Blic

PRINC RENIJE III

Vladar koji je Kneževinu uveo u moderno doba Monako - simbol glamura, mondenskog života, dekadencij­e otmenog sveta i vekovima vladajuće porodice Grimaldi.

- NA PRESTOLU MONAKA BIO OD 1949. DO 2005. EKIPA “BLICA”

Princ renije iii od Monaka iz najdugoveč­nije loze u Evropi smatra se jednim od najmoćniji­h i najsposobn­ijih lidera. Tokom njegove 56-godišnje vladavine, Kneževina na francuskoj rivijeri prešla je put od malog stenovitog placa do jedne od najpoznati­jih svetskih prestonica i centara moći. naziv države potiče još od grčkih doseljenik­a koji su nekada davno naseljaval­i ove prostore. U čast Heraklesa Monoikosa podigli su hram, po kome je kasnije čitava oblast dobila naziv Monako.

Vladavina porodice Grimaldi u Kneževini Monako započela je još davne 1297. godine i od tog doba čvrsto se oslanja na francusku, osim u periodu od 1524. do 1641. godine kada je bila pod protektora­tom Španije. U vreme francuskog revolucion­arnog režima Monako je bio pripojen francuskoj, a posle pada napoleona i, Grimaldije­vi se vraćaju na vlast. Danas je Monako suverena mediterans­ka kneževina, nalazi se na najlepšem delu francuske rivijere i ima 32.000 stanovnika smeštenih na manje od dva kvadratna kilometra, u dva gradića Monako i Monte Karlo, s katedralom, muzejima, palatama.

PRINC GRADITELJ

Pod princom Renijeom, Monako ne samo da je postao centar finansijsk­e moći, već se i proširio. Majušna kneževina je uspela da dobije dodatnu teritoriju sprovodeći veoma skup projekat ravnanja terena i zasipanja zemljišta. Danas u Monaku žive neki od najpoznati­jih i najbogatij­ih ljudi na svetu, delimično zbog mediterans­kog podneblja, ali najviše zbog poreskih olakšica.

Trideset prvi nasledni vladar Kneževine Monako, princ Renije iii, pod punim imenom Renije Luj anri Maksens Bertran de Grimaldi (1923-2005) rodio se u braku princa Pjera, grofa od Polinjaka, i princeze Šarlote de Monako, ćerke Luja ii, princa od Monaka. Princ Renije (Grimaldi je po majčinoj liniji) obrazovao se u Engleskoj, Švajcarsko­j i na univerzite­tu Monpelje u francuskoj. Tokom Drugog svetskog rata 1944. godine pristupio je francuskoj vojsci, a posle rata krenuo je na studije u Parizu. njegova majka Šarlota od Monaka odrekla se prava na presto 1944. godine. Sledeće godine razboleo se i umro princ Luj ii, a 19. novembra 1949. godine princ Renije iii je postao zvanični vladar Kneževine Monako, sa 26 godina.

Princ Renije iii od Monaka ostaće zabeležen u istoriji Monaka kao vladar koji je Kneževinu

uveo u moderno doba i koji je uspeo da proširi njenu teritoriju za 20 odsto. Zahvaljuju­ći popularnos­ti koju je Monako imao u drugoj polovini 20. veka, princ Renije je uspeo da popravi imidž svoje zemlje za koju su se vezivale priče o sumnjivim finansijsk­im transakcij­ama, tajnom bankarstvu, pranju novca i utaji poreza. “Princ graditelj”, kako su ga prozvali u Monaku, pretvorio je dremljivo odmarališt­e u finansijsk­i centar sa stolicom u Ujedinjeni­m nacijama.

Godine 1956. Renije se oženio glumicom Grejs Keli i u braku su dobili troje dece: princezu Karolinu, princa alberta i princezu Stefani. Grejs je postala legenda za života zahvaljuju­ći svojim ulogama u Hičkokovim kultnim ostvarenji­ma “Prozor u dvorište” i “Drž’te lopova”, a Oskara je dobila za rolu u filmu “Provincija­lka”. Postavši princeza, odrekla se karijere. Svojim ponašanjem i uzdržanom, gotovo hladnom lepotom, prosto je bila predodređe­na za ulogu savremene princeze. Ona je Monaku dala novi sjaj, a slavni su tada pohrlili u raj na Rivijeri. ali po dokumentar­cu “Royals: Keeping the Crown”, ona nije bila prvi izbor princa, već Merilin Monro. Kako piše “Pipl”, Renijeu je bila ugrožena kruna nakon Drugog svetskog rata zbog moguće finansijsk­e propasti zemlje i lošeg turizma. nije bio u braku, niti je imao naslednike, tako da je morao da nađe ženu kako bi osigurao tron i svoju budućnost.

PLAN KOJI NIJE USPEO

Savetnici krune smislili su neverovata­n plan. naime, Renije je trebalo da očuva dostojanst­vo kuće Grimaldi brakom sa novom zvezdom amerike, tako što bi se venčao slavnom holivudsko­m glumicom Merilin Monro, koja je bila seks-simbol zlatnog doba filma. Monro je bila na a listi i u to vreme je mogla da se uda za princa. ipak, sve intrige koje su je pratile presudile su da se od te ideje odustane.

Grejs Keli je prisustvov­ala Kanskom festivalu 1955. godine, a kasnije je pozvana u Monako kako bi snimila fotografij­e za magazin “Paris Match”. Tokom snimanja Renije je bio opčinjen Grejs, odmah se zaljubio, i problem je bio rešen. Venčali su se sledeće godine, posle kratke veze, i dobili troje dece. ali svaka sreća ima svoju cenu...

Sa svega 53 godine Grejs Keli je doživela moždani udar dok je vozila automobil prema Monaku, sa njom je bila i ćerka Stefani. Vozeći se do železničke stanice, automobil je izleteo s puta i survao se niz liticu. Holivudska zvezda preminula je na licu mesta, dok je njena ćerka Stefani zadobila lakše povrede. Vrlo brzo pojavile su se teorije zavere. inače, postoje mnoge legende vezane za dinastiju Grimaldi o zloj kobi, prokletstv­ima i nesrećnim ljubavima, koje bi se uvek aktualizov­ale kada bi se desila neka tragedija članovima porodice.

Prema legendi, frančesko

VLADAVINA PORODICE GRIMALDI U KNEŽEVINI MONAKO ZAPOČELA JE DAVNE 1297. GODINE

Grimaldi je davne 1297. godine, kao prvi član porodice Grimaldi, uspeo da osvoji vlast nad obalnom stenom na kojoj se danas nalazi kneževska palata i to tako što je ušao preobučen u franjevca. Porodica Grimaldi bila je jedna od najbogatij­ih i najmoćniji­h u Đenovi u to doba, a nakon razdora i mnogobroj

nih svađa frančesko Grimaldi zauzeo je dvorac na obalnoj steni Monaka kako bi dobio uporište za borbu protiv neprijatel­ja. Opijen moći, Grimaldi je krenuo u obračun s jereticima i vešticama, koji su ubijani, a takva sudbina nije zaobišla ni lepu devojku koju je silovao. Legenda kaže da je ona postala

veštica kako bi mogla da baci kletvu na celu porodicu.

Grejs Keli sahranjena je u porodičnoj grobnici Grimaldije­vih, u katedrali Svetog nikole, 18. septembra 1982. Knez Renije nije mogao da prežali smrt supruge pa se više nije ženio. Preminuo je 6. aprila 2005. godine.

 ?? ?? godine 1956. Renije Se oženio glumicom Grejs Keli i u braku su dobili troje dece: Karolinu, Alberta i Stefani
godine 1956. Renije Se oženio glumicom Grejs Keli i u braku su dobili troje dece: Karolinu, Alberta i Stefani
 ?? ??
 ?? ?? “Princ graditelj”, kako su ga prozvali u Monaku, pretvorio je dremljivo odmarališt­e u finansijsk­i centar sa stolicom u Ujedinjeni­m nacijama
“Princ graditelj”, kako su ga prozvali u Monaku, pretvorio je dremljivo odmarališt­e u finansijsk­i centar sa stolicom u Ujedinjeni­m nacijama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia