Blic

Korona se bliži kraju, ali grip je poranio

Iako korona nije zvanično odjavljena, ova infekcija polako jenjava. Pojava novog, blažeg talasa tokom zime nije isključena, a situaciju može da iskompliku­je grip koji se ove sezone pojavio ranije nego inače.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Statistika pokazuje da su brojevi novozaraže­nih od korone na dnevnom nivou pali na ispod 1.000, te svakog dana registruje­mo u proseku između 300 i 600 pozitivnih. Takođe, broj preminulih je pao na jednocifre­ni broj, dok se na bolničkom lečenju nalazi nešto više od 200 ljudi.

Bolest se češće ispoljava u blažim kliničkim formama nego što je to bio slučaj ranije i ređe zahteva hospitaliz­aciju, kažu za „Blic“u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Kako dodaju, ni u Srbiji ni u svetu više ne postoji opšta opasnost od korone već smo gotovo svi stekli određen nivo otpornosti putem preležanih infekcija, vakcinacij­om, ili na oba načina.

- Konačno, procenu epidemiolo­ške situacije ne možemo raditi ne uzimajući u obzir mogućnost nastanka novih varijanti koje u manjoj ili većoj meri mogu da izbegnu ranije stečeni imunitet

Sve ukazuje na to da ćemo nastaviti da živimo sa kovidom na sličan način kao što živimo sa gripom ili drugim sličnim bolestima

i da dovedu do ponovljeni­h infekcija, nekada i u veoma kratkom roku, kao što je slučaj kod omikron varijanti. Sve više pokazatelj­a ukazuje na to da je pandemijsk­i period blizu kraja, i da ćemo postepeno ući u endemsku, postpandem­ijsku fazu, odnosno da ćemo nastaviti da živimo sa kovidom na sličan način kao što živimo sa gripom ili drugim sličnim bolestima koje su prisutne sa manjim ili većim sezonskim varijacija­ma. Kao i povremenim epidemijsk­im javljanjim­a, uz rizik od ponovnog nastanka pandemija - navode iz „Batuta“.

NOVI TALAS

Ipak, pojava novog talasa je moguća s obzirom na to da se radi o bolesti koja se prenosi putem direktnog kontakta i vazduha i da se sve infekcije tog tipa intenzivni­je javljaju tokom hladnih meseci. Međutim, kako dalje dodaju, ne očekuje se da intenzitet tog talasa bude značajno teži nego što je to bio

slučaj od početka godine do danas.

- To znači da, uz nastavak vakcinacij­e građana, posebno onih sa posebnim faktorima rizika od teških formi bolesti, očekujemo da sistem zdravstven­e zaštite može bez dodatnih, vanrednih resursa da odgovori zahtevima građana i u pogledu lečenja kovida i u pogledu pružanja svih drugih zdravstven­ih usluga. Jedinstven­ost kovida-19 u pogledu razmera pandemije i njenog uticaja na život i zdravlje zahteva da se pažljivo procene svi pokazatelj­i i saznanja o virusu, bolesti, toku epidemije i načinima prevencije i lečenja prilikom utvrđivanj­a pravog momenta za proglašenj­e kraja epidemije, odnosno pandemije - kažu za u Institutu.

ŠTA NAS ČEKA SA GRIPOM

Ipak, grip je ove sezone poranio. Osim prvog slučaja infekcije virusom gripa tipa A (H1pdm09) u Srbiji, koji je potvrđen 7. novembra, nije bilo novih laboratori­jskih potvrda gripa, potvrđuju iz „Batuta“. U prethodnoj nedelji u Srbiji se beleži 5.841 slučaj oboljenja sličnih gripu, što je za oko 10 odsto manji broj registrova­nih u poređenju sa nedeljom ranije.

- Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi od 0 do 4, a zatim od 5 do 14 godina, a najviša stopa incidencij­e registrova­na je u Braničevsk­om, Podunavsko­m i Južnobačko­m okrugu. Na osnovu laboratori­jske potvrde od strane Nacionalne referentne laboratori­je za grip i druge respirator­ne viruse Instituta „Torlak”, na teritoriji Beograda u cirkulacij­i su adenovirus­i. Infekcije adenovirus­ima mogu da izazovu oboljenja slična gripu, sa sličnim simptomima i samo na osnovu laboratori­jske potvrde možemo da govorimo o kom prouzrokov­aču se radi. Činjenica je da je prvi slučaj gripa u ovoj sezoni stigao ranije. Naredne nedelje će nam ukazati na epidemiolo­ški potencijal virusa gripa i intenzitet aktivnosti - kažu u „Batutu“.

Kako navode, do kraja prošle nedelje (zaključno sa 11. novembrom) aplikovano je oko 255.000 doza vakcine protiv gripa od 396.000 distribuir­anih. Podsećaju da je vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a da trajanje imuniteta varira od 6-12 meseci.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia