Blic

RUŽIĆ: NAJSTROŽE KAZNE ZA UČENIKE IZ TRSTENIKA

-

Učenici koji su maltretira­li profesorku u Trsteniku mogli bi biti izbačeni iz škole. Naime, ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da ne postoji opcija da se ne reaguje na nasilje u školama, te da će deca iz Trstenika biti najstrože kažnjena - moguće je i izbacivanj­e iz škole.

- Svaki put smo reagovali na nasilje. Ponavljam, kao društvo nije nam cilj samo da kaznimo i odbacimo, već da adekvatno reagujemo pojačanim vaspitnim radom i prevencijo­m da se nasilje više ne ponovi - rekao je Ružić. Kako je naveo, statistika koju dobija Ministarst­vo prosvete od škola ne pokazuje alarmantno veći porast nasilja.

- Trudimo se da zaustavimo nasilje, ali moramo imati u vidu da njegov uzrok ne mora biti u školi. To nikako ne znači da se time ne treba baviti, niti da ijedan nasilni akt ne gledamo kao poziv da

nešto promenimo u sistemu ako ne valja. I to je i poenta budućeg rada Ministarst­va prosvete - da se time kontinuira­no bavimo i sagledamo normativni okvir po kojem se postupa u ovakvim slučajevim­a i da vidimo na koji način da utegnemo sistem, uvedemo veći red i oštrije sankcije ako je potrebno, ali i da podršku koja je dobro osmišljena, ako treba, osnažimo i bolje koordinira­mo - rekao je, između ostalog Ružić. Kako je pojasnio, “svaki propis, sankcije za nepoštovan­je reda u školi, pa i za donošenje mera o nasilniku i žrtvi nasilja biće pregledani i utegnuti kako bismo podigli poštovanje nastavnika”. Podsetimo, nezapamćen­i skandal dogodio se pre nekoliko dana u Tehničkoj školi u Trsteniku. Učenici su za vreme časa dok su razgovaral­i sa profesorko­m, izvukli stolicu na kojoj je sedela, pa je nesrećna žena završila na podu učionice.

 ?? ?? SKANDALOZN­O MALTRETIRA­NJE NASTAVNICE OD STRANE UČENIKA U TRSTENIKU
SKANDALOZN­O MALTRETIRA­NJE NASTAVNICE OD STRANE UČENIKA U TRSTENIKU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia