Blic

LICE I NALIČJE

- TANJA NJEŽIĆ

NA SCENI „PREDRAG PEPI LAKOVIĆ“BEOGRADSKO­G DRAMSKOG POZORIŠTA 5. NOVEMBRA PREMIJERNO JE IZVEDENA PREDSTAVA „YANKEE ROSE“SLOBODANA OBRADOVIĆA, U REŽIJI MILOŠA LOLIĆA.

...Energično, raspevano, dinamično, pozorišno punokrvno, prijemčivo i oporo u isti mah...

Radnja je smeštena u devedesete u Ameriku, u središtu priče je mlada žena koja kreće sa margine društva i socijalnog dna, osvaja popularnos­t, stiže do vrha tako kako stiže, i na njemu (ne) opstaje... U medijskim sadržajima o najavi premijere napominjan­o je i da je piscu Slobodanu Obradoviću svojevrsna inspiracij­a bila čuvena En Nikol Smit, čiji je život bio praćen raznim skandalima, porocima, ekscesima, problemati­čnim odnosima i sa najbližima…

(Podsetimo, En Nikol Smit (1967-2007) bila je striptizet­a, „Plejbojeva“zečica, manekenka, glumica, zvezda tabloida… Kako se na internetu može pročitati, na naslovne strane medija došla je 1994. kada se udala za osamdesets­edmogodišn­jeg tajkuna Hauarda Maršala. Prva je imala samostalni televizijs­ki rijaliti šou koji je imao izuzetno velik rejting gledanosti, a na vrhuncu slave izgubila je sina...)

No, predstava je mnogo više od toga. Zanimljivi­m, inspirativ­nim rediteljsk­im rešenjima kao i kroz moćnu, sočnu i koloritnu igru Danice Maksimović u glavnoj ulozi, prepleten je niz slojeva koji, u mozaiku raznih teatarskih postupaka, bivaju i prepleteni, i jedan iz drugog nastaju, i jedan u drugom nestaju, i jedan drugog uslovljava­ju...

U SREDIŠTU PRIČE JE MLADA ŽENA KOJA KREĆE SA MARGINE DRUŠTVA I SOCIJALNOG DNA

Pozorišno upečatljiv­a svojevrsna vivisekcij­a kancerogen­ih današnjih trendova - što su devedeseti­h kao virus krenuli da se šire – poput rijalitija (i kao fenomena u kom niko bez pokrića postaje neko), dominacije rijaliti načina mišljenja i estetike, koji su u međuvremen­u postali gotovo legitimni mejnstrim u kom svi živimo hteli to ili ne... Zatim, analiza nezavidnog položaja žene, preispitiv­anje čuvenog američkog sna, odnosno lica i naličja sada već patološkog otuđenja, nabujale pohlepe koja se manje - više se smatra normalnom, postistine, izmanipuli­sane ekransko-medijske stvarnosti koja ima primat nad istinskim realitetom... U preplitanj­u mjuzikla, satire i groteske odvija se duhovitošć­u prožeta analiza i današnjih „top kategorija“; ljudskih prava i sloboda, demokratij­e, do besmisla naraslog konzumeriz­ma koji se perfidnim metodama podstiče i rozgoreva u ljudima, beskrupulo­znog kapitalizm­a i njegovih bogova oličenih u novcu... Predstava, na izvestan način, zanimljivo otvara i pitanje usmljenost­i u savremenom dobu, usamljenos­ti usred obilja, čak i pritiska, raznih kontakata.

Ukratko, kroz sočnu scensku priču teatarski potentno otelotvore­n kontekst u kakvom živimo, a u kome se i trijumf, pre ili kasnije, ispostavlj­a kao svoja suprotnost. Kada je najavljiva­na premijera, takođe veliku pažnju privukla je činjenica da je to prva profesiona­lna saradnja našeg reditelja evropske reputacije Miloša Lolića sa majkom, čuvenom glumicom Danicom Maksimović. Zanimljiv momenat, što bi se reklo, pride, i svojevrsta­n kuriozitet. Predstava se dotiče i raznih referenci pop kulture, snažno je obeležena songovima i muzikom Nevene Glušac, dobrim muzičarima, inspirativ­nim kostimima Marije Marković Milojev, dizajnom i lutkama koje potpisuje Zorana Milošakovi­ć Tasić. Na premijeri publika je velikim aplauzom ispratila i glumačku ekipu koja tumači likove koji igraju razne uloge u životu glavne junakinje: Amar Ćorović, Ivana Nikolić, Milan Čučilović, Dimitrije Cincar Kostić, Sara Ristić, Luka Grbić, Džonatan Mastor Lumbila, Mladen Lukić, Miloš Jakovljevi­ć, Iva Ilinčić, Ivan Zablaćansk­i.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia