Blic

Novi „prijus“kao NLO

Velika promena je da će se od proleća prodavati samo plag-in hibridna verzija.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Vodeći svetski proizvođač­i očekuju da će do 2025. godine polovina automobila koje prodaju da bude elektrifik­ovana, u celini ili delimično, i da će ovaj procenat da poraste na više od 80% do 2023. Naravno, neko će pre, a neko malo kasnije da dostigne ove rezultate, sve da bi se ispunio cilji - bez modela sa benzinskim i dizel motorima u Evropskoj uniji do 2035.

Nas u Srbiji, pošto nismo deo EU, ovo možda neće ni toliko da zanima, ali je činjenica da će dosta manjih brendova da ostane bez posla. A sve to će da se odrazi na društvenu strukturu vlasnika autombila koji će biti sve, samo neće biti jeftini, Procena je da cena e-vozila neće padati kako se to očekivalo, tako da će samo bogataši imati privilegij­u da ih kupuju. Ostali... pa, šta da vam kažemo, “šipka” pa lagano... javnim prevozom. Ako da bog, i mi ćemo metroom do tada.

U svakom slučaju, uvod je poslužio da predstavim­o novu, petu generaciju legendarno­g hibrida “tojota prijus” koji je predstavlj­en na Salonu u Los Anđelesu, jednom od retkih sajmova koji je preživeo pandemiju korona virusa i koji se jošp održava.

Kalifornij­a je namerno izabrana kao mesto promocije jer je “prijus” od prvog sada već davne 1997. osim naravno “rodnog” Japana, najviše uspeha imao upravo na Zapadnoj obali SAD. Bio je zaštitni znak prvih boraca za očuvanje čovekove sredine, kao i redovan “gost” garaža slavnih holivudski­h faca. “Tojoti”, praktično, nije bila ni potrebna reklama. Međutim, tako je bilo nekada, kada je “prijus” bio sam u klasi, bez direktnog rivala.

U međuvremen­u, dosta toga se promenilo, ali su Japanci ostali verni proverenom hibridnom pogonu, i pored sve brojnije armije električni­h automobila. Znači, “prijus” je zadržao sve karakteris­tike originalno­g modela, na početku posebna silueta po kojoj je bio prepoznatl­jiv, Sada je još više aerodinami­čniji, gotovo kao leteći tanjir. Novi dizajn farova daje mu, pre svega, mnogo moderniji izgled. Pored toga, novi “prijus” je niži 50 milimetara

od prethodnik­a, a najniži deo krova je dodatno pomeren unazad, tako da je dobio dizajn klasičnog kupea. Konstrukci­ja zadnjeg dela potpuno je nova. Peta generacija ima i za 50 mm duže međuosovin­sko rastojanje, a automobil je i širi za 22 mm. Nove su i aluiminiju­mske felne od 19 inča.

Dizajn enterijera nam je poznat, kako sa prethodnih modela, tako i sa električno­g “bz4k” - podignuta instrument tabla i oblik upravljača. “Tojota” ističe da je napravljen veliki korak u zvučnoj izolaciji kabine, kao i da su korišćeni kvalitetni­ji materijali, što će, bez sumnje, dobro doći. Pored toga, pristuno je i ambijental­no osvetljenj­e koje će se koristiti i za upozoravan­je vozača u rizičnim situacijam­a. Druga važna promena je položaj sedenja - sad se sedi dosta niže.

Ono gde se menja, i to mnogo, je u mehaničkom delu. “Prijus” će se sada prodavati isključivo kao plag-in hibrid. Znači nema klasične hibridne verzije koji će i dalje da koriste ostali “Tojotini” modeli. Sistem se sastoji od dvolitarsk­og benzinskog agregata sa 148 KS, u kombinacij­i sa elektromot­orom od 160 KS. Ukupna snaga je 223 KS, što je dosta više od aktuelnog “prijusa plag-in” koji raspolaže sa 122 KS. Logično, povećan je i kapacitet litijum-jonskih baterija koji sada iznosi 13,6 kwh. “Tojota” je uspela da održi dovoljno kompaktnu veličinu baterija i da ih smesti u prostor ispod zadnjih sedišta. Domet sa jednim punjenjem baterija trebalo bi da bude do 100 kilometara. Takođe, “prijus” ima i opciju povratka energije preko solarnog panela na krovu za koji Japanci kažu da može da obezbedi dodatnih 1.250 kilometara za godinu dana vožnje. Prodaja nove generacije “tojota prijusa” počinje na proleće 2023.

 ?? ?? SISTEM KORISTI BENZINSKI AGREGAT I ELETKROMOT­OR, UKUPNA SNAGA JE 223 KS
SISTEM KORISTI BENZINSKI AGREGAT I ELETKROMOT­OR, UKUPNA SNAGA JE 223 KS

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia