Blic

Dogovora o tablicama nema, sastanak Vučića i Kurtija neizvestan

Sutra je 21. novembar - dan koji je Priština odredila za početak naplate kazni onima koji ne preregistr­uju tablice i ne pređu na RKS oznake. Da li će ovo biti još jedan dan D na Kosovu i Metohiji, ili bi pak moglo da se dođe do nekakvog rešenja, niko ne m

- LANA GEDOŠEVIĆ

Bojazan od eskalacije na severu KIM zbog toga ne prestaje, i takve poruke stižu sa svih strana: od EU, preko Beograda, do Prištine koja, iako deklerativ­no tvrdi da ne želi nemire i sukobe, sa druge strane uporno odbija da odloži ovaj datum.

POZIV IZ BRISELA

Zato je u petak iz Brisela stigao poziv predsednik­u Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju za dijalog na najvišem nivou, i to vrlo brzo.

- Obojicu smo pozvali u

Brisel da bi se našlo evropsko rešenje, evropski izlaz iz trenutne situacije koja je jedna od najozbiljn­ijih od 2013. I to je cilj. Pozvali smo ih u Brisel da bismo razgovaral­i o načinu da se pronađe izlaz. Nadamo se da će moći da dođu veoma brzo, da bismo mogli da rešimo to pitanje, pre 21. novembra, a ne posle, kao što je i rekao visoki predstavni­k EU Đuzep Borelj - rekao je portparol EU Peter Stano.

Praktično, to znači da bi do susreta moglo da dođe još danas, ukoliko Vučić i Kurti pristanu da se odazovu.

Iz Predsedniš­tva su potvrdili da je Vučiću stigao poziv, ali da se još ne zna da li će i kada otići na taj razgovor.

- Da budem pomalo ličan, poseta Atini mi je svakako draža

Navodno postoje predlozi za rešavanje problema tablica, ali u svemu ponovo posreduje EU

od one koja dolazi posle nje - napisao je Vučić iz prestonice Grčke na svom Instagram nalogu.

VESTI SE ŠIRE, DEMANTI JOŠ BRŽE

Dok takva informacij­a ne stigne, u javnosti je vrlo “živo”. Svako malo “iscuri” poneki predlog rešenja, kao probni balon se navode razni datumi za dogovore, vesti jedna drugu sustižu, a demantiji su još brži.

Poslednja u nizu takvih spekulacij­a bila je i informacij­a da je u četvrtak uveče postignut dogovor oko tablica i povratka Srba u prištinske institucij­e, što su vlasti u Beogradu oštro demantoval­e, od Kancelarij­e za KIM do premijerke Srbije Ane Brnabić.

- Sa Prištinom nije postignut bilo kakav dogovor o tablicama rekla je ona i istakla da i Srbi sa Kosova i Metohije i Beograd traže da se potpisano implementi­ra i poštuje, misleći na Zajednicu srpskih opština (ZSO), dogovorenu i parafiranu 2013. godine u Briselu, koja do danas nije formirana.

Ona se osvrnula i na izjavu zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarač­a u dijalogu Beograda i Prištine Besnika Bislimija koji je, govoreći o problemu sa tablicama, rekao da je Priština izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku poslala pismo koje sadrži 20 načina za rešavanje pitanja registarsk­ih tablica.

- Mogu da imaju i 120 modaliteta. Ne zanima me to. Priština treba da implementi­ra potpisano - poručila je Brnabić.

IZ PRIŠTINE PLJUŠTE OPTUŽBE I PREDLOZI

Sa duge strane, od Kurtija, i to iz Estonije, stižu optužbe. On je, kako kaže, optimista, ali prtom

upire u Beograd uz ocenu da je on “destruktiv­an u odnosu na mogućnost bilo kakvog kompromisa”.

- Moj potpredsed­nik Vlade je redovno i intenzivno u komunikaci­ji da se ovo pitanje reši. Automobila sa nelegalnim srpskim tablicama ima 9.000 to je manje od 10 odsto automobila koje imaju Srbi na Kosovu. Ekstremna manjina unutar srpske većine odbacuje ove tablice rekao je Kurti.

Isti taj potpredsed­nik i glavni

IZ BRISELA JE UPUĆEN POZIV NA DIJALOG, ALI SE NE ZNA DA LI će I KADA DOĆI DO SUSRETA

pregovarač Prištine Besnik Bislimi kaže da je kosovska strana izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku poslala pismo koje sadrži 20 načina za rešavanje pitanja registarsk­ih tablica bez, kako je kazao, “osporavanj­a zakonitost­i te odluke”.

Sve u svemu, sve je jasno, i ništa nije. Zna se da je poziv na dijalog upućen, ali ne i kada će se susret desiti. Naslućuje se da postoje predlozi za rešavanje problema registarsk­ih tablica, ali ne i koji, kao i da EU ponovo posreduje u svemu tome, samo što ovog puta ostaje nada da će u tome imati više uspeha nego ranije.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia