobosan­ske Srpske pravoslavn­e crkve, te sedište Vrhbosansk­e nadbiskupi­je Rimokatoli­čke crkve u BIH.

Ukoliko vas zanimaju konkretni toponimi, onda su to Baščaršija, opština, Narodno pozorište, Zemaljski muzej, Vilsonovo šetalište, Žuta tabija...

Ukoliko ste ljubitelj snega i zimskih sportova, na pola sata od grada su Bjelašnica, Jahorina i Igman. Ove prelepe planine sve više su zanimljive i u letnjem periodu za pešačenje i vožnju biciklom. Međutim, ako želite neku brzu varijantu i da udahnete čist vazduh, onda skoknite do Trebevića, koje je oduvek bilo omiljeno izletište Sarajlija - zaljubljen­ika u prirodu. Pogled sa vrha je fascinanta­n i daje gradu posebnu vizuru. Trebevićka žičara je definitivn­o jedan od atraktivni­h simbola Sarajeva. Ukoliko se opredelite da se vozite gondolom od opštine do Trebevića, vožnja traje nekoliko minuta, uz pogled koji nema cenu, nećete pogrešiti.

Ovaj grad, kao i većina prestonica, sadrži dosta atrakcija i zanimacija za najmlađe. Tako se u Sarajevu deca mogu odlično zabaviti i leti i zimi. Deci su na raspolagan­ju brojna igrališta smeštena u kvartovski­m parkovima, a duž Vilsonovog šetališta deca leti mogu voziti rolere i bicikle, koji se mogu i iznajmiti.

Jedno od najčešćih pitanja mlađih turista je kakav je noćni život Sarajeva. Sve zavisi od afiniteta, da li ste restoransk­i ili klupski tip, ali u Sarajevu svako može pronaći mesto za sebe. Ako ste raspoložen­i za isprobavan­je novih vrsta piva i za uživanje u najrazliči­tijoj muzici, počev od roka i džeza pa sve do najmoderni­jih popularnih pesama, Sarajevo sve to ima u ponudi.

U poslednje vreme gradi se veliki broj hotela, što govori da je sve više turista i potrebe za smeštajem, a privatni smeštaji su svakako jedna od opcija, pored hotela, i sve više hostela. Pomama za smeštajem u Sarajevu najvidljiv­ija je tokom avgusta, kada se održava Sarajevo film festival, koji je jedan od najdugoveč­nijih festivala. Prva sezona ovog kulturnog događaja realizovan­a je u godini kada su u Sarajevu održane 14. Zimske olimpijske igre 1984. godine. Tada je na hiljade ljudi želelo da nekoliko dana provede u gradu na Miljacki i oseti njegove čari.

IDEMO NA ĆEVAPE

Za evropske i svetske pojmove, Sarajevo je mali grad i nema potrebe za metroom. Mnogima je pešačenje najomiljen­ije, ali koriste se i automobili, taksi i bicikli. Vožnja tramvajem u Sarajevu za turiste može biti zanimljivo iskustvo.

Turisti uglavnom preferiraj­u ćevape, što nije slučaj sa meštanima. Oni će radije jesti u aščinicama nego nešto sa roštilja, ali bar jednom mesečno će otići na ćevape. Kolače u „Torte i to” svi obožavaju, a čajevi u “Francu” i “Shofi” su fenomenaln­i.

Tradiciona­lna bosanska kahva sprema se kuvanjem sitno mlevene kafe u džezvi ili u sličnoj posudi za kuvanje. Najčešće se poslužuje u tradiciona­lnim bosanskim fildžanima, ređe u šoljicama. U poslednje vreme i nargile se vraćaju u celokupni doživljaj. Ovakva mesta možete posetiti bilo gde duž Baščaršije. Tokom vikenda i turistički­h tura tamo je teško naći slobodno mesto. Posetioci najradije svraćaju u “Peticu” kod Ferhatović­a ili u “Galatasara­j” kod Hodžića. Deset ćevapa u celom somunu sa lukom je oko pet evra. Od rakije najviše se konzumiraj­u šljiva, dunja, viljamovka, orahovača i višnjevača. Dobra je i ponuda vina, a pivopije mogu naći nešto za sebe u par dobrih pivnica.

Ne postoji turista koji ode iz ovog grada bez suvenira. Obično se nabavljaju na Baščaršiji ibrik i fildžani za kafu, tacne, neke ručno rađene sehare (kutijice od drveta iliti škrinje), slike,

DESET ĆEVAPA U CELOM SOMUNU SA LUKOM JE OKO PET EVRA, A OD RAKIJE NAJVIŠE SE KONZUMIRAJ­U ŠLJIVA, DUNJA I VILJAMOVKA

nakit i magneti. Zavisi šta želite, ali možete naći suvenire od par evra do par stotina evra. Dizajneri i kreatori su sve traženiji pa turisti sve češće odlaze i sa nekim komadom odeće bosanskohe­rcegovački­h kreatora.

OMILJENO IZLETIŠTE

Ako ste u Sarajevu, nemojte da zaobiđete Vrelo Bosne. U zapadnom delu Sarajevsko­g polja, na području prigradsko­g naselja Ilidža, nastaje i jedna od najvećih reka u Bosni i Hercegovin­i, reka Bosna, i to od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući tako jedinstven park prirode, omiljeno izletište Sarajlija. Mala “ostrvca” povezana su mostovima. Park se prostire na površini od 603 hektara i tu možete uživati u bajkovitim pejzažima, a patke i labudovi koji su sastavni deo krajolika izmamiće vam osmeh. Na trenutak ćete se osećati kao da ste Alisa u Zemlji čuda.

Svakoga koga pitate šta mu je bilo najupečatl­jivije u Sarajevu, bez razmišljan­ja će vam reći da je to duh grada. Nešto što je neopipljiv­o, nematerija­lno, ali evidentno i nešto zbog čega se svi vraćaju, da još jednom osete spoj nespojivih kultura i tradicija.

Sarajevo pruža gostoprims­tvo, kvalitetnu hranu za malo para, dosta neobičnih i lepih mesta, rahatluk (stanje posebne vrste spokojstva), različite kulture, različite ljude koji se druže i žive skupa. Ako vam nešto nije jasno, zaustavite prvog prolaznika, upitajte ga za smernicu ili savet i može vam se desiti da već za par minuta imate novog drugara sa kojim ćete piti kafu u prvom lokalu na koji ste naišli.

To je čarolija kakva se retko gde može naći. Ako sarajevski­m ulicama idete sa osmehom na licu, verujte da ćete na većini lica videti isti taj osmeh i dobrodošli­cu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? NEMOJTE DA ZAOBIĐETE VRELO BOSNE. PARK SE PROSTIRE NA POVRŠINI OD 603 HEKTARA I TU MOŽETE UŽIVATI U BAJKOVITIM PEJZAŽIMA, A PATKE I LABUDOVI KOJI SU SASTAVNI DEO KRAJOLIKA IZMAMIĆE VAM OSMEH
NEMOJTE DA ZAOBIĐETE VRELO BOSNE. PARK SE PROSTIRE NA POVRŠINI OD 603 HEKTARA I TU MOŽETE UŽIVATI U BAJKOVITIM PEJZAŽIMA, A PATKE I LABUDOVI KOJI SU SASTAVNI DEO KRAJOLIKA IZMAMIĆE VAM OSMEH
 ?? ?? Na pola sata od grada su Bjelašnica, Jahorina i Igman. Ove prelepe planine sve više su zanimljive i u letnjem periodu za pešačenje i vožnju biciklom
Na pola sata od grada su Bjelašnica, Jahorina i Igman. Ove prelepe planine sve više su zanimljive i u letnjem periodu za pešačenje i vožnju biciklom
 ?? ?? Ako želite da osetite duh grada, najbolje je šetati njegovim ulicama i razgovarat­i sa prolaznici­ma
Ako želite da osetite duh grada, najbolje je šetati njegovim ulicama i razgovarat­i sa prolaznici­ma

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia